العريبه در سوالي از آقاي خاتمي پرسيد كه شما به عنوان يك اصلاح طلب نه در پارلمان حضور داريد و نه در مجمع تشخيص مصلحت نظام كه البته آن هم به صورت بسيار كمرنگ و اندك مي باشد وهمچنين در قدرت نظامي نيزحضورنداريد پس در كدام زمينه مي توانيد براي فعاليت هايتان حساب بازكنيد؟
خاتمي درپاسخ گفت : اگر ريشه و پايه اصلاحات را دربين مردم بدانيم پس ما دربين مردم وبا مردم هستيم. بالطبع من جداي ازاين نظام نيستم . بلكه درعين حال كه هيچ مسئوليتي رسمي را نخواهم پذيرفت، درخدمت نظام هستم. ولي من در هرعنوان و جايگاهي كه قراربگيرم درخدمت مردم خواهم بود و ازآن جايگاه مي توانم به مردم خدمت كنم.
رئيس جمهور كشورمان درادامه افزود: مهم اين است كه بتوانيم اين مطلب كه تمامي سازمانها و مسئولان آنها بايد درراه منافع مردم گام بر دارند را بين مردم تثبيت كنيم . طبيعي است كه انسان مي تواند به بهترين شكل اين مسير را طي كند آن هنگام كه در نظام داراي مسئوليتي باشد و دوري ازحكومت ، انجام اين وظيفه را سخت مي كند . اما اين امر(دوري از حكومت )اين فرصت را فراهم مي سازد كه با مردم بيشتر برخورد داشته باشد و همچنين براي خود سازي فرصت فراواني در اختيار دارد. تا اينكه در آينده درموقعيت هاي ديگري در خدمت مردم باشيم.
العربيه سوال كرد: آقاي رييس جمهوراجازه بدهيد تابه پرونده و موضوعات خارجي بپردازيم درزمينه ازبين بردن بحران روابط با آمريكا كه دراين موضوع شاهد ميانجيگري هايي ازجمله ميانجيگريها و وساطت ژاپن يا تلاش هاي اروپايي ها دراين زمينه بوديم ومن خود شاهد اين مساله بودم آن هنگام كه باشما در سفر به ژاپن همراه بودم . چرا بعضي از اين وساطت ها با شكست مواجه شد آيا اين امكان وجود دارد كه روابط ايران با آمريكا بهبود يابد؟
خاتمي درپاسخ گفت : وساطت مي تواند موثر و كارگرباشد هنگامي كه اساس و پايه اين ميانجيگري برمبناي بهبود روابط باشد اما متاسفانه يك ذهنيتي ازابتدا چه ازجانب ايران يا آمريكا وجود دارد ، مبني براينكه روابط بهبود نخواهد يافت و بعضي ها در ايران و آمريكا سياست تخريب رادرپيش گرفتند آن هنگام كه ما با يريكديگر نزديك شديم .
س- آيا دردوطرف گروهها يي وجود دارند كه مخالف بهبود روابط با آمريكا باشند؟
ج - حتما اين طوراست واين امرتوجيهات خاص خود را دارد درايران بعضي از مردم نسبت به آمريكا بسياربد بين هستند و معتقدند كه هرگونه نزديكي با آمريكا به منافع ملي ضرر مي رساند و آن هم به خاطر گذشته بد آمريكايي ها واتخاذ سياست هاي اشتباهشان در قبال ايران است. و درآمريكا نيز بعضي ها هستند كه ايران را به عنوان كشوري انقلابي مي شناسند كه درصدد برقراري نوعي از دمكراسي اسلامي است كه درصورت تثبيت آن منجر به بروزمسايلي براساس قوانين بيگانه درمنطقه مي شود و ما مسئول ايجاد چنين احساساتي در جهان اسلام هستيم و از اين جاست كه اين سوء ظن ها هميشه باقي مي ماند و سياست اصلي طرفين بر اساس عدم نزديكي به يكديگر برقرار خواهد بود و تا زماني كه اين اصل استراتژي پابرجا باشد وساطت و ميانجيگري مفهوم و معنايي نخواهد داشت.
وي در بخش ديگري از سخنانش تاكيد كرد: بالطبع در دوره من و در دوره رياست جمهوري كلينتون گام هاي خوبي برداشته شد. من معتقدم سياست هاي آقاي كلينتون با ديگران تفاوت داشت و واقع گرايانه تر بود . من هم در برقراري ارتباط با آمريكا تلاش كردم . و درسخنانم خطاب به افكارعمومي آمريكا تلاش كردم چهره فرهنگي و تاريخي و سياست هاي ريشه اي و ابتدايي ايران را ترسيم سازم . ما تا حدي با يكديگر نزديك شديم تا جايي كه خانم آلبرايت وزير امورخارجه در دولت كلينتون اعتراف كرد از جانب آمريكا در طول 5 دهه گذشته نسبت به ايران ظلم شده است و همچنين در قبال اين كشور سياست هاي غلطي اتخاذ شده است.
وي همچنين نسبت به دخالت هاي آمريكا درامور داخلي ايران ابراز نارضايتي كرد .خاتمي در ادامه گفت: مطمئنا اين امرگام مهمي است. دوطرف بايد ديدگاه ها ي خود را تغيير دهند. وبايد چنين اقدامي از سوي آمريكايي ها صورت پذيرد.
س- بعضي ها معتقدند كه كليد باز گشايي روابط با آمريكا به دست رهبرايران است و امروز با حضور رييس جمهور جديد كه از جريان محافظه كاران است آيا امكان آن وجود دارد كه روابط با آمريكا برقرار شود؟
ج- البته، بالطبع رهبر انقلاب كسي است كه سياست هاي اصلي نظام را تعيين ومشخص مي سازد و طبيعي است كه هر دولت سياست هاي خودش را با ايشان هماهنگ سازد و ما تا كنون به رويكرد سياسي براساس برقراري رابطه با آمريكا متوسل نشديم و تا زماني كه اين سياست ما باشد هيچ دولتي چه محافظه كاريا اصلاح طلب به غير از اين سياست را اتخاذ نخواهد كرد.
س- نقش ايران درعراق چگونه است؟ اكنون شاهد توافقاتي بين شما وعراقي ها هستيم.
ج- روابط ما دايما با عراقي ها بسيار خوب بوده است شما بهتر مي دانيد ما از كساني بوديم كه از حكومت انتقالي درعراق پس از تشكيل آن حمايت كرديم .همانطوري كه دايما حمايت و پشتيباني مان را از دولت موقت ابراهيم جعفري، اعلام كرده ايم .
س- آقاي رييس جمهور كساني هستند كه شما را متهم مي كنند كه در صدد هستيد تا نظام موجود در ايران را درعراق پياده كنيد.
ج- ابدا اين گونه نيست ما به عراقي ها نگفتيم كه بايد ازالگوي ايران پيروي كنند بلكه عراقي را به اين امرفراخوانديم كه بايد خودشان سرنوشت خود را تعيين كنند و اين ها جزشايعاتي بيش نيست.
س- آقاي رييس جمهور مساله ديگر مساله بسيار حساسي است و آن به وضعيت خاورميانه و به طورخاص به مساله حزب الله برمي گردد شما درسفرچند ماه پيش خود به فرانسه ازديدگاه فرانسوي ها درمورد نقش مثبت حزب الله درزمينه هاي سياسي ، اقتصادي، و اجتماعي لبنان و همچنين از ديدگاه آنان مبني بر ضرورت مشاركت كامل شيعه و بطور مشخص حزب الله در روند سياسي لبنان مطلع شديد اما بعضي ها معتقدند كه اين مساله زمينه اي براي ايجاد تفاهم بين ايران و فرانسه واروپايي ها براي پرداختن به مساله خلع سلاح حزب الله است.
ج- مساله حزب الله بزرگتراز آن است كه به گروه كوچكي مربوط شود همانطوري كه به طورايران يا به هر گروه ديگري مربوط نمي شود. حزب الله جرياني مستقل و رمز مقاومت لبنان در برابر اشغالگري است و اين مساله خوشبختانه در لبنان يك مساله ملي است . شما شاهد اين مساله هستيد كه همه گروهها و جنا حها درلبنان با تمامي اختلافاتشان بر اين امرتاكيد دارند كه حزب الله رمز مقاومت لبنان است و مساله خلع سلاح آن را لبناني ها به شدت رد مي كنند.خود لبناني ها مي گويند اگرحزب الله نباشد اسراييل را دركوتاه مدت در مركز بيروت خواهند يافت واين به نفع لبنان نخواهد بود كه مقاومت را متوقف سازند و ما دايما از اين فكرو ايده حمايت مي كنيم. حزب الله نشانگر شخصيت اصيل لبناني است.
خاتمي در ادامه سخنانش تصريح كرد ما حزب الله را دوست داريم، درديدار خود با آقاي شيراك براين مساله تاكيد كردم وآقاي شيراك هم تاكيد كرد حتي اگر با بعضي از سران اروپايي در اين مورد اختلاف نظر دارد هرگزبه تضعيف حزب الله و خلع سلاح آن فرانخوانده است. .حزب الله باقي مي ماند و با سلاحش باقي خواهد ماند و اين سلاح براي ايجاد بحران درمنطقه به كارگرفته نمي شود.
س-آقاي رييس جمهورشما پس از پايان دوره رياست جمهوري درچه عرصه اي فعاليت خواهيد كرد آيا درزمينه هاي سياسي يا فرهنگي و يا دربين متفكران به فعاليت خواهيد پرداخت؟
ج- درهردوعرصه و البته طبيعتا مسئوليت رسمي نمي پذيرم اما در خدمت جامعه و مردم خواهم بود وعرصه فعاليتهايم را خود برمي گزينم و بدون ترديد زمينه هاي فعاليتم اجتماعي ، دانشگاهي و بين المللي خواهد بود.
نظر شما