ديدار جعفري اولين ديداري است كه يك مقام عراقي از چندين دهه پيش از كشور ايران انجام مي دهد.
بهبود روابط هدف علني و آشكاري بغداد وتهران از زمان سرنگوني رژيم صدام است كه طي سالهاي 1980 تا 1988 وارد جنگ به ايران شد كه حدود يك ميليون قرباني برجاگذاشت.
رويترز افزود: اما جنگجويان سني درعراق و دولتهاي عرب همسايه و آمريكا با همسويي و نزديكي ميان ايران و عراق به دلايل مختلف مخالف هستند.
مسئولان عراقي گفته اند مهمترين قراردادهايي كه ميان طرفين درسفر سه روزه جعفري به ايران امضا خواهد شد امضاي قرارداد خط انتقال دوگانه نفت ميان بصره و پالايشگاه آبادان است كه هدف از آن صادرات 150 هزار بشكه در روز به آبادان ودر مقابل واردات سوخت تصفيه شده از ايران است.
همچنين خطوط انتقال برق در دو نقطه مرزي نزديك بصره وخانقين به هم وصل خواهد شد تا عراق بتواند از ايران برق وارد كند.
رويترز در ادامه نوشت : اما حتي امضاي اين قراردادهاي تجاري ممكن است حساسيت هايي را برانگيزد و به تعويق افتادن سفر جعفري به ايران براي مدت طولاني نشانه ميزان حساسيت اين سفر بوده است.
ايران از اياد علاوي نخست وزير سابق عراق حمايت كرد اما وي هرگز از ايران ديدار نكرد.جرج بوش رئيس جمهور آمريكا ايران را در رديف بخشي از محور شرارت قرار داده است.
مسئولان آمريكايي با كم اهميت خواندن نگرانيهاي خود مي گويند انتظاردارند عراق روابط خود راديريا زود با ايران از سرگيرد اما آنها ابراز اطمينان مي كنند كه جعفري بيش از آنچه لازم است اين روابط را تحكيم نخواهد بخشيد.
ادم هوبسون يكي از سخنگويان سفارت آمريكا در بغداد ابراز عقيده كرد: مهم آن است كه دولت عراق با همه همسايگانش روابط همكاري داشته باشد و اين مساله سياست آمريكا را در قبال ايران تغيير نمي دهد.وي گفت: آمريكا معتقد است كه قرارگرفتن ايران به عنوان يك كشور حامي تروريسم برخي كمك ها را مشكوك كرده است اما تصميم گيري در نهايت به عراقي ها برمي گردد.
روبروت زوليك معاون وزير امور خارجه آمريكا نيز در سفر اخيرش به بغداد گفت به جعفري توصيه كرده است كه نگراني هاي آمريكا را در نظر داشته باشد.
لازم به يادآوري است كه پيش از سفر جعفري، سعدون دليمي وزير دفاع عراق به تهران سفر كرده بود ويك يادداشت همكاري نظامي را با ايران به امضا رساند .
به نوشته رويترز، انديشه بهبود روابط ميان عراق وايران يك نگراني غيرعلني را ميان سران عرب كه اكثر آنها را سني ها تشكيل مي دهند، برانگيخته است عراق اولين كشورعربي است كه دولتي آن را رهبري مي كند كه شيعيان بر آن حاكم هستند و برخي سني ها از تاثير ايران نگران هستند.
رويترز افزود : روابط ميان شيعيان عراق و ايران روابط ريشه اي است كه در اين ميان از نقش آيت الله سيستاني كه متولد ايران است و نقش آيت الله خميني "ره" كه سالها در نجف اشرف در تبعيد زندگي كرده بود، نبايد فراموش كرد.
به نوشته اين خبرگزاري ، به رغم خصومت ميان واشنگتن و تهران ، جنگجويان سني شيعيان را همانند آمريكايي ها در تيررس حملات خود قرار مي دهند آنها شيعيان را كافر و آمريكايي ها را صليبي مي خوانند.
يك جنگجوي سني به رويترز گفته است : ما آماده ايم براي شكست آمريكايي ها و ايراني ها خود را منفجر كنيم .
نظر شما