به گزارش خبرگزاری مهر، سومين نشست از سلسله نشستهاي جامعه فعالان اقتصادي با كانديداهاي رياست جمهوري دوره يازدهم، روز 18 خردادماه با حضور سيد محمد غرضی در محل اتاق ايران برگزار شد.
محمد نهاونديان رئيس اتاق ايران گفت: مهندس غرضي تأكيد جدي روي مسائل اقتصادي و مقابله با تورم داشتهاند و همه ميدانيم اقتصاد حوزه دشواري است و نميتوان به يكباره به تمامي اهداف آن رسيد، بنابراين ناچار از تعيين اولويت هستيم.
وي تأكيد كرد: اگر جهتگيري اصلي ما مقابله با تورم است، بنابراين ناچار به تصميمگيري روشن در سياست ارزي كشور هستيم.
رئيس پارلمان بخشخصوصي كشور با طرح پرسش اول گفت: التهاب در بازار ارز در يك سال اخير ارزش پول ملي كشور را مورد تأثير قرارداد، اما اين موضوع از سالهاي قبل قابل پيشبيني و پيشگيري بود، در دولت آينده شما سياست ارزي به نفع صادرات خواهد بود يا سياستي كه به بهانه مقابله با تورم به نفع واردات است؟
نهاونديان درخصوص پرسش دوم بيان كرد: نقدينگي و سياست پولي از ديگر مشكلات جدي اقتصادي ما است، آيا دولت شما در سياست پولي به تأمين نقدينگي واحدهاي توليدي خواهد پرداخت و يا به بهانه مقابله با تورم، سياست انقباضي پولي در پيش خواهد گرفت؟
وي با طرح پرسش سوم گفت: بسياري كارخانهها اكنون پايينتر از ظرفيت توليد ميكنند كه ضرر فراواني به اقتصاد كشور وارد ميكند، شما چه اقداماتي براي استفاده از ظرفيت كامل واحدهاي توليدي و نجات توليد از شرايط راكد فعلي انجام خواهيد داد؟
رئيس اتاق ايران پرسش چهارم را اينگونه اعلام كرد: تصميمگيريهاي مختلف و گاهي تناقض از مشكلات فعلي است كه به هدر دادن منابع ميانجامد، تدبير شما براي يكپارچگي تصميمگيري در كشور چيست؟
نهاونديان با طرح پرسش پنجم اعلام كرد: براي ايجاد هماهنگي در كشور به علم و دانش نياز داريم، رابطه بين دولت شما با اهل فكر و نظر در حوزه مديريت چگونه خواهد بود و آيا رابطه درستي ميان دولت شما و صاحبنظران شكل خواهد گرفت؟
رئيس پارلمان بخشخصوصي كشور درخصوص پرسش ششم گفت: نحوه تعامل دولت شما با فعالان و تشكلهاي اقتصادي چگونه خواهد بود؟ در ماده (2) قانون بهبود مستمر محيط كسبوكار، دولت به صراحت مكلف شده در هر تصميم اقتصادي مربوط به محيط كسبوكار، نظر كتبي اتاقها و تشكلها را دريافت كند، شما چهقدر با اين ماده موافق هستيد و با چه سرعت و اولويتي رويكرد مشورتخواهي از فعالان اقتصادي را دنبال خواهيد كرد؟
دولت، واحدي تعريف شده از جمع استعدادهاي كشور است
سپس سيدمحمد غرضي كانديداي انتخابات رياست جمهوري دوره يازدهم اعلام كرد: تغييرات ارزش پول ملي و نوسانات نرخ ارز ظرف 100 سال گذشته، توليد كشور را از بين برده و ضرر فراواني به توليدكنندگان وارد كرده است.
وي تصريح كرد: چاپ اسكناس توليد را از بين ميبرد و علت آن تورم غيرقابل كنترل است و هدف من كاهش هزينهها و كاهش چاپ اسكناس است و عقيده دارم كه با اين كار تورم كاهش خواهد يافت و قصد من ايجاد دولت ضدتورمي است.
اين كانديداي رياست جمهوري بيان كرد: ايران با 75 ميليون جمعيت، 1 بشكه نفت در روز به ازاي هر 10 نفر مصرف ميكند، اما آمريكا با 320 ميليون نفر جمعيت به ازاي هر 15 نفر در روز 1 بشكه نفت مصرف ميكند كه اين آمار نشان از بالا بودن مصرف انرژي در كشور ايران دارد.
وي عنوان كرد: اگر جمع استعدادهاي كشور را در نظر بگيريم، متوجه ميشويم كه جاي كار فراواني وجود دارد، اما بايد به اجماعي مفيد برسيم و كشور را به سوي رشد و پيشرفت ببريم.
غرضي يادآور شد: بخشي اداره كردن كشور، سبب نابودي آن خواهد شد، زيرا دولت، واحدي تعريف شده از جمع استعدادهاي كشور است.
پرسشهاي فعالان اقتصادي
ادامه اين جلسه به طرح پرسشهاي فعالان اقتصادي اختصاص يافت و مجيدرضا حريري رئيس كميسيون مديريت واردات اتاق ايران گفت: «عملكرد گذشته شما در وزارتخانههاي پست، تلگراف و تلفن و نفت نشان ميدهد كه ارتباط چنداني با بخشخصوصي نداشتهايد، آيا در صورت رئيس جمهور شدن، عملكرد شما مانند گذشته خواهد بود يا تغيير خواهد كرد؟
رضا فرزانه رئيس اتاق كاشان نيز اعلام كرد: دغدغه شما تورم است و در دهه 40 متوسط نرخ تورم ما يك درصد بوده است و علت آن حضور بخشخصوصي در صنعت و افزايش توليدات داخلي بود، اما از دهه پنجاه دوباره همه امور در دست دولت قرار گرفت و همه تلاشها بياثر شد، راهبرد شما براي رسيدن به تورم تكرقمي چيست؟
حسين نقره كارشيرازي دبيركل اتاق ايران گفت: با توجه به مشكلات امروز اقتصاد كشور، مانند تورم، بيكاري، كاهش ارزش پول ملي و افزايش نرخ ارزهاي خارجي، دو مشكل خالي شدن دستگاهها از نيروهاي كارآمد و باتجربه و بياعتمادي و عدم اطمينان مردم به مسؤولان نظام نيز به ساير مشكلات افزوده شده است، شما چگونه اين اعتماد را به كشور باز خواهيد گرداند؟
زماني مشاور امور مجلس اتاق ايران نيز بيان كرد: عمده برنامه شما كنترل تورم با روش هزينه به اندازه درآمد است، اما اگر مجلس اين را نپذيرد نوع گفتمان شما چگونه خواهد بود؟ و اگر مجلس اين موضوع را بپذيرد، بايد ظرف 2 ماه فاتحه كشور را خواند، زيرا با يكسان بودن درآمد و هزينه امكان اداره اقتصاد وجود نخواهد داشت.
صباح زنگنه مشاور اتاق ايران گفت: شما براي ايجاد يك تحول اقتصادي با توجه به تحريمها، چه برنامهاي داريد و در اين باره چه راهكاري در پيش خواهيد گرفت و بخش خصوصي چه نقشي در اين امر ايفا خواهد كرد؟
پاسخهاي غرضي به پرسشهاي مطرح شده
در ادامه سيدمحمد غرضي به پرسشهاي مطرح شده پاسخ داد و در خصوص عملكرد خود در وزارتخانههاي پست و تلگراف و تلفن و نفت گفت: پست در آن زمان متعلق به دولت ايران بود و در دوران وزارت من هم به همين شكل بود و مشكل ما با بخش خصوصي اين بود كه بخش خصوصي مقررات مربوط به دولت را رعايت نميكرد.
وي درخصوص راهبرد كاهش نرخ تورم، اعلام كرد: دهه 30 دهه التهابات سياسي و دهه 40 دهه فرهنگ آمريكايي بوده است، اين دولتها قبول كردند كه در ازاي ارتقاي توليد، قيمت پول را ثابت نگه دارند و همچنين در كنار توليد، واردات فراواني انجام دادند، اما به نتايج خوبي نرسيدند، زيرا اعتقاد داشتند كه رفاه استقلال ميآورد، درصورتيكه كار استقلال ميآورد.
اين كانديداي رياست جمهوري تأكيد كرد: براي رسيدن به كشوري با ثبات اقتصادي، بايد فرمولي را در پيش گرفت كه در كشورهاي ديگر آزمايش شده و نتيجه بخش بوده باشد و اگر نرخ دلار تثبيت شود، بسياري از مشكلات برطرف خواهد شد.
وي در مورد بازگرداندن اعتماد به مردم، توضيح داد: حكومت نميتواند خود را از مردم جدا كند و بايد براي پيشرفت امور آنها را با خود همراه كرده و اعتماد آنها را جلب كند.
غرضي درخصوص كنترل تورم با روش هزينه به اندازه درآمد، عنوان كرد: دولت بايد بتواند از پس بدهيها و مخارج خود بربيايد، اكنون دولت 900 هزار ميليارد بدهكار است و تعهد فراواني بر عهده دارد، بنابراين توجه به ميزان درآمد و هزينه الزامي است.
اين كانديد رياست جمهوري درخصوص برنامه براي ايجاد تحول اقتصادي نيز عنوان كرد: اقتصاد بايد مديريتي باشد و بايد بتوانيم محدوديتهاي ايجاد شده از سوي ساير كشورها را به حداقل برسانيم.
نظر شما