خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : اين شمارة جريدة "چشم انداز" حاوي گفتگوها، مقالات، گزارشها و اخبار بسياري در زمينة تحولات فرهنگي آسياي مركزي و ديگر حوزه هاي مرتبط با تعاملات فرهنگي است.
عناوين پاره اي از مقالات اين شمارة نشريه چشم انداز بدين قرارند : فرهنگ آسياي مركزي امتزاجي از اديان و فرقه هاي گوناگون است ( گفتگو با ناصر تكميل همايون) ، تعامل فرهنگي ما با فرهنگهاي آسياي مركزي با ادبيات ميسرتر است ( گفتگو با علي موسوي گرمارودي) ، آسياي مركزي بخشي از ايران فرهنگي است (گفتگو با بهرام اميراحمديان) ، طريقت يسوعيه و نقش آن در گسترش اسلام در آسياي مركزي ( مهدي سنايي)، تركمنستان : باورها و فرهنگها (ابراهيم حسن بيگي)، نسخه هاي خطي در كتابخانه هاي تركيه( اصغر دلبري پور) و تأثير حافظ بر شعر امروز تاجيكستان (ميرزا شكورزاده).
مهدي سنايي مدير مسئول و سردبير جريدة «چشم انداز ارتباطات فرهنگي» در سرمقاله اي كه بر اين شماره نگاشته است در جايي گفته است : « واقعيت ديگر در نگاه ما نسبت به منطقة آسياي مركزي و قفقاز وجود ديدگاه ساده انگارانهاي است كه از جانب برخي پژوهشگران دربارة اين موضوع ارائه ميشود كه آسياي مركزي وقفقاز بخشي از قلمرو سرزمين ايران بوده است. گويي ما در مواجهه با آسياي مركزي و قفقاز با يك موضوع جداگانه و متفاوت مواجه نيستيم. اين ديدگاه بيش از آنكه به شناخت بيشتر ما از اين منطقه كمك كرده باشد به ساده انگاشتن مسئله ياري نموده است. قابل انكار نيست كه هيچ منطقه و مردمي تا اين اندازه تحت تأثير فرهنگ و تمدن ايراني نبودهاند، از آن رو كه در گذشته بخش قابل توجهي از اين منطقه جزو قلمرو ايران بوده است و بسياري از بزرگان زبان و ادب فارسي از اين منطقه برخاستهاند. اسلام نيز توسط ايرانيان به مردم اين منطقه عرضه شد و از ويژگيهاي ايراني برخوردار است. با وجود همة اينها به اين واقعيت نيز بايد توجه كرد كه بخشهاي شمالي آسياي مركزي و قفقاز كنوني هيچگاه بخشي از ايران نبوده است. به جز تاجيكان، ديگر اقوام اين منطقه داراي خاستگاه قومي و زباني كاملاً متفاوت با ايران و ايرانيان هستند. علاوه بر اين، ويژگيهاي اقتباس شده در دورة هفتاد ساله شوروي جوامع متفاوتي را پيش روي ما ميگذارد كه هر گونه تعامل با آنان شناخت عميقتر آنها را طلب ميكند. گذشتة تاريخي و فرهنگي مشترك ما اين نتيجه را در بردارد كه اين جمهوريها را در حوزة شناخت و فعاليت در قلمرو تمدن ايراني و بالتبع در اولويت اول نسبت به همة جهان قرار ميدهد» .
صاحب امتياز جريدة "چشم انداز ارتباطات فرهنگي"، سازمان فرهنگ و ارتباطات فرهنگي است.
نظر شما