به گزارش خبرنگار مهر، وقف سنت حسنه ای است که از دیرباز به اشکال مختلف وجود داشته و در دین مبین اسلام نیز وجهه شایان توجهی دارد به گونه ای که از آن به عنوان سنتی حسنه یاد می شود و ائمه معصوم(ع) تاکید بسیاری در راستای وقف و توجه به موقوفات داشته اند.
در همین راستا لزوم رعایت حقوق موقوفات امری بی بیدل و مورد توجه در اسلام است که در هر زمینه و شرایطی باید رعایت شود به حدی که حتی عدم رعایت حقوق موقوفه و ادانکردن حق موقوفات خود گناه محسوب می شود.
آنچه مسلم است اینکه با گذشت سال ها و رشد شهرنشینی و تمدن سازی بشر، بحث وقف و موقوفات نیز شکل ویژه و نوینی به خود گرفت و بر این اساس سازمان و تشکیلاتی مجزا برای آن در نظر گرفته شد که این روند نشان از جایگاه و اهمیت این موضوع در جامعه اسلامی دارد.
رفته رفته امر توجه به وقف و لزوم حراست و نگهداری درست از موقوفات گذشتگان، دارای ساز و کاری منسجم شد که نمود عینی آن تنظیم سند اجارات با مستاجرانی است که بر موقوفه ساکن شده اند و یا در زمان حکوت ستمشاهی موقوفات را خریداری کرده اند در حالی که طبق فتوای تاریخی امام خمینی(ره) هیچ موقوفه ای قابل خرید و فروش نبوده و باید به حالت وقفیت خود بازگردد که بر این اساس با افرادی که بر موقوفه ساکن شده بودند سند اجاراتی با بهای بسیار ناچیز بسته شد.
همدان 34 هزار رقبه درآمدزا دارد
در همین راستا معاون اقتصاد و بهره وری اداره کل اوقاف و امور خیریه استان همدان با اشاره به اینکه تجدید سند اجارههای موقوفات پس از اتمام مهلت آنها از راهبردهای اصلی اوقاف است، گفت: همدان حدود 34 هزار رقبه درآمدزا دارد که تقریبا همه آنها دارای سند اجاره با اوقاف هستند.
24 هزار و 108 فقره رقبه موقوفات در استان همدان فاقد رابطه استیجاری با اوقاف هستند
وی با تاکید بر اینکه تجدید سند اجاره از طرفی سبب اجرای نیت واقف نیز خواهد شد، افزود: حدود 24 هزار و 108 فقره رقبه موقوفات در استان همدان فاقد رابطه استیجاری با اوقاف و امور خیریه هستند.
نعمتی عنوان داشت: از مجموع تعداد سند اجارات منقضی شده در استان همدان بیشترین تعداد در شهرستانهای ملایر و همدان است.
امسال یک هزار و 200 سند در استان همدان تجدید اجاره شده است
معاون بهرهوری و اقتصادی اداره اوقاف و امور خیریه استان همدان همچنین با بیان اینکه در سال گذشته پنج هزار و 500 سند اجاره در همدان تجدید اجاره شد، گفت: از ابتدای امسال تاکنون حدود یک هزار و 200 سند در استان همدان تجدید اجاره شده است.
نعمتی اضافه کرد: در سه ماهه نخست امسال تا کنون یک هزار و 150 اجاره نامه با مستاجرانی که تا کنون رابطه استیجاری با اوقاف نداشتند تنظیم شده است.
اخذ سند مالکیت و بروز رسانی اسناد اجاره از اولویت های ویژه امسال است
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان همدان نیز در این زمینه با بیان اینکه امسال براي تمام موقوفات و بقاع متبرکه همدان سند مالکیت اخذ می شود به مهر گفت: اخذ سند مالکیت و بروز رسانی اسناد اجاره یکی از اولویت های ویژه در سال جاری است.
وي عنوان کرد: بروز رسانی اسناد اجاره رقبات موقوفات موجب تحقق و اجرای نیات واقفان می شود و گامی بزرگ در احقاق حقوق موقوفات است.
حجت الاسلام صالحی با اشاره به اینکه در سال جاری تلاش و اهتمام ما بر این است که اسناد اجاره موقوفات بطور کامل بروز رسانی شوند، اظهار داشت: بروز رسانی و تجدید اسناد اجاره موقوفات یکی از اقدامات اصلی و مهم معاونت بهره وری اقتصادی است.
متصرفین موقوفات برای تنظیم سند اجاره اقدام كنند
مدیر كل اوقاف و امورخیریه همدان گفت: متصرفین موقوفات استان همدان تا پایان سالجاری فرصت دارند از تسهیلات ویژه اوقاف برای تنظیم سند اجاره استفاده كنند.
حجت الاسلام محمد صالحی افزود: عدم تنظیم سند اجاره موقوفات از سوی متصرفین از مشكلات عمده سازمان اوقاف استان همدان است.
برخی از متصرفین بیش از 50 سال است که حقوق موقوفات را پرداخت نمی كنند
وی اظهار داشت: برخی از متصرفین بیش از 50 سال در ملك موقوفه ساكن هستند و حقوق موقوفات را پرداخت نمی كنند.
وی اضافه كرد: براساس ماده واحده قانون ابطال متصرفین موقوفات سه ماه فرصت دارند از تسهیلات ویژه اوقاف برای تنظیم سند اجاره موقوفات استفاده کنند.
حجت الاسلام صالحی بیان داشت: متصرفین دارای اعیانی اراضی موقوفه قبل از تاریخ هفتم آذرماه سال 63 از پرداخت پذیره معاف هستند و بدون دریافت هیچگونه وجهی سند اجاره موقوفه با ایشان تنظیم می شود.
وی افزود: متصرفین اراضی مسكونی موقوفات دارای اعیانی نیز از تاریخ هشتم آذر سال 63 لغایت چهارم آبان سال 82 بجای پرداخت حداقل 30 درصد پذیره ، با پرداخت 10 درصد پذیره(قیمت زمین) می توانند سند اجاره اخذ كنند.
وی همچنین تاكید كرد: متصرفین اراضی مسكونی موقوفات دارای اعیانی از تاریخ پنجم آبان ماه سال 82 لغایت 30 شهریور سال 89 به جای پرداخت حداقل 30 تا 100 درصد پذیره با پرداخت 15 درصد پذیره می توانند سند اجاره اخذ كنند.
مدیر كل اوقاف استان همدان پایان سخناش گفت: در خصوص سایر تصرفات با كاربری های مختلف نیز تخفیفات ویژه ای در نظر گرفته شده است كه متصرفین می توانند تا 29 اسفندماه سالجاری با مراجعه به ادارات اوقاف و امورخیریه شهرستان ها نسبت به چگونگی اخذ سند اجاره اطلاعات لازم را کسب كنند.
بر این اساس و با توجه به احکام اسلامی در زمینه عمل به دیون وقف در اسلام و همچنین اهمیت پرداخت اجارات موقوفات در راستای عمران و آبادی کشور و عمل به نیت واقف همه مستاجران موقوفات باید در راستای تنظیم سند اجاره از طرفی و نیز تجدید این اسناد در صورت اتمام مهلتشان اقدام کنند.
نظر شما