به گزارش خبرگزاری مهر، فن بیان و هنر سخن گفتن در طول تاریخ، بخش مهمی از ارتباط و انتقال پیام را به عهده داشته و دارد. دانشمندان بر این باورند که "خطابه"، علم و فنی است که موازین آن از مجموع سخنرانی های نافذ سخنوران موفق گرفته شده و سپس به صورت یک علم و فن درآمده است. عمده ترین دلیل اعجاز و ماندگاری قرآن نیز این نکته است که خداوند سبحان، عالی ترین و عمیق ترین حقایق را با نیکوترین و نافذترین بیان، برای هدایت جهانیان تبلیغ و تشریح می کند. همچنین خداوند در قرآن خطاب به پیامبرش درباره دعوت به توحید و نیز تبلیغ دین اسلام می فرماید: « ادع الی سبیل ربک بالحکمه والموعظه الحسنه و جادلهم بالتی هی احسن ... ».
خطابه، همانند فلسفه، منطق، حساب، هندسه، فقه، جامعهشناسی و سایر فنون، قواعد و اصولی دارد که باید آنها را فرا گرفت و سپس با تمرین و ممارست، در اجتماعات به کار بست و به نتیجه مطلوب، دست یافت.
اما سؤال این است که این اصول و قواعد، کدام است و چگونه باید آنها را در عمل به کار برد؟ اثر حاضر این اصول را با توجه به منابع کهن، علمی و ادبی و نیز تجربههای طولانیِ سخنوران نامی، دستهبندی کرده و آنها را به قلم روان، شرح و توضیح داده تا اهل فن بتوانند از آن بهره بیشتری گیرند.
در این کتاب بحث مبسوطی نیز با عنوان تفاوت خطابه و سخنرانی با مکالمه، محاضره، گفتمان و گفت و گو و ... با مشترکات و مختصات هر یک افزوده شده و در پایان، نکات عمیقی از خطبه های پرشور استوانه فصاحت و بلاغت؛ یعنی ائمه اهل بیت(ع) استخراج گردیده و منعکس شده است.
کتاب«خطبه و خطابه در اسلام» نوشته حجه الاسلام دکتر محمدباقر شریعتی سبزواری در 14 فصل و 528 صفحه منتشر شده و با قیمت 190000 ریال در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است.
نظر شما