۱۹ تیر ۱۳۹۲، ۱۲:۱۲

اعزام تمام زائران ثبت‌نامي امسال به حج / سود سپرده های حج اصلاح می شود

اعزام تمام زائران ثبت‌نامي امسال به حج / سود سپرده های حج  اصلاح می شود

رئيس سازمان حج و زيارت گفت: مازاد ثبت نام در حج ۹۲ وجود ندارد و تقريبا همه كساني كه تا به حال ثبت‌نام كرده‌اند اعزام خواهند شد.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام سيد احمد موسوي رئيس سازمان حج و زيارت، شب گذشته در گفتگوي ويژه خبري شبكه دو سيما گفت: خداوند كعبه را به نام خود يعني بيت الله ناميده است و ماه رمضان را نيز به نام خود يعني شهر الله ناميده است كساني كه به بيت الله مي‌روند ضيوف الرحمان اند و كساني كه در ماه رمضان وارد مي‌شوند نيز ضيوف الرحمان‌اند. هر دو مهمان خداوند هستند و بر سر بهترين سفره نشسته‌اند بنابراين كساني كه بر سر اين سفره نشسته‌اند بايد سعي كنند بهترين غذا را تناول كنند و بهترين غذا بر اساس فرموده خداوند متعال تقوا است «خير الزاد التقوا»

وي با اشاره به اينكه بهترين ارمغان انسان آزادي است گفت: انسان بايد تلاش كند كه در ماه مبارك رمضان به اين آزادي دست يابد. پيامبر گرامي اسلام مي‌فرمايد: «يا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ أَنْفُسَكُمْ مَرْهُونَةٌ بِأَعْمَالِكُمْ فَفُكُّوهَا بِاسْتِغْفَارِكُمْ» اي مردم جان‌هاي شما به واسطه گناهاني كه انجام مي‌دهيد مديون و مرهون است پس آن را با استغفار آزاد كنيد. ماه رمضان بهترين فرصت براي استغفار و آزادي جان است. پس از خداوند مي‌خواهم كه همه ما بتوانيم با استغفار و كسب توشه تقوا در اين ماه مبارك رمضان جان‌ها و تن‌هاي خودمان را از قفس گناه آزاد كنيم.

موسوي در خصوص طرح توسعه مسجدالحرام بيان كرد: زماني كه درخواست‌هاي كشورهاي اسلامي از كشور عربستان در خصوص افزايش سهميه حج زياد شد، كشور عربستان مجبور شد براي اينكه بتواند سهميه حج‌گزار بيشتري به كشور‌هاي مسلمان بدهد حرمين شرفين را توسعه دهد. اين توسعه را از رمي جمرات شروع كرد و قرار است ظرفيت آن به حدود ۵ ميليون نفر در روز برساند. بعد توسعه سعي و صفا و مروه را در دستور كار خود قرار داد تا ظرفيت آن را به حدود ۱۰۵ هزار نفر در ساعت برساند. اما زماني كه همه زائران در مسجدالحرام مي‌روند جمعيت بسيار متراكم مي‌شود و بايد اين طرح توسعه را در مسجدالحرام نيز ادامه مي‌دادنند.

وي تصريح كرد: ظرفيت مسجدالحرام قبل از توسعه حدود ۴۸ هزار نفر بود و الان با اين توسعه‌اي كه در حال انجام است ظرفيت به حدود ۲۲ هزار نفر رسيده است. اين كاهش ظرفيت به خاطر اين است كه برخي از شبستان‌هاي مسجد‌الحرام را به علت توسعه خراب كرده‌اند و هنوز نتوانستند آن را تكميل كنند. براي نمونه پشت مقام ابراهيم شبستاني بود كه خرابش كرده‌اند، همچنين شبستاني كه روبروي حجر اسماعيل بود نيز خراب كرده‌اند.

رئيس سازمان حج و زيارت گفت: بر اين اساس و با تخريب‌هايي كه براي توسعه صورت گرفته است ما با مشكل ديگري نيز مواجه هستم از آنجا كه قسمتي از فضاي پشت مقام ابراهيم را خراب كرده‌اند و ظرفيت آنجا براي نماز خواندن بسيار كم شده‌است بايد از مراجع عاليقدر سوال كرد كه با اين موقعيت آيا جايز است كسي نماز را پشت مقام ابراهيم نخواند؟

طرح توسعه مسجدالحرام ظرفيت آن را نصف كرده است

وي افزود: بنابراين امسال به خاطر برنامه‌هاي توسعه‌اي و تخريب برخي از ظرفيت‌هاي مسجد‌الحرام، ظرفيت آن تقريبا به نصف در ساعت كاهش پيدا كرده است و مسئولان سعودي براي اينكه زائران بتوانند اعمال را راحت‌تر و بهتر انجام دهند مجبور شدند كه بيست درصد از زائران كشورهاي مختلف را كم كنند و اين كاهش را از خودشان شروع كردند كه در حدود ۵۰ درصد از زائرانشان را كاهش دادند.

موسوي بيان كرد: بنده در اواخر ماه رجب و اوايل شعبان سفري به عربستان داشتم و احساس كردم كه طرح توسعه مسجدالحرام نمي‌تواند تا قبل از ايام حج كامل شود بنابراين عربستان احتمالا دست به كاهش زائر خواهد زد از همين رو به دوستاني كه مسئول ثبت نام بودند گفتم كه ثبت‌نام را ببندند و ديگر ثبت‌نام نكنند كه احيانا اگر مشكلي به وجود آمد بعد با مشكلات كاهش زائراني كه آموزش ديدند و ثبت نام كردند مواجه نشويم. در حقيقت ما براي راحتي كار زائران آنها را مرحله به مرحله ثبت‌نام كرديم و زماني كه به اين مرحله رسيديم سيستم ثبت‌نام را بستيم اگر چه ما وقتي ثبت‌نام را بستيم فشارهاي زياد به ما آوردند و برخي گفتند به خاطر بالا رفتن هزينه‌هاي حج ديگر مردم استقبال نمي‌كنند، در حالي كه هيچ‌كدام از اين صحبت‌ها درست نبود. بعد از يك هفته از اينكه ما سيستم ثبت نام را بستيم كشور عربستان خبر از كاهش بيست درصدي زائران همه كشورهاي اسلامي داد.

وي تصريح كرد: ، خوشبختانه با مديريت سازمان حج و زيارت و بر اساس پيش بينيي كه كرده بوديم و به متعاقب آن بستن سيستم ثبت‌نام، از يك معزل بسيار بزرگ عبور كرديم. اگر قرار بود همه ظرفيت سازمان يعني حدود ۸۰ هزار نفر را ثبت‌نام كنيم و الان مي‌خواستيم بيست درصد يعني حدود ۱۶ هزار نفري را كه ثبت‌نام كرده بودند، پول واريز كرده بودند و در كلاس‌هاي آموزشي شركت كرده بودند و به فاميل اطلاع داده بودند را كاهش بدهيم سازمان با مشكل بسيار بزرگي روبرو مي‌شد چرا كه با هجمه‌نامه از نمايندگان مجلس كه محل رجوع مردم هستند و ديگر مسئولان جهت سفارش و تاكيد براي عدم حذف برخي از افراد روبرو مي‌شديم كه اين خودش معزل بسيار بزرگي براي همه مسئولين مي‌شد كه شكر خدا از آن عبور كرديم و تقريبا همه كساني كه ثبت‌نام كرده‌اند و پول را پرداخت كرده‌اند امسال عازم حج مي‌شوند.

بيماران و كساني كه توانايي ندارند امسال به حج مشرف نشوند

رئيس سازمان حج و زيارت با اشاره به تخريب‌هاي صورت گرفته در مسجدالحرام به خاطر طرح توسعه از تمام كساني كه بيمار هستند و يا توانايي لازم جهت پياده روي را ندارند و مجبور هستند با ويلچر اعمال را انجام دهند درخواست كرد كه امسال عازم حج نشوند و آن را به سال‌هاي آينده موكول كنند و مطمئن باشند كه اگر امسال مشرف نشوند حق‌شان براي سال آينده محفوظ خواهد بود. اگر چه عربستان تمهيداتي را نيز براي ويلچري‌ها انديشده است و مي‌خواهد با نصب پلي شبستان‌هايي كه تخريب شده‌اند را به ديگر شبستان‌ها متصل كند تا ويلچري‌هاي بتوانند طواف كنند اما با وجود اين اقدامات نيز انجام اعمال براي اين افراد نسبت به سال‌هاي گذشته بسيار سخت‌‌تر خواهد بود.

وي بيان كرد: طرح توسعه مسجدالحرام جديدا شروع نشده است و اين طرحي سه ساله است اما مسئولين عربستان سعودي تصور مي‌كردند قبل از رسيدن ايام حج قسمت عمده‌اي از اين توسعه به اتمام خواهد رسد و بنابراين باعث كاهش ظرفيت نخواهد شد. اما برخلاف تصور آنها با وجود اينكه قراردادهايي با كشورهاي اسلامي بر اساس آنچه برنامه ريزي كرده بودند، منعقد كرده بودند و براي شان بسيار سخت و گران تمام شد مجبور شدند بيست درصد از سهميه همه كشور‌ها را كاهش بدهند كه موجب اعتراض بسياري از كشور‌ها نيز شد چرا كه اين كاهش ۲۰ درصدي باعث تحميل خسارتي سنگيني به آنهاشد.

اعزام ۶۳ هزار و ۹۹۰ نفر زائر در حج ۹۲

موسوي با اشاره به كاهش بيست درصدي سهيمه حج گفت: اين كاهش براي ايران از سهميه‌اي خواهد بود كه امسال سازمان با مذاكرات و پيگيري‌هاي متعدد توانست از عربستان بگيرد، بنابراين بر اساس سهميه امسال كه حدود ۴ هزار از سهميه سال گذشته بيشتر بود و تعداد حدود ۸۰ هزار نفر بودند، حدود ۱۶ هزار نفر كاهش خواهيم داشت. بر اين اساس ۶۳ هزار و ۹۹۰ نفر از ايران در حج ۹۲ حضور خواهند يافت. البته با توجه به كاهش عوامل و افزوده شدن اين سهميه‌ها به زائران در حقيقت ما نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد كاهش را نخواهيم داشت و با وجود كاهش بيست درصدي، كاهش زائران ايراني كمتر از ده هزار نفر خواهد بود.

وي تصريح كرد: در حج امسال اتفاقي افتاد كه تا به حال سابقه نداشته است. امسال سازمان برنامه‌ريزي عمليات حج را در سه مرحله انجام داد. مرحله اول بر اساس سهيمه سال گذشته يعني ۷۵ هزار نفر بود. مرحله دوم بعد از افزايش سهميه به حدود ۸۰ هزار نفر بود و بالاخره مرحله سوم آن بعد از كاهش بيست درصد سهميه بود. عمليات حج شامل اجاره هتل‌ها، چينش كاروان‌ها، تعيين مدير‌ها، پزشك‌ها، روحانيون كاروان‌ها و بسياري از كارهاي ديگر مي‌شود كه براي اين تعداد نفر بسيار سنگين است.

رئيس سازمان حج و زيارت گفت: يكي از مهمترين دردسر‌هايي كه داشتيم مساله اجاره هتل‌ها براي هر سه مرحله بود. ما براي هر مرحله بايد در بازار رقابتي كه كشورهاي ديگر اسلامي مانند تركيه، اندونزي، مالزي و ديگر كشور‌ها نيز وجود داشتند بهترين، ارزان‌ترين و نزديك‌ترين هتل‌ها به حرم را اجاره مي‌كرديم. براي مرحله اول و دوم با هتل‌هاي مورد نيازمان قرارداد بستيم اما زماني كه كاهش ۲۰ درصدي به ما اعلام شد بايد قراردادمان را با برخي از هتل‌ها كه ديگر مورد نيازمان نبود فسخ مي‌كرديم در حالي اين فسخ قرارداد‌ها بايد هزينه‌هايي نيز در بر مي‌داشت و همه اين هزينه‌ها با توجه به قيمت ارز بر عهده زائران مي‌بود اما خوشبختانه تا به حال سازمان با ۱۴ هتلي كه قرارداد بسته بود و بعد از كاهش ۲۰ درصد مازاد نيازمان حساب شده بودند بدون پرداخت هزينه‌اي قرارداد را فسخ كرد. بنابراين تا به حال سازمان با ۹۵ درصد هتل‌هايي كه مازاد بر نياز بوده بدون پرداخت هزينه قرارداد را فسخ كرده است. با بقيه هتل‌هاي مازاد بر نياز نيز در حال مذاكره هستيم و اميدواريم كه هر چه زودتر بتوانيم بدون پرداخت هزينه‌اي با تمام هتل‌هاي مازاد بر نياز فسخ قرارداد كنيم.

كاهش سهميه‌هاي عمره از طرح‌هاي سازمان بود

وي در خصوص كاهش سهميه‌هاي عمره گفت: زماني كه من مسئوليت سازمان را به عهده گرفتم گفتند: ۶ ميليون نفر در صف اعزام به عمره هستند و بعد از زماني گفتند ۸ ميليون. وقتي مباحث عمره را بررسي كردم متوجه شدم حدود يازده درصد از اعزام كل عمره به سهميه‌ها تعلق دارد؛ سهميه‌هايي كه به ارگان‌ها و سازمان‌ها تعلق داشت و اين‌ها بر اساس اين سهميه مي‌توانستند بدون ثبت‌نام و بدون قرار گرفتن در نوبت به عمره اعزام شوند.

موسوي بيان كرد: برخي از اين سهميه‌ها مصوبه شوراي عالي حج بود مانند سهميه خانواده شهدا، دانشجويان، طلاب و دانش‌آموزن و برخي ديگر غير قانوني بودند و مصوبه‌اي از شوراي عالي حج نداشتند. ما هم تصميم گرفتيم كه تمام اين سهميه‌ها را برداريم كه برخي مخالفت كردند و گفتند چون سال‌هاست كه اين سهميه‌ها وجود دارد نمي‌شود آن را حذف كرد اما چون اين سهميه‌ها خلاف شرع و خلاف قانون بود تاكيد بر حذف آنها داشتيم. در حقيقت تلاش‌مان اين بود كه ۶۰ درصد از اين سهميه‌ها را كاهش بدهيم اما با عنايت پرودگار زماني كه گزارش كار امسال را براي بنده آوردند مشاهده كردم كه تقريبا اعزام بر اساس اين سهميه‌ها به صفر رسيده است يعني تمام اين سهميه‌ها كه هر ساله به ادارات و سازمان‌ها داده مي‌شود به مردمي تعلق گرفت كه در صف اعزام به عمره بودند.

افزايش قيمت ارز باعث افزايش هزينه‌ّ‌هاي حج شد

وي تصريح كرد: خوشبختانه بر اساس بازخوردي كه از عمره‌گزارن و همچنين كارگزاران عمره داشتيم عمره امسال نسبت به سال‌هاي گذاشته روان‌تر و بهتر برگزار شد و بسياري از مشكلاتي كه سال‌هاي گذشته وجود داشت امسال به وجود نيامد و اگر هم آمد سريعا با پيگيري‌هاي زياد سازمان حل شد. براي نمونه هر ساله گاهي اوقات سيستم ويزاي عربستان بسته مي‌شد و به كسي ويزا نمي‌دادند اما امسال با وجود اينكه چندباري اين اتفاق افتاد اما با پيگيري‌ها سازمان و رايز‌هايي كه با وزير حج عربستان و كنسولي عربستان در ايران صورت گرفت اين مسائل حل شد.

رئيس سازمان حج و زيارت گفت: قيمت حج را دو پارامتر تعيين مي‌كند، اول خريد خدمات و ديگري خريد ارز است. خدمات شامل هزينه‌هاي هتل‌ها و حمل و نقل مي‌باشد كه سازمان بسيار تلاش كرده و مي‌كند كه هزينه اين خدمات را كاهش دهد و در صورت كاهش مابه التفات آن را به حسابي كه زائران هنگام ثبت‌نام به ما داده اند به صورت خودكار واريز مي‌شود. خوشبختانه خريد خدمات بر اساس همان قيمت سال قبل مي‌باشد و آنچه باعث تفاوت قيمت‌ها شده است خريد ارز است كه ارز ۱۲۵۰ تومان به ۲۶۰۰ تومان رسيده است بنابراين دليل عمده افزايش قيمت حج بالا رفتن قيمت ارز است.

وي بيان كرد: به هر حال بعد از اعلام قيمت تمام شده براي حج و جو سازي‌هاي سنگيني كه بر عليه ما صورت گرفت برخي از كارشناسان به سازمان حج آمدند و ريز مسائل را بررسي كردند و در آخر به همان قيمتي رسيدند كه ما قبلا اعلام كرده بوديم. البته سازمان نيز تلاش‌هايي براي كاهش قيمت انجام داده است مثلا بليط هواپيماي سعودي را حدود ۸۰ دلار و هواپيماي داخلي را ۲۰۰ هزار تومان كم كرده است. بعلاوه بودجه استان‌ها و برخي از هزينه‌هاي مانند خريد لباس و… را نيز كم كرده است، همچنين كاهش حدود ۱۰۰۰ نفر از عوامل حج كه باعث كاهش مبلغي در حدود ۱۶۰ ميليارد تومن شده مي‌باشد باعث كاهش هزينه‌هاي حجاج شده است.

سود سپرده‌هاي حج اصلاح خواهد شد

موسوي در خصوص تاسيس بانك حج و سپرده‌هاي مردم نزد بانك‌ها گفت: اگر چه مسئوليت مستقيم سپرده‌ها به عهده بانك‌هاست و سپرده‌هاي مردم نزد بانك‌هاست اما سازمان نيز نسبت به اين سپرده‌ها زير سوال است. به همين خاطر در جلسه مشتركي با مسئول بانك مركزي و بانك ملي و ملت داشتيم درخواست كرديم كه آنها در خصوص سپرده‌هايي كه مردم بابت حج و عمره نزد شان مي‌گذارند بيشتر اطلاع رساني كنند. جلسات مختلفي با آنها داشتيم كه خوشبختانه قرار شد سود اين سپرده‌ها اصلاح شود.

وي افزود: طرح‌هاي بانك حج و هواپيمايي حج آماده شده است و صحبت‌هايي نيز با مسئولين دولتي انجام شده است اما مسائل اقتصادي داخل كشور و همچنين وضعيت ارز باعث كند شدن حركت اين طرح‌ها شده است كه ان شالله به موقع و هر زمان مساعدت از دستگاه‌هاي مربوطه صورت بگيرد اين طرح‌ها را نيز اجرايي خواهيم كرد.

رئيس سازمان حج و زيارت گفت: زائر محوري در سازمان حج و زيارت يك اصل است و آنچه براي سازمان مهم است اين است كه همه عوامل و كارگزارن حج بايد در خدمت زائر باشند. لذا مدير كه لايه اول تماس سازمان با حاجي است بايد در سطح بالايي باشد و تجربه نشان داده است كه كاروان‌هايي كه داراي مديران با تجربه و سطح علمي بالايي بودند زائران از آنها راضي‌تر بودند. لذا ما بررسي مجددي براي شرايط مدير داشتيم. امسال بر خلاف سال‌هاي قبل هيئت‌هايي را تشكيل داديم و آنها را به استان‌ها ارسال كرديم تا از مدير‌ان امتحان بگيرند و با آنها مصاحبه كنند و اين باعث حذف برخي از افراد شد كه اين حذف‌ها باعث فشارهايي به ما شد اما دليلي وجود ندارد وقتي مديري ناتوان است به عنوان مدير يك كاروان به حج اعزام شود.

 

کد خبر 2094197

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha