به گزارش خبرنگار مهر علی اکبر ولایتی دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی در اجلاس مقدماتی شهر اسلامی که بعد از ظهر امروز در مرکز مطالعات و برنامه ریزی وزارت امورخارجه برگزار شد با اشاره به این که جهان سرعت و به صورت پیوسته به سمت شهری شدن حرکت می کند گفت: در ابتدای قرن نوزدهم تنها دو درصد از جمعیت جهان شهرنشین بودند در حالی که در آغاز قرن بیستم این میزان به 10 درصد افزایش یافت.
وی افزود: روند رشد جمعیت جهان در دهه اول قرن 21 به 50 درصد رسیده است.
ولایتی با بیان این که سریعترین نرخ شهر نشینی در دو قاره آفریقا و آسیا اتفاق افتاده است بیان کرد: این دو قاره بیشترین کشور های اسلامی را در محدوده جغرافیایی خود جای داده اند.
وی ادامه داد: شهرنشین ها به ویژه در شهر های بزرگ در کشورهای در حال توسعه با چالش هایی همچون بیکاری در میان جوانان، زاغه نشینی، خدمات شهری ناکافی و ... مواجه هستند.
ولایتی خاطر نشان کرد: پارادایم جهانی شدن به طور اجتناب ناپذیری ما را در به هم پیوستگی مدیریت نشده با شهری شدن سریع به عنوان وجه آشکار آن درگیر می کند. اندیشه و برنامه ریزی ما برای یافتن راه های محدود کردن نتایج غیر مطلوب و مخرب آن در فرهنگ و معماری اسلامی در کشورهای اسلامی مسمان را ایجاب می کند.
دبیر کل مجمع بیداری اسلامی تصریح کرد: در تمدن اسلامی شهر و سکونتگاه های شهری به عنوان بستر، فضای رشد و تعالی انسانی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در حوزه سکونت شهرهای معاصر بیش از همیشه به آرمان گرایی تصریح شده در اسلام نیازمند هستند.
وی ادامه داد: شرایط ناپایدار انسانی و محیطی به حدی گسترش یافته است که آثار و نتایج آن از تقویت نامتناسب زندگی فردی تا گسیختگی اجتماعی و گستردگی سطح آلودگی های محیطی به تهدیدات عمده جهانی چون تغییر آب و هوا و تهدید شرایط سالم زندگی در کره زمین منجر شده است.
ولایتی گفت: ضروری است رهیافتی در شهر نشینی اتخاذ کنیم که هم قادر باشیم چالش های فوق را حل کنیم و هم ارزش های فرهنگ اسلامی خود را در قالب معماری اسلامی به نحوی حافظ باشیم که بتوان آن ها را در توسعه و معماری شهری به روشنی دید. به طوری که عناصر اصلی شهر اسلامی در جهان امروزی از درون آن نمایان شود.
وی افزود: پیاده کردن ارزش های اسلامی در یک ساختمان یا بنای یادبود با بهره گیری از روش های معماری دستیافتنی تر از اعمال آن در طراحی شهری است.
وی ادامه داد: در شهر علاوه بر مصالح فیزیکی با رفتارها نیز مواجه هستیم. در کشور های مسلمان و سایر کشورهای جهان کتابها و مقالات فراوانی راجع به جنبه های متفاوت شهر اسلامی وجود دارد با این حال لازم است با یک بازنگری فراگیر راهکارهای عملی مقبول و جامع اسلامی شدن یک شهر یا تاسیس یک شهر اسلامی را از آن ها استخراج کرده و یا طرحی نو دراندازیم.
وی تاکید کرد: تبدیل این اندیشه به واقعیت بستگی به تجمیع موثر اراده های ما دارد.
نظر شما