۲۹ تیر ۱۳۹۲، ۱۶:۴۴

به بهانه سالروز درگذشت پرفسور گنجی/

میراثی که خاموش شد/ پرفسور گنجی را در یادها ماندگار کنیم

 میراثی که خاموش شد/ پرفسور گنجی  را در یادها ماندگار کنیم

بیرجند – خبرگزاری مهر: پرفسور محمد حسن گنجی پدر علم جغرافیای نوین ایران یک سالی است که در خاک آرمیده و انگار یاد او نیز دیگر در گوشه صندوقچه تاریخ جای گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر، 29 تیر ماه، اولین سالروز درگذشت استاد، پرفسور محمد حسن گنجی، پدر علم جغرافیای نوین کشور، برجسته ترین جغرافیدان آسیا و دانشمند سال هواشناسی جهان به انتخاب سازمان جهانی هواشناسی است.

پرفسور گنجی محمد حسن گنجی، زادهٔ ۲۱ خرداد ۱۲۹۱ در بیرجند،  بعد از یک قرن زندگی و بیش از هشت دهه فعالیت علمی، فرهنگی، دانشگاهی و جهانی خویش و تالیف و ترجمه صدها اثر برجسته و ماندگار و تربیت بیش از ده نسل علمی و دانشگاهی، جان به جان آفرین تسلیم کرد و به دیدار معبود شتافت.

اینک، یکسال از فوت این چهره فرهیخته گذشت و  چه آسان، پرفسور گنجی در خاک آرمید و فراموش شد!

دکتر محمد حسن گنجی، در ۲۱ خرداد سال ۱۲۹۱ خورشیدی در بیرجند به دنیا آمد. پس از پایان تحصیلات مقدماتی در ‏مدرسه شوکتیه بیرجند، وارد دارالمعلمین عالی تهران شد و در‎ ‎رشته تاریخ و جغرافیا به دریافت درجه کارشناسی ‏نائل شد.

 سپس به‎ ‎عنوان دانشجوی برگزیده به اروپا اعزام شده و در دانشگاه ویکتوریا منچستر انگلستان به تحصیل ادامه داده و در سال ۱۳۱۷، لیسانس تخصصی خود را در جغرافیا اخذ نمود.

وی بار دیگر در سال ۱۳۳۱، با استفاده از بورس تحصیلی عازم آمریکا شد و دکتری خود را در رشته جغرافیا، از دانشگاه کلارک دریافت داشت.

دکتر ‏گنجی پس از بازگشت به ایران در دانشگاه تهران، مشغول به تدریس شد و با درجه استادی در سال ۱۳۵۸ بازنشسته شد.

وی هیچ گاه دست از کار نکشید و از سال ۱۳۶۴ با مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی، آغاز کرد و از سال ۱۳۷۰ به عنوان مشاور رئیس دانشکده علوم زمین با دانشگاه شهید بهشتی همکاری‏‎ ‎داشت.

پرفسور گنجی علاوه بر مدیریت گروه جغرافیا، ‏ریاست دانشکده ادبیات و علوم انسانی و معاونت‎ ‎دانشگاه تهران، پیش از انقلاب اسلامی، ریاست اداره کل هواشناسی ایران و ریاست هواشناسی‎ ‎منطقه آسیا را نیز بر عهده داشته و  عضو کمیته ‏اجرایی سازمان هواشناسی جهان بود.

استاد در بیست و نهمین کنگره اتحادیه بین‌ المللی جغرافیایی در کره جنوبی در سال 2000 به عنوان یکی از 15 جغرافیدان برجسته جهان و در سال 2001 به عنوان مرد علمی جهان در حوزه هواشناسی برگزیده شد.

دکتر گنجی، گنجی بی نظیر و کمیاب بود که با الطاف بی انتهای الهی که نصیبش شد، به خوبی توانست از نعمت هایی که در اختیارش قرار گرفت استفاده کند تا آن جا که نه تنها بیرجندی و ایرانی، بلکه جهانیان به او افتخار می کنند و نام و یادش زینت بخش محافل و مجالس داخل و خارج از کشور است.

اکنون پس از گذشت یکسال انگار کم کم این بزرگ فرهیخته کویر فراموش شده  و در طی یکسال گذشته برگزاری یک مراسم بزرگداشت تمام سهمی است که تا به امروز انگار وظیفه مان بوده تا از او داشته باشیم.

بزرگ مردی چون پرفسور گنجی آمد و  رفت و باید پرسید آیا خواهند بود کسانی که ادامه دهنده راهش و فکرش در آینده باشند؟ آيا براي اين بزرگان جانشيني پيدا خواهد شد؟

آیا اینقدر همت خواهیم داشت تا استعداد و پشتکار شگرف گنجی را به نسل امروز برسانیم و بگوییم که کودکی روستایی از دیار کویر  چگونه در جهان درخشید.

................

یاداشت : فاطمه زیراچی

کد خبر 2100828

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha