به گزارش خبرنگار مهر، ماهیت بسیاری از مسائل امروز جهان و دلایل برآمده از این مسائل رنگ و بوی متفاوتی با مسائل موجود در قرن های گذشته پیدا کرده اما آن چیزی که همواره از ابتدای خلقت مورد جستجوی بشر کاوشگر بوده حل مسئله فطری خدا جویی وی بوده است.
در قرن حاضر و پس از اینکه دانشمندان در سراسر جهان با تلاش های که صورت دادند موفق به اختراع و ایجاد راه های متعدد به منظور تبادل اطلاعات و تاثیر گذاری فرهنگ ها بر یکدیگر شدند نقش رسانه ها به عنوان یکی از مهمترین نمادهای برآمده از جهان مدرن و تاثیر گذاری بالای آنها بر نحوه تفکر و اندیشه بشر غیر قابل انکار است.
وجود انواع رسانه های گفتاری، شنیداری، مکتوب و غیر مکتوب و فضاهای مجازی به همان میزان که می تواند تهدید محسوب شود به همان میزان و چه بسا بیشتر از آن می تواند فرصت تبلیغ معارف الهی را در اختیار خداجویان و یکتا پرستان جهان قرار دهد که این امر مستلزم هوشیاری و استفاده درست از امکانات و ظرفیت های موجود در بین مسلمانان جهان و از جمله ساکنان پایتخت معنوی ایران اسلامی است.
رئیس اداره امور قرآنی آستان قدس رضوی با اشاره بر لزوم تقسیم بندی بین رسانه های جمعی مکتوب، رسانه های مجازی و رادیو تلویزیون می گوید: متداول ترن مکتوبات در بخش رسانه های مکتوب مجلات و روزنامه ها هستند که در این بخش پس از انقلاب اسلامی شاهد پیشرفت بسیار زیادی هستیم.
وی می افزاید: در حال حاضر بیش از 50 مجله قرآنی در کشور منتشر می شود و یک روزنامه قرآنی نیز در اختیار علاقه مندان اخبار و معارف قرآنی قرار دارد و در فضای مجازی نیز درگاه های مختلفی فعالیت دارند.
مهدی لسانی با اشاره به شبکه قرآنی در صدا و سیمای کشور و از جمله خراسان رضوی اظهار می کند: وقتی ما راجع به رسانه ها صحبت می کنیم باید ببینیم همه این رسانه ها چه کاری را می خواهند انجام دهند و چه امکانات و مزیت ها یا چه کاستی های دارند.
ورود کارشناسان قرآنی به اتاق فکر رسانه ها
وی تاکید می کند: اولین شرط برای رسانه های که می خواهند فعالیت های قرآنی انجام دهند ورود کارشناسان خبره قرآنی به اتاق فکر این رسانه ها است و تا زمانی که کارشناسان قرآنی در اتاق فکر رسانه ها نباشند نمی توانیم شاهد تغییرات اساسی در نحوه عملکرد رسانه ها در این بخش باشیم و همواره دچار سطحی نگری خواهیم شد.
لسانی با اشاره به یکی از برنامه های صدای خراسان رضوی که در راستای کمک به حفظ قرآن کریم به مخاطبانش فعالیت می کند عنوان می کند: این برنامه آموزشی حداکثر نیم تا یک ساعت در روز قابلیت پخش شدن دارد و نمی توان همه ساعات صدا و سیما را به چنین برنامه های اختصاص داد که از این منظر و دیدگاه رسانه ملی دچار محدودیت است.
وی می افزاید: آنچیزی که باید توجه داشته باشیم به بایدها و نبایدها و واقعیت ها و مسائلی است که در قرآن کریم بیان شده است و در واقع موضوع اصلی پیامی است که قرآن می خواهد به ما منتقل کند.
رئیس اداره امور قرآنی آستان قدس رضوی توضیح می دهد: در صورتی که ما به پیام و محتوای قرآن توجه کنیم و آن را در یابیم متوجه می شویم که صد درصد برنامه های تولیدی در رسانه ملی می تواند قرآنی و بر مبنای آموزهای این کتاب الهی باشد.
قرآن برنامه زندگی مسلمانان است
وی می افزاید: هر برنامه تولیدی در رسانه ملی می تواند با محتوای قرآن و مبنی بر پیام های که از آیات نورانی آن برداشت می شود تولید شود به عنوان مثال حتی یک برنامه ای که در مورد محیط زیست ساخته می شود می تواند با نگاه اسلام و قرآن به مسائل زیست محیطی ساخته و به مخاطب ارائه شود.
لسانی می افزاید: در صورتی که با یک چنین نگاهی برنامه سازی در صدا و سیما صورت بگیرد خواهیم دید همه برنامه های تولیدی در چارچوب پیام های قرآنی قرار خواهد گرفت چرا که قرآن کتاب زندگی مسلمانان است و برای همه دوران ها و انسان ها آفریده شده است.
وی تاکید می کند: طبق آموزه های دینی ما باید از نظرات اندیشمندان جهان نیز بهره ببریم و منظور از تولید برنامه در چهار چوب پیام های قرآنی عدم توجه به رسول عقل نیست بلکه ما می توانیم با روایات و مبانی که قرآن در اختیار ما قرار داده به تولید محتوا بپردازیم.
این کارشناس قرآنی با تاکید بر اینکه استان خراسان رضوی قطب فعالیت های قرآنی جهان اسلام است افزود: این قطب بودن یک مزیت برای رسانه های این استان محسوب می شود و این فعالیت ها در موضوعات قرآنی باید به سمتی برود که حداقل چند مورد اتفاق رسانه ای خوب در این استان اتفاق بپذیرد و این اتفاق خوب در کنار مزیت رقابتی این استان قرار گرفته و ماحصل آن خروجی فعالیت های قوی قرآنی باشد.
محمد آصفی معاون سابق صدای مرکز خراسان رضوی اظهار می کند: جامعه ای به بلوغ می رسد که از دو ویژگی حکمت و علم به صورت مساوی بهره مند شود و در صورتی که این اتفاق بیفتد بلوغ در درون جامعه شکل خواهد گرفت و رویکرد رسانه ای در قرن حاضر نیز باید بر همین اساس باشد و از دو مولفه حکمت و علم در رسانه ها بهره برد.
وی می افزاید: برای حکمت دو تعریف وجود دارد یکی تقوا ودیگری رسیدن به شرایطی که انسان بتواند حق را از باطل به شایستگی تشخیص بدهد، اما علم با توجه به مقتضیات زمان و مکان و با استفاده از ابزارهای سخت افزاری و نرم افزاری و انجام کار کارشناسی کمک می کند تا ما بتوانیم پیام مان را به مخاطب انتقال دهیم.
آصفی معتقد است در صورتی که پیام آسمانی و برگرفته از قرآن و تبلیغ مکتب اهل بیت(ع) باشد این پیام حتما باید از فطرت بوده و از عمل و زبان انسانها صادر شده و با مدیریت و القاء رسانه ای بشود که از حکمت نیز برخوردار باشد.
وی ابراز می کند: اینکه ما از رسانه ملی چگونه بهره برداری کنیم نظرات متفاوتی وجود دارد که محل گفتگو و مناقشه است.
تولید برنامه و محتوا در رسانه ملی طبق یک فرایند تعریف شده است
مشاور مدیر کل صدا و سیمای مرکز خراسان رضوی اظهار می کند: برخی با نگاه ژورنالیستی و رئالیستی مسیر و سوژها را انتخاب می کنند و می خواهند آن پیام قرآنی را منتقل کنند که البته در این آسیب هایی نیز وجود دارد و برخی دیگر نیز با یک نگاه آرمانی و ایده الیستی وارد گود می شوند، اما یک نگاه سومی نیز امروز بوجود آمده که از تلفیق این دو نگاه قصد پیام رسانی دارد.
وی اذعان می کند: برنامه سازی در صدا و سیما طبق یک فرایند تعریف شده است که باید طبق همین سیاست ها پیش رفت اما در نهایت تولید برنامه ها در صدا و سیما و از جمله صدا و سیمای مرکز خراسان رضوی بر اساس نیاز سنجی و اثر سنجی و توجه به جامعه مخاطب ما در این استان در بعد مسائل اجتماعی روانشناختی و بسیاری از مسائل دیگر به برنامه سازی می پردازد.
وی می افزاید ما در صدا و سیما به صورت فصلی و حتی به صورت روزانه از طریق ارتباطات مردمی نظرات مخاطبان را جمع بندی می کنیم و در نظر سنجی ها و جمع بندی مدیران رسانه ملی اگز برنامه ای نمره کمتر از 65 بگیرد ان برنامه کلا حذف خواهد شد.
تولید برنامه در خراسان رضوی با مشکلات فرهنگی روبرو است
آصفی با اشاره به سهم ناچیز تولیدات مرکز صداو سیمای خراسان رضوی در عرصه ملی می گوید: بنده به عنوان یک مدیر رسانه ای که از نزدیک با مجموعه دستگاه ها و فرهیختگان استان ارتباط برقرار کرده ام با یک سلسله مشکلات و مسائلی مواجه شدیم که برگرفته از مشکلات فرهنگی در انجام کار رسانه ای در خراسان رضوی است.
وی می فزاید بنده به عنوان مدیر رسانه ای در خراسان رضوی در سال 90 و 91 با بیش از 50 دستگاه اجرایی استان جلسه و مذاکره داشتم و عرصه های مختلف تولید و پخش برنامه در صدا و سیما را به مسئولان و مدیران ارشد این سازمان ها معرفی کردیم و منظور ما از این ارتباط در واقع استفاده از ظرفیت های کارشناسی آن سازمان ها بود و حرفی از انعقاد قرارهای مالی نیز در میان نبود اما در نهاید حتی 20 سازمان به صورت جدی پای کار نیامدند.
مشاور صدا و سیمای خراسان رضوی با تقدیر از همکاری خوب سازمان اوقاف و امور خیریه این استان همچنین همکاری های سازمان های ماند جهاد کشاورزی، تربیت بدنی و شهرداری مشهد تصریح می کند: این سازمان ها از صفر تا صد برنامه سازی ما را یاری کرده اند اما در مجموع بیش از صد دستگاه اجرایی استان یک پنجم آنها با برنامه سازان صدا و سیما همکاری لازم را انجام داده اند.
وی می افزاید: حداکثر همکاری سازمان های استان با صدا و سیما در انعکاس دادن فعالیت های آنها از طریق این رسانه است و در صورتی که پشتیبانی و همکاری وجود داشته باشد که همه ساله حداقل چند فیلم سینمای و مجموعه تلویزیونی فاخر و خوب در این مرکز تولید خواهیم کرد.
نیازمند همکاری شورای فرهنگ عمومی استان هستیم
آصفی تاکید می کند: صدا و سیما در چهار چوب برنامه ریزی ها و امکانات سخت افزای و نرم افزاری و بر اساس اعتباراتی که دارد فعالیت می کند و اگر بخواهد فراتر از این اعتبارات کار کند نیازمند اعتبارات تکمیلی است.
وی ابراز می کند: ما اول باید به ظرفیت ها و امکانات موجود در رسانه ملی پی ببریم و پس از شناخت این ظرفیت ها بگوییم آیا انعکاس اخبار قرآنی و دیگر فعالیت ها خوب بوده یا نه، که البته نظر بنده این است که ما در بخش فعالیت های قرآنی و انعکاس اخبار آن عملکرد خوبی داشته ایم.
معاون سابق صدای مرکز خراسان رضوی می گوید: در صورتی که شورای فرهنگ عمومی استان به وظیفه خودش به درستی عمل کند تمام زوایای نمایشگاه قرآن و عترت که در حال حاضر در مشهد برپا شده است از طریق صدا و سیما انعکاس داده خواهد شد.
معارف قرآنی بستر تولید در رسانه قرار بگیرد
وحید موسویان معاون زیارت استانداری خراسان رضوی با اشاره به دو مقوله هویت و حقیقت قرآن اظهار می کند: قرآن برنامه جامع نرم افزاری خداوند برای هدایت ابدی بشریت است و جنبه های مختلف رسانه در واقع یک ابزار و وسیله برای تولید و انتقال پیام قرآن به مخاطبان است.
وی می گوید: باید این سوال پرسیده شود که آیا باید قرآن خودش را با رسانه تطبیق دهد یا رسانه خودش را با پیام های قرآنی، و البته اگر کسی به قرآن آشنا نباشد نمی تواند کار قرآنی انجام دهد.
موسویان تصریح می کند: یکسری از معارف قرآنی به صورت مستقیم قابل طرح است و بحث دیگر نگاه مفهومی به قرآن است که با این نگاه رسانه ملی کارش آموزش و پرورش خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه معارف قرآنی باید بستر تولید در رسانه ملی شود عنوان می کند: اگر بخواهیم در قالب تکلیف بحث کنیم خراسان رضوی قطب معارف قرآنی کشور است که باید رسانه های این استان تولیداتشان بر اساس همین معارف قرآنی باشد.
بدون شک قرآن کریم نور پر فروغی است که در صورتی که تشعشع انوارش بر زندگی انسان ها تابیدن بگیرد هدایت بخش وی در زندگی پر از چالس بشر گرفتار در ایسم های ساخته و پرداخته اندیشه های بشری خواهد بود
در دورانی که دشمنان انسانیت و بشریت بدون هیچ پشتوانه فرهنگی و الهی هر روز با امواج گستاخ رسانه ای شان سیلی بر فرهنگ غنی اسلامی ما می زنند کم کاری و عدم استفاده بهینه از ظرفیت های که قرآن و عترت در اختیار ما قرار داده اند باهیچ بهانه ای قابل جبران نخواهد بود پس لازم است که همه ظرفیت های موجود کشور در اختیار انواری قرار بگیرد که همواره در معرض دیو تهدید، تهمت، افترا و تحریف قرار دارند.
....................
گزارش: رضا آرمانیان
نظر شما