مي گويند بهشت زير پاي مادران است، اين جمله را بارها شنيده ايم اما هنوز بسياري از ما مفهوم واقعي آن را درك نكرده ايم. "مادر" مظهر قداست و پاكي، آن كه فرشتگان بر دستانش بوسه مي زنند و جايگاهي براي لطف و احسانش نمي توان تصور كرد.كسي كه همه مي دانيم بايد قدر دانش باشيم اما نمي دانيم چگونه بايد زحماتش را سپاس گوييم؟
زحمات بي دريغي كه مادر براي فرزندانش مي كشد به هيچ وجه قابل جبران نيست ، بنابراين نام نهادن تنها يك هفته از سال به نام مادر به حق نمي تواند پاسخگوي ايثار و از خود گذشتگي او باشد.
با همه اين تفاسير روز مادر نيز براي خود عالمي دارد كه شايد همين يك هفته نيز با توجه به روحيه قانع مادر بتواند مراتب ارادت فرزندان را به مادران ابراز كند.
چشم و همچشمي امان نمي دهد
به گزارش مهرقدر داني از مادر نيز براي خود بركاتي دارد كه نبايد از نظر دور بماند اما همانگونه كه گذشت زمان از ارزش حرمت ها كاسته روز مادر و جبران خوبي هاي او نيز در گيرو دار زندگي ماشيني رنگي تيره به خود گرفته است.چرا كه با فراموش كردن اين وجود سرشار از عاطفه ندانسته لطافت روحش را با بازي هاي بچه گانه خودمان آزار مي دهيم به گونه اي كه روحيه ساده و لطيف دوران كودكي را از دست داده و يادمان رفته مادر همان كسي كه در قايم باشك بازي ها و يا عروسك بازي ها همراهمان بود امروز هم همان رفتار صادقانه كودكي را از ما انتظار دارد.
فرزندي كه براي برابري كردن با هديه اي كه دوستش تهيه كرده حاضر مي شود مبلغ كلاني را قرض بگيرد و يا شخصي كه فقط براي كم نياوردن از همكاران و يا اقوام براي همسرش هديه اي گران قيمت تهيه مي كند نمي داند علاوه بر آزار رساندن به خود معضلات رفتاري ديگري را نيز در جامعه گسترش داده است.
هديه دادن و هديه گرفتن في نفسه خوب است و مي تواند علاوه بر شاد كردن شخص مقابل موجب انبساط خاطر ديگران شود همان طوري كه شادي، نزديكي انسان ها و دل ها را نيز فراهم مي كند.اما آنچه بيشتر در اين خصوص موجب نگراني صاحب نظران اجتماعي نسبت به ايام و مناسبت هاي خاص اجتماعي مي شود تغيير ماهيت هديه و كم رنگ شدن ارزش هاي اجتماعي در پي آن است.
يك جامعه شناس در اين خصوص معتقد است : امروزه ماهيت اصلي عمل هديه دادن به دست فراموشي سپرده شده و بيشتر ارزش گذاري ها براي تهيه هديه بر مسايل مالي و قيمت كالا تكيه دارد كه اين امر باعث كژرفتاري در عمل هديه دادن مي شود.
دكتر صمدي راد در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: علت اصلي از بين رفتن مفهوم واقعي يك هديه مناسب افزايش چشم وهمچشمي در ميان مردم است كه نقش رسانه هاي گروهي نيز به منظور حفظ ارزش هاي اجتماعي دراين راستا مهم تلقي مي شود.
وي همچنين مي افزايد: رسانه هاي گروهي طي چند سال اخير چندان توجهي به ساخت و توليد برخي برنامه هاي خود ندارند به طوري كه بعضا برنامه هايي در رسانه ها مشاهده مي شود كه به تغيير طرز فكر مردم منجر شده و زمينه هاي انحراف ارزش ها را فراهم مي آورد.
دكتر صمدي راد مي گويد: رسانه ها با تبليغات خود سعي در بزرگ كردن مناسبت هايي مانند روز مادر دارند و همين امر بدون فرهنگ سازي در استفاده از ارزش واقعي مناسبت ها مي تواند مشكلات اجتماعي زيادي به جامعه تحميل كند كه نوع كوچك آن مي تواند مثلا رواج چشم و هم چشمي در تهيه هديه مناسب براي مادران ، آن هم با توجه به تبليغات شركتهاي اقتصادي باشد كه در نهايت به مصرفي و تجملاتي تر شدن زندگي مردم دامن بزند.
در كل كدام يك از مادران مي خواهند و يا دوست دارند براي اين كه در مقابل دوستانشان سربلند باشند هديه هايي گرانقيمت دريافت كنند كه فرزندان قادر به خريد آن نباشند و يا اين كه فرزندانشان فقط براي رقابت با دوستان خود در صدد تهيه هديه روز مادر باشند حتي اگر يقين داشته باشند روز بعد همه تلفن ها، پيام ها و تمام راه هاي ارتباطي براي پرسيدن اينكه روز مادر فرزندانت چه هديه اي برايت خريده اند، اشغال شود.
چه هديه اي بايد بدهيم ؟
به گزارش مهررعايت اين نكته كه هديه تهيه شده بايد متناسب با ذوق،علاقه و نياز مادران باشد خود امري مهم است. برخي مي گويند هديه اي كه تهيه مي كنيد بايد متناسب با شان و منزلت حتي ميزان درآمد فرد مقابل باشد تعبيري كه در جامعه جاي خود را باز كرده و بسياري از افراد بر اساس همين تعبير نيز عمل مي كنند.
اما اين جمله نمي تواند گوياي حقيقت مطلب باشد زيرا دردسرهاي ناشي از اين پديده چندان هم كم نيست بنابراين بهتر است خصوصيات يك هديه خوب را متناسب با ذوق ، علاقه و ذوقيات همچنين ميزان درآمد شخص هديه دهنده و هديه گيرنده در نظر بگيريم.
افزون بر اين تهيه هديه اي كه مورد استفاده شخص مقابل باشد بسيار اهميت دارد اما متاسفانه همين چشم وهم چشمي ها كه از نظر هم دور مي مانند موجب شده افراد براي تهيه هديه به سوي اقلام و كالاهايي بروند كه ممكن است بسيار هم گران قيمت باشند اما براي شخص هديه گيرنده قابل استفاده نباشد.
اين پديده همانند آن است كه شخصي به مادر بزرگ خود لپ تاپ هديه بدهد و البته هزينه زيادي نيز بابت آن بپردازد غافل از آنكه اگر يك نخ و سوزن دان ساده و ارزان قيمت تهيه مي كرد در نظر مادر بزرگ ارزشمند تر بود بنابراين توجه به نياز هديه گيرنده نيز مهم به نظر مي رسد كه نبايد نسبت به آن غفلت كرد.
ارتباط روز زن و رب گوجه فرنگي !
علاوه بر تبريك هاي فراواني كه در آگهي هاي بازرگاني رسانه ها طي اين هفته به مادران تقديم مي شود بسياري از انحرافات ارزشي و فرهنگي نيز از سوي همين برنامه ها صورت مي گيرد.
تيزرهاي تلويزيوني با استفاده از تصاوير رنگارنگ همراه با موسيقي هاي جذاب و گاهي هم با پيام هاي زيبا مخاطبان را به سوي خود جلب مي كنند همانگونه كه با نزديك شدن روز مادر اكثر قريب به اتفاق اين برنامه ها با پيام تبريك به مادران آغاز شده و پايان مي گيرند.
اما آنچه انتقاد به آگهي هاي تبليغاتي را توجيه مي كند استفاده از نام مادر و زن براي تبليغ هر نوع كالايي است كه اين شب ها از طريق شبكه هاي مختلف راديو و تلويزيون شاهد آن هستيم ، به طوري كه حتي براي تبليغ رب گوجه فرنگي (!) هم از نام زن دريغ نكرده و براي ترويج هر بيشتر كالاي خود خريد رب گوجه فرنگي را به مناسبت روز زن به مردان پيشنهاد مي كنند.
غافل از اين كه همين امر كه در نظر بسيار ساده مي آيد، مي تواند علاوه بر مخدوش شدن ارزش هاي تهيه هديه كه جزيي از فرهنگ هر جامعه اي است و نزديكي انسان ها را به يكديگر تضمين مي كند مشكلات فرهنگي ديگري نيز به جامعه تحميل كند.
چه بسا تاكنون نيز اين آگهي ها تاثير خود را گذاشته اند و مشاهده مي شود بسياري از مردان با تهيه لوازم خانه كه قبلا نيز قصد خريد آن را داشته اند روز زن را بهانه قرار دهند و به قول خودشان يك تيرو دو نشان كنند.
* با توجه به آنچه گفته شد حفظ حرمت وجودي زن نه تنها به عنوان يك مادر بلكه عنصر سازنده يك خانواده و حتي يك جامعه از هر سو به حفظ ارزش هاي همان اجتماع مي انجامد بنابراين رعايت دقت در هر نوع رفتاري با مادران مي تواند تاثير فراواني در نوع رفتار نسل آينده و طرز تربيت و پرورش آن داشته باشد كه نمونه كوچك اين حفظ حرمت نيز مي تواند گراميداشت روز مادر و تهيه هديه مناسب براي اين روز باشد.
نظر شما