مسعود فکری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به انتشار ترجمه خود از تازهترین کتاب محمد صالح هرماسی، اندیشمند مصری اظهار داشت: هرماسی از اندیشمندان و محققان برجسته کشور مصر در زمینه تاریخ معاصر جهان و بررسی وضعیت مسلمانان در قرن 20 بوده و کتاب «نامه سرگشاده به فرهیختگان اروپا» را در سال 2012 در کشور مصر منتشر کرده است.
وی افزود: این کتاب از چند منظر قابل اهمیت است. نخست اینکه به صورت مستند به بررسی اسناد شکلگیری اسرائیل با ارجاع به منابعی پرداخته است که در موضوع صهیونیسم شناسی مطرح میشود. او در این کتاب نشان داده که شکلگیری اسرائیل به دلیل زمینهها و تهدیداتی بوده که حضور قوم یهود در اروپا متوجه کشورهای این قاره میکرده است و در نتیجه آنها سعی کردند برای رهایی خود و منابع مالیشان از دست این قوم آنها را به سرزمین مشخص منتقل کنند.
فکری ادامه داد: هرماسی در این بخش از کتاب نشان داده است که سازوکارهای دینی برای تاسیس اسرائیل سرپوشی از سوی غرب برای راضی کردن یهودیان مبنی بر کوچیدن از اروپا بوده است.
این مترجم و محقق در ادامه به طرح موضوع «اسلام ستیزی و اسلام هراسی» در این اثر اشاره کرد و گفت: هرماسی در این کتاب میگوید شاید بخشی از دنیای اسلام در مواجهه با غرب رفتاری تند داشته باشند اما نباید از یاد برد که این رفتار و ایجادش مولود رفتارهای تندی است که با جهان اسلام شده است و زمینه مهمی را برای ابراز تنفر از غرب در اسلام ایجاد کرده است.
فکری همچنین گفت: یکی از موضوعات مهمی که توسط هرماسی در این کتاب به آنها توجه شده رفتار گروههای تروریسی به اصطلاح مسلمان است که وی سعی کرده نشان دهد این نوع از رفتارهای افراطی بازتابی است از افراط در برخورد با مسلمانان و اندیشه و باورهای آنها در دنیای غرب. در واقع مولف این کتاب تندروی و افراطیگری در جهان اسلام را به زعم خود نفی نمیکند اما بر این باور است که این موضوع بازتاب نوع حمایتی است که غرب در برابر مسلمانان از اسرائیل به عمل میآورد.
به گفته فکری، هرماسی در این کتاب برای مستندسازی از بیش از چهل منبع بهره برده است و با توجه به انتشار نسخه عربی آن همزمان با انقلاب کشور مصر، کشورهای عربی بسیاری از انتشار این کتاب استقبال کردهاند.
کتاب «نامه سرگشاده به نخبگان اروپا» در ایران از سوی موسسه مطالعات فرهنگی بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با همکاری موسسه انتشارات الهدی منتشر شده است.
نظر شما