مهدی خسروی- مجری طرح در گفتگو با خبرنگار بخش معدن را از عمدهترین بخشهای تامین كننده مواد اولیه صنایع دانست و گفت: از این رو ذخایر غنی مواد معدنی به عنوان امكان بالقوه میتواند نقش اساسی در توسعه صنعتی كشور ایفا كند و راهگشای بسیاری از معضلات خودكفایی صنعتی كشور باشد.
وی با اشاره به نقش معادن شن و ماسه در تولید مصالح ساختمانی، اظهار داشت: با استفاده روز افزون از معادن شن و ماسه در تولید مصالح ساختمانی این معادن در جایگاه پر مصرفترین مصالح ساختمانیقرار دارند.
خسروی با تاکید بر اینکه برای ساختن خانه بین 50 تا 100 تن شن و ماسه به صورتهای مختلف مصرف میشود، خاطر نشان کرد: علاوه بر این حدود 95 درصد آسفالت و 75 درصد بتن را شن و ماسه تشكیل میدهد.
وی از سوی دیگر به مشکلات کشور در زمینه تامین آب اشاره کرد و یادآور شد: تقاضای روز افزون برای تامین مصارف از یک طرف و عدم آگاهی کافی بهره برداران از ارزش آب در دسترس از سوی دیگر این منابع حیاتی را در معرض تهدید جدی قرار داده است.
مجری طرح آب را جزء جدا نشدنی در معادن شن و ماسه ذکر کرد و ادامه داد: بر همین اساس افزایش بازدهی دستگاههای مورد استفاده به نسبت آب مصرفی کمتر و کیفیت مصالح تولیدی بالاتر بیش از پیش ضروری است.
خسروی با بیان اینکه یکی از تجهیزات مورد استفاده در فرآیند تولید در معادن شن و ماسه واحد ماسه شویی است، اضافه کرد: این عمل در معادن شن و ماسه کشور توسط دستگاهی به نام ماسه شور حلزونی انجام میشود ولی دارای معایبی است.
وی میزان انرژی و آب مصرفی بالا نسبت به حجم تولید، فضای مورد نیاز بالا، پایین بودن بازدهی تولید به نسبت مصالح تولیدی، بالا بودن زمان توقف دستگاه به علت مشکلات ناشی از تعویض قطعات، عدم جداسازی صددرصدی ریزدانههای مفید مصالح و پایین بودن ایمنی برای پرسنل را از معایب این دستگاه نام برد.
خسروی همچنین خاطر نشان کرد: از طرف دیگر مهمترین ماده مضر در بتن، خاک رس موجود در شن و ماسه است؛ زیرا خاک رس در فرآیند شست و شو حدود 8 برابر وزن خود آب جذب میکند و مانع فعل و انفعالات طبیعی سیمان شده در نتیجه چسبندگی بین دانهها به خوبی انجام نمیگیرد.
مجری طرح از ارائه روشی برای بهبود کیفیت محصول تولیدی خبر داد و در این باره گفت: با همکاری شرکت تصفیه آبسازان سپاهان سیستم نوینی را برای فرآیند ماسه شور ارائه کردیم.
طرح شماتیک دستگاه ماسه شور
نسل جدید دستگاه ماسه شور که کاهش مصرف انرژی را به همراه دارد
وی توضیح داد: در این پژوهش موفق به ساخت نسل جدید سیستمی برای فرآینده ماسه شور در معادن شن و ماسه ارائه کردیم که علاوه بر افزایش کیفیت محصول تولیدی و بازدهی معدن شن و ماسه، موجب کاهش میزان آب و برق مصرفی در این معادن شده است.
خسروی نام این دستگاه را ماسه شور ویبره ذکرکرد و افزود: فاز پایلوت این طرح آغاز شده است.
این محقق با اشاره به نتایج به دست آمده از این تحقیقات یادآور شد: بررسیها نشان داد که نسل جدید ماسه شورها از لحاظ اقتصادی بهترین گزینه برای استفاده و جایگزینی در معدن شن و ماسه کشور.
نظر شما