۱۶ مرداد ۱۳۹۲، ۱۰:۴۰

به مناسبت روز خبرنگار/

ساخت مجتمع رسانه های اردبیل درگیر وعده ها/ دغدغه خبرنگاران بی پاسخ مانده است

ساخت مجتمع رسانه های اردبیل درگیر وعده ها/ دغدغه خبرنگاران بی پاسخ مانده است

اردبیل – خبرگزاری مهر: مطبوعات استان اردبیل در حالی فعالیت می کنند که بسیاری از آنها به دلیل اجاره های بالا جای ثابتی برای کار ندارند، این در حالی است که وعده سه استاندار اردبیل و دو وزیر ارشاد و راه و شهرسازی برای ساخت مجتمع رسانه های اردبیل از شش سال پیش تا کنون محقق نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر، بیش از 50 نشریه محلی و دفاتر خبرگزاری به عنوان شاکله مطبوعات اردبیل با برخورداری از مشکلات مالی و نبود حمایت ها، دغدغه خود از جمله اجاره بها دفاتر، چاپ، نشر، حقوق کارکنان و حتی هزینه های جاری و جزئی را در لایه لای صفحات نشریه خود به نمایش می گذارند.

از میان این مشکلات نبود دفاتر اداری به دلیل عدم تامین هزینه های نشریه برای بسیاری از رسانه های استان درد بی درمانی است که ساخت مجتمع می توانست پاسخ مناسبی برای دغدغه این قشر باشد، اما این مهم با وجود شش سال از آغاز وعده ها، تاکنون حتی یک درصد پیشرفت نداشته است.

مدیر خانه مطبوعات استان در این خصوص احیاء اقتصادی مطبوعات اردبیل را احداث مجتمع رسانه ای اردبیل و تاکید کرد: این طرح که سابقه پیشنهاد آن به بیش از پنج سال رسیده است تاکنون وارد فاز عملیاتی نشده و در مرحله مکان یابی زمین متوقف مانده است.

جبیب احمدی که با مهر گفتگو می کرد، ادامه داد: دستور اجرای این مهم از سوی استانداری به راه و شهرسازی ابلاغ شده و این مجموعه اداری دو پیشنهاد مسکن مهر شام اسبی و پیله سهران را طرح کرده است.

مجتمع دفاتر نشریات در کشاکش مکان یابی

وی با بیان اینکه این دو محل خارج از کمربندی اردبیل و برای مطبوعات نامناسب است، تاکید کرد: راه و شهرسازی با بهانه اینکه در داخل شهر ساختمان با کاربری فرهنگی نداریم این دو محل را پیشنهاد کرده که مورد موافقت اهالی مطبوعات نیست.

مدیر خانه مطبوعات استان با بیان اینکه بازار امام حسین (ع) در مرکز شهر اردبیل از سوی رسانه ها و خانه مطبوعات پیشنهاد شد که مورد موافقت قرار نگرفت، افزود: در حال حاضر منتظر پیشنهاد جدید برای محل این مجتمع هستیم و به محض تصویب عملیات اجرایی آغاز خواهد شد.

وی اعتقاد دارد با تامین زمین این مجتمع، ساختمان از محل خودیاری اصحاب رسانه در قالب تعاونی مسکن احداث می شود.

مطبوعات اردبیل به لحاظ اقتصادی ضعیف و قادر به پرداخت هزینه های اضافی از جمله اجاره بهای کمرشکن برای انتخاب دفتر نشریه نیست، این حقیقت تلخی است که بلای جان نشریات اردبیل شده است.

چنانچه مشکلات مالی باعث شده برخی از این نشریات برای جلب توجه ادارات به قلم زنی تنها به شکل رپرتاژ آگهی رو آورند که علاوه بر مشکلات فعلی در بسیاری از مواقع رسالت حرفه ای مطبوعات را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

بطوریکه بسیاری از کارشناسان مشروط نویسی مطبوعات را خلاف رسالت آنها دانسته و معتقدند مطبوعات نباید در انعکاس واقعیت های جامعه شرط و شروطی قائل شوند.

در عمل چرخه تامین اقتصادی رسانه موجب شده است تعامل بخش دولتی با نشریات محلی کمرنگ تر شده و رسانه جایگاه حقیقی خود را در جامعه احیا نکند.

مشکلات رسانه محلی از ضعف بنیه مالی است

مدیر خانه مطبوعات استان اردبیل در این خصوص نیز با اعتقاد بر اینکه مشکلات عمده مطبوعات استان از ضعف بنیه مالی است، گفت: به دلیل توان اندکی مالی بسیاری از نشریات استان خودکفا نبوده و حتی در تامین اجاره بها و هزینه های دفاتر خود با مشکل مواجه هستند.

حبیب احمدی با بیان اینکه در وضعیت فعلی اقتصادی، نشریات حتی هزینه های جاری خود را نیز تامین نمی کنند، ادامه داد: این موضوع موجب شده حتی حقوق کارکنان نشریات محفوظ نباشد.

تاثیر منفی دفاتر سیار در امنیت شغلی

وی با بیان اینکه عدم توانایی مالی در تامین هزینه ها موجب شده بسیاری از نشریات از دفاتر سیار استفاده کرده و یا در منزل شخصی فعالیت و نشریه خود را ببندند، متذکر شد: این موضوع در دراز مدت موجب عدم امنیت شغلی شده و اعتماد ارباب رجوع به رسانه را کاهش می دهد.

مدیر خانه مطبوعات استان عنوان کرد: ارباب رجوع وقتی با تغییرات مداوم دفاتر رسانه مواجه می شود نمی تواند به توانمندی رسانه تکیه کند.

دستهای پشت پرده در تشدید مشکلات مالی نشریات

در عین حال نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس نیز ضعف مطبوعات استان اردبیل را به دلیل کم توجهی و ضعف مسئولان می داند.

مصطفی افضلی فرد با اشاره به ضعف اقتصادی نشریات اردبیل گفت: برخی از این ضعف ها سو استفاده کرده و با پرداخت پول به برخی از نشریات حرفهای خود را انعکاس می دهند.

وی دلیل اصلی ضعف مالی مطبوعات استان را ضعف مسئولان دانست و تصریح کرد: مسئولان باید زیرساختهای تقویت بنیه مالی مطبوعات را فراهم کنند تا خبرنگاران و رسانه های گروهی بدون نیاز مالی و ترس از برخی سوء استفاده ها واقعیت های جامعه را انعکاس دهند و مردم را در جریان امور قرار دهند.

لزوم ارائه طرح های حمایت مالی به مطبوعات

افضلی فرد گرفتاری مطبوعات به مشکلات اقتصادی را ظلم به مطبوعات دانست و افزود: دستهایی در پشت پرده قرار دارد که مطبوعات و نشریات را در ضعف مالی نگه دارند که این کار ظلم به مطبوعات است و موجب می شود مطبوعات و نشریات در تنویر افکار عمومی نتوانند به صورت مستقل عمل کنند.

عضو کمیسیون اصل 90 مجلس نهم شورای اسلامی با اشاره به اینکه باید طرحهایی در قالب حمایت مالی از مطبوعات ارائه شود، اضافه کرد: نشریات باید بتوانند به صورت مستقل فعالیت کرده و نقد و نظرات خود را ارائه دهند به همین جهت باید طرحهایی در جهت حمایت از مطبوعات به مجلس ارائه دهیم.

وی رسانه های گروهی را پلی بین مردم و مسئولان دانست و متذکر شد: نمایندگان مجلس باید پشتیبان نشریات و خبرگزاریها باشند تا این رسانه ها حالت کلیشه ای پیدا نکنند

لزوم برنامه ریزی اقتصادی برای رسانه ها

همچنین رئیس دانشکده خبر معتقد است برای افزایش خلاقیت و کارآفرینی در مطبوعات باید اصول مدیریت بازاریابی را به کار بست و از تولید انزوا پیشه به سمت فضای رقابتی حرکت کرد و این در حالی است که فضای رقابتی مطبوعات استان سازنده و در جهت رشد مطبوعات نیست.

اسحاق رسولی با اشاره موردی به نشریات مکتوب عنوان کرد: در رسانه موضوع اقتصاد تعریف و برنامه ریزی نشده و به همین دلیل اکثر نشریات در ابتدا به دنبال آگهی و سپس اخبار و گزارش هستند.

پول محوری و نبود تعهد در تولید خبر

با وجود اینکه به عقیده کارشناسان اقتصاد به عنوان یکی از مهمترین ضروریات بی پاسخ رسانه های اردبیل است، برخی فعالان معتقدند این موضوع از دیگر سو هویت این حرفه را تحت تاثیر قرار داده است.

یکی از پیشکسوتان مطبوعات اردبیل با بیان اینکه خبرنگار نباید گرفتار پول محوری شود، تصریح کرد: رواج این معضل می تواند اصول اخلاق حرفه ای را خدشه دار کند.

سیفعلی موسی زاده با تاکید بر اینکه مطبوعات باید به تولید خلاقانه روی آورند، افزود: به نظر می آید در مقایسه با رشد مطبوعات کشور، این استان در تخصص و عمل به تعهدات حرفه ای بیشترین رنج را می برد.

فعالان و کارشناسان رسانه در حالی به این موضوع تاکید دارند که تحت هر شرایط اقتصادی توجه به رسالت رسانه و اخلاق حرفه ای می تواند جایگاه حقیقی آن را در جامعه تثبیت کرده و توجه تمامی آحاد حتی حامیان اقتصادی را فراهم کند، اما به نظر می رسد این مهم با تشدید مشکلات کمرنگ می شود.

..........................

گزارش: ونوس بهنود

کد خبر 2111690

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha