به گزارش خبرنگار مهر، این در حالی است که مسئولان بهداشتی برای مقابله با این بیماری تمام تلاش خود را به کار برده اند و تا حدودی توانسته اند بیماری سالک را در این استان کنترل کنند اما عدم تمکین مالی ادارات و نبود اعتبارات کافی برای مبارزه با این بیماری باعث شده که استان ایلام مقام اول سالک را در کشور کسب کند.
استانی که دو شهرستان دهلران و مهران کانون اصلی سالک این استان معرفی شده اند و مسئولان بهداشتی معتقدند با تخصیص اعتبار به موقع می توانند این بیماری را که یک بیماری بومی است کنترل کنند چرا که معتقد هستند پیشگیری بهتر از درمان است و برای کنترل سالک در استان تنها دانشگاه علوم پزشکی توان مقابله با این بیماری را ندارد و ستاد بحران و ادارات استان باید در کنترل این بیماری ورود پیدا کنند.
جای زخم سالک ماندگار است
اسد احسان زاده مدیر گروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام در این ارتباط به خبرنگار مهر گفت: بیماری سالک بیماری کشنده نیست و استان ایلام جزو استانهای سالک خیز کشور است.
وی گفت: در استان ایلام دو شهرستان دهلران و مهران درگیر این بیماری هستند که دهلران مقام اول بیماری سالک در استان را دارد.
احسان زاده عنوان کرد: امروز بیماری سالک یک بیماری بسیار مهم قلمداد می شود که در این راستا ستاد ویژه ای برای کنترل آن تشکیل شده است.
وی عنوان کرد: زخم های سالک به شکل های متفاوت از جمله شکل خشک (نوع شهری) و شکل مرطوب (نوع روستايی) بروز می کند.
مدیر گروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام تصریح کرد: ناقل بیماری سالک پشه ریزی است به نام پشه خاکی یا فلبوتوموس که اندازه آن بین 2تا 3میلیمتر است و این پشه خونخوار است که از بدن انسان و بعضی از حیوانات تغذیه می کنند.
احسان زاده بیان داشت: پشه خاکی ماده معمولا 5 روز یک بار خونخواری کرده و آلوده می شوند و حدود 10روز می توانند آلودگی را به فرد منتقل کند.
وی اظهار داشت: پشه خاکی معمولا در شب خونخواری می کند و روزها را در جاهای تاریک و مرطوب و اماکن انسانی یا حیوانی استراحت می کند و عمر پشه خاکی حدود یک ماه است.
وی گفت: مخزن در نوع شهری یا خشک، برای پشه سالک انسان و گاها سگ و در نوع روستایی یا مرطوب عمدتا" جوندگان (موش) است و دوره نهفتگی بیماری سالک در نوع شهری یا خشک دو تا 8 ماه و گاهی 1 تا 2 سال و در نوع روستایی یا مرطوب 1تا 4 هفته است.
مدیر گروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام تصریح کرد: در نوع شهری بیماری سالک بین 6 تا 12 ماه و در نوع روستایی بین 4 تا 6 ماه بهبود خواهد یافت.
وی عنوان کرد: زخم های متعدد يا به علت گزش يا در بيشتر موارد به علت خاراندن زخم و انتقال انگل به قسمت های سالم پوست بروز می کند و در تمام شکلهای زخم پس از ورود انگل به درون پوست از طريق نيش پشه خاکی ابتدا برآمدگی کوچک و قرمز رنگی ظاهر می شود و در نوع خشک زخم مرطوب ايجاد نمی شود اما در شکل مرطوب وسط ضايعه زخم شده و حاشيه پيشرفت می کند.
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای استان ایلام گفت: زخم های مرطوب بين شش تا 9 ماه و زخم های خشک حدود يک سال دوام دارند به این معنی که زخم سالک کمتر از يکسال دوام يافته، پس از آن بهبود می يابد و جای آن به صورت جوش گاه فرو رفته و پايدار برای تمام عمر باقی می ماند که ممکن است اگر زخم در صورت فرد باشد به زيبايی فرد لطمه وارد کند.
اصول پیشگیری از بیماری سالک
وی افزود: آموزش عمومی، جمع آوری و دفن بهداشتی مستمر زباله از محیط زندگی توسط خانواده ها، شهرداری و دهیاری ها، استفاده از پشه بند آغشه به سم هنگام غروب آفتاب استفاده از پماد های دور کننده حشرات به هنگام کار و خواب، بهسازی معابر، مبارزه با جوندگان، اتلاف و معدوم ساختن سگهای ولگرد ازجمله راه های اصول پیشگیری از بیماری سالک است.
مهترین اقدام برای کنترل سالک
وی عنوان کرد: مهترین راه برای کنترل بیماری سالک بیمار یابی، درمان بیمارا ن، آموزش مردم در زمینه بیماری سالک، سمپاشی تمام مناطق آلوده در ابتدای فعالیت پشه خاکی و بهسازی محیط از جمله اقداماتی بسیار مهم است که باید ادارت ونهاد های همچون شهرداری ، آب فاضلاب ، محیط زیست ، مراکز بهداشتی و.... انجام بدهند
شهرستان دهلران کانون اصلی سالک در کشور است
عبد الصاحب شریفی رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان دهلران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: وضعیت سالک در این شهرستان بسیار نگران کننده است و شبکه بهداشت و درمان شهرستان به صورت مستمر برای به حداقل رساندن آمار سالک در تلاش است.
وی بیان داشت: شبکه بهداشت و درمان به تنهایی قادر به ریشه کن کردن یا به حداقل رساندن سالک در این شهرستان نیست و برای مقابله با این بیماری باید دستگاهها و مسئولان شهرستان این شبکه را یاری کنند.
رئیس شبکه بهداشت و درمان دهلران اظهار داشت: برای مبارزه با این بیماری جلسات مختلفی با حضور کارشناسان، تشکیل کلاس های آموزشی ، آموزش وآگاهی مردم از نوع بیماری ، توزیع سی دی وبرو شور ،آموزش مدارس از جمله اقدماتی بوده که شبکه بهداشت ودرمان شهرستان دهلران انجام داده است.
وی افزود: امسال دو مرحله سم پاشی در فروردین ماه و اردیبهشت ماه انجام شده که برای مرحله سوم نیازمند تامین اعتبار هستیم وانجام مرحله سوم در مرداد بسیار ضروری است چون در این فصل موقع نیش زدن این پشه است و بروز زخم وآثار نیش این پشه معمولا در دی ، آبان وآذر مشخص می شود
شریفی بیان داشت: دهلران یکی از کانون های اصلی سالک در کشور است وهمین باعث شده که مشکلات عدیده برای شهروندان به وجود بیاید.
وی اظهار داشت: ممکن است پشه سالک ،صورت که جز زیبایی انسان محسوب می شود نیش بزند و افراد باید به دنبال جراحی زیبایی بروند چون اثر نیش پشه سالک باقی می ماند واز نظر بار روانی فرد دچار مشکل می شود .
وی تصریح کرد: افرادی بودن که به خاطر اینکه صورت آنها بر اثر نیش پشه سالک آسیب دیده قصد خودکشی داشته اند چون جای نیش این پشه قابل درمان نیست.
شریفی عنوان کرد: در مواردی بوده که صورت خانمها بر اثر نیش پشه سالک آسیب دیده که بار روانی فراوانی برای آنها داشته است.
وی گفت: باتوجه به اینکه بیماری سالک بارمالی و درمانی بسیار زیادی دارد واز طرفی دیگر کشورما در تحریم دارو است ما باید به سمت پیشگیری برویم تا درمان بیماران ،چون پیشگیری بهتر از درمان است.
وی بیان داشت: در طی پنج سال گذشته یک هزار و 679 نفر افراد مبتلا به بیماری سالک در شهرستا ن دهلران درمان شده اند.
وی عنوان کرد: متاسفانه در سطح شهر نخاله زیادی وجود دارد و کار گروه سلامت شهرستان دهلران باید به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشد.
شریفی عنوان کرد: شمار مبتلايان به بيماري سالك در سال ۹۰ حدود ۴۰۰ نفر بوده كه اين تعداد سال گذشته به ۲۰۰ نفر كاهش يافته است.
وي افزود: هفت نفر در سه ماه ابتدايي سال ۹۲ در شهرستان دهلران به بيماري سالک مبتلا شده اند كه نشان دهنده روند كاهشي شيوع اين بيماري در منطقه است
وی گفت: برای کنترل سالک در شهر دهلران باید نخا له های ساختمانی در سطح شهر الخصوص جنوب شهر جمع آوری وسگ های ولگرد هم باید اتلاف شوند .
وی گفت: ممکن است افرادی به صورت گذرا به شهرستان دهلران سفر کنند ومبتلا به این بیماری شوند که باتوجه به اینکه ساکن شهرستان دهلران نیستند آماری از انها در دست نیست.
کاهش 40درصدی سالک در استان ایلام نسبت به سال گذشته
جواد نورالهی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: باتوجه به اینکه بیماری سالک در شهرستان دهلران و مهران بومی است مردم در خصوص این بیماری اطلاعات کافی دارند هرچند باید ما بیشتر وارد عمل شویم وبا آموزش های بیشتر به دنبال پیشگیری برویم.
وی اظهار داشت: بحث سلامت فقط مربوط به دانشگاه علوم پزشکی نیست و همه دستگاه ها باید وارد عمل شوند تا بیماری سالک در شهرستان های دهلران و مهران کنترل شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام بیان داشت: آموزش یکی از سرلوحه کارشبکه بهداشت است که خوشبختانه همکاران ما در این خصوص تلاش های فراوانی در این راستا انجام داده اند.
وی گفت: اگر شخصی مبتلا به بیماری سالک شود در مان اثربه جای مانده آن بسیار سخت است و قابل درمان نیست وبیماری سالک تبعات روحی وروانی بسیار زیادی دارد وما باید به سمت پیشگیری از بیماری سالک گام برداریم چون هم کم هزینه است وهم عوارض روحی روانی و عوارض جسمی ندارد .
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام تصریح کرد: ما باید بیماریابی کنیم تا در کمترین زمان ممکن افراد مبتلا به بیماری سالک را بهتر تحت درمان قرار بدهیم
نورا لهی بیان داشت: در سال گذشته 891 مورد مبتلا به سالک در کل استان داشتیم که در سال جاری 553 نفر رسیده است که آمار نشان می دهد بیماری سالک در استان ایلام 40درصد کاهش داشته است.
وی اظهار داشت: شهرستانهای دهلران و مهران کانون سالک در استان ایلام هستند که این بیماری در این شهرستانها فعال است که میزان افراد مبتلا به بیماری سالک شهرستان دهلران بیشتر از شهرستان مهران است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام افزود: باتوجه به اینکه جمعیت شهرستان دهلران بیشتر از مهران است باعث شده مقام اول سالک در استان را داشته باشد.
وی گف : با توجه به اینکه در شهر مهران زائرین تردد می کنند این احتمال وجود دارد افراد مورد گزش این پشه قرار بگیرند که آماری در این خصوص در دسترس ما نیست.
نورا لهی تصریح کرد: خوشبختانه بیماری سالک در شهرستان دهلران در سال جاری به نسبت به سال گذشته 50درصد کاهش یافته است.
وی عنوان کرد : باتوجه به اینکه استان ایلام مقام اول سالک در کشور دارد فعالیت های که ما برای مقابله با بیماری سالک انجام می دهیم کافی نیست و برابربند 10جلسه هیئت وزیران مورخ 89.4.12 به استناد قانون اساسی استانداران استان های درگیر به بیماری لیشماتیوز جلدی (سالک ) از جمله استان ایلام موظفند به منظور کنترل وکاهش بیماری سالک در سطح استان هستند و استانداران نسبت به ایجاد ستاد کنترل وکاهش بیماری سالک در زیر مجموعه شورای بر نامه ریزی و توسعه استان، مشارکت دستگاه های کارگروه سلامت وامنیت غذایی استان به وظایف خود عمل کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام گفت: امیدوارم همه ادارت که در رایطه مبارزه با این بیماری مسئول هستند پای کار بیایند و با همکاری همه جانبه بیماری سالک را در استان ایلام به حداقل برسانیم.
وی گفت: برای مبارزه با بیماری سالک باید قبل از پایان مرداد ماه شهرستان دهلران سمپاشی شود و اگر این اتفاق نیفتد بیماری سالک در مهر ، آبان و آذر در شهرستان دهلران فراوان خواهد شد وما شاهد افزایش زیاد سالک خواهیم بود.
نورالهی اظهار داشت: استان اصفهان یکی از استانهای اول کشور در خصوص بیماری سالک بود ولی با مشارک تمام دستگاه ها و تخصیص اعتبار لازم برای پیشگیری این بیماری از سوی استانداری توانست به خوبی بیماری سالک را کنترل کند.
وی گفت: ادارات مختلف با مشکلات منابع روبرو هستند و دانشگاه علوم پزشکی در بحث آموزش، نیروی انسانی، اعزام و درمان، چالش های بسیار سنگینی دارد وبرای تامین آمپول های که برای بیماری سالک وجود دارد با مشکل مواجه است که می طلبد مسئولین استان با تخصیص اعتبار لازم برای کنترل این بیماری به دانشگاه کمک کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام بیان داشت: بهترین را ه مبارزه با این بیماری باتوجه به مشکلات که وجود دارد پیشگیری است که می طلبد تمام دستگاه ها پای کار بیایند وبا برنامه محوری این بیماری را به حداقل برسانیم.
روند بیماری سالک در کل استان ایلام
تعداد مبتلا سال
860 |
1386 |
635 |
1387 |
415 |
1388 |
896 |
1389 |
891 |
1390 |
553 |
1391 |
تعداد مبتلا سال
643 |
1386 |
400 |
1387 |
277 |
1388 |
392 |
1389 |
401 |
1390 |
209 |
1391 |
روند بیماری سالک در شهرستان مهران
تعداد مبتلا سال
116 |
1386 |
77 |
1387 |
78 |
1388 |
332 |
1389 |
269 |
1390 |
نظر شما