به گزارش خبرنگار مهر، علی اصغر جلالی صبح یکشنبه در گفتگو با خبرنگاران در محل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان یکی از مشکلات مراتع استان را کمبود مراتع میان بند و بهره برداری مراتع به شکل سنتی و روستایی عنوان کرد و گفت: مناطق ییلاقی استان بیشتر از سایر مناطق دیگر دچار چرای طولانی مدت و فشار چرای دام است.
وی با اشاره به پرونده های ممیزی شده مرتع در سطح استان اظهار داشت: تعداد یک هزار و 327 سامانه عرفی با هشت هزار و 781 خانوار دامدار در مراتع استان شناسایی شده اند.
رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان تعداد دام موجود در استان را حدود یک میلیون و 471 هزار و 185 برآورد کرد و افزود: تعداد یک میلیون و 104 هزار و 676 واحد دامی مجاز برای مراتع استان برآورد شده است.
به گفته جلالی، اجرای برنامه های آموزشی و ترویجی برای استفاده صحیح و اصولی از مراتع، اجرای برنامه های اصلاحی و احیایی مرتع در راستای افزایش ظرفیت مراتع می تواند گامی برای بهبود وضعیت مراتع استان و کاهش دام مازاد بر ظرفیت مراتع استان باشد.
ضرورت راه اندازی تشکل ها و تعاونی های مرتعداری برای مدیریت مراتع
رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان بر ضرورت هماهنگی با سایر دستگاه ها از جمله امور دام در راستای اصلاح نژاد دام، تبدیل دام کوچک به بزرگ و نیز بهبود وضعیت گله برای کاهش وابستگی دام به مرتع تاکید کرد و افزود: کنترل ورود و خروج دام در مرتع، برنامه ریزی برای مدیریت چرا، افزایش مشارکت های مردمی در اجرای برنامه های مرتعداری و همچنین راه اندازی تشکل ها و تعاونی های مرتعداری در مدیریت مراتع بسیار حائز اهمیت است.
جلالی هماهنگی با مدیریت زراعت جهاد کشاورزی استان سمنان برای افزایش تولید علوفه غیر مرتعی را ضروری دانست و اظهار داشت: کاهش وابستگی دام به علوفه مرتعی ماحصل این امر خواهد بود که می تواند در بهبود وضعیت مراتع و کاهش دام مازاد بر ظرفیت مراتع موثر باشد.
وی در خاتمه بر تقویت زنبورداری، آبزی پروری، کشت گیاهان دارویی، اکوتوریسم و ... در راستای تغییر و بهبود معیشت بهره برداران تاکید کرد و افزود: این امر کاهش واگذاری های اراضی ملی به متقاضیان و استفاده های چند منظوره از مرتع با توجه به پتانسیل های موجود را در بر خواهد داشت.
نظر شما