به گزارش خبرگزاری مهر، خوش بيني و بدبيني يكي از عوارض روان است. روان پاك و انسانهاي مومن همه چيز را نيكو مي نگرند. ماديون و روحیون در مسئله روح با اختلاف نظري كه دارند، اما درباره ارزش هاي انساني متفق القول هستند. خوش بيني و بدبيني نيز از همان جمله است. انساني كه گرفتار بدبيني است مبتلا به بيماري رواني و اعمال غير انساني است. انسان بدبين با اختلالاتي كه در روانش نهفته انساني انتقامجو خواهد بود و انسان دوستي پيش او مفهومي ندارد. هميشه نسبت به مردم حتي نزديكانش گرفتار خشم است و آتش خشم روزي خودا و را خواهد سوزاند. شخص پاك كه رواني آزاد و تني سالم و ايماني روشن دارد، همه چيز خلقت را در جاي خود صحيح مي بيند. و جهان را گلستاني هميشه بهار و موجودات را تماما زيبا و مسرت بارمي داند.
بر خلاف انسان پاک، بيمار آلوده كه عالم را سراسر غم انگيز و زندگي را اندوهگين تصور مي كند. هميشه از بي وفايي دنيا شكوه دارد و همواره از بديها و مصيبت هاي زندگاني می گوید. بشر را بدبخت و مناظر آسمان و زمين را زشت و كريه مي خواند در صورتي كه آنچه در اين دنيا مكروه و زيان آور ديده مي شود تماما از اثر ديدگان كوته نظر و سينه هاي تنگ و كم حوصله است و گرنه اين عالم هستي و جهان ما همه اش كه خوش منظر و بديع است.
حضرت علي(ع) مي فرمايد: خشم آتشي بر افروخته است كسي كه آنرا محبوس دارد شراره اش را فرو كشيده است آن كس كه آزادش گذارد خود، اول كسي است كه در آن شعله ها بسوزد.
خوش بيني نسبت به هم كيشان يكي از ارزش هاي بزرگ انساني است كه حس انسان دوستي را در نهاد آدمي شكوفا مي كند و انسان را همواره نسبت به مردم مهربان مي سازد كه در غم و اندوه و شادي با سايرين شريك باشد و اين از ويژگي ائمه معصومين است كه در طي زندگي همواره نسبت به مردم خوش بين و در حوادث با مردم هم آهنگ بودند و اين انسان دوستي به صورت هاي گوناگون ازآنها مشاهده مي شد.
روايتي از امام صادق(ع) در اين مورد بيان شده است؛ مَعْتب كه مسئول خدامات منزل امام بودند گويد بر اثر كمبود مواد غذايي در بازار مدينه نرخ اجناس بالا رفت امام به من فرمود در منزل چقدر آذوقه داريم گفتم به مقدار مصرف چند ماه. فرمود همه آنها را در بازار براي فروش عرضه كن معتب از سخن امام به شگفتي درآمد معتب گويد تمامي آذوقه را؟ فرمود بلي، ببر در بازار بفروش. پس ازآنكه امر حضرت را اطاعت نمودم، فرمود؛ معتب هم اكنون احتياجات غذايي منزلم را مانند اكثريت متوسط مردم روزانه خريداري كن و آن هم مخلوطي از گندم و جو باشد.
بر این اساس، وقتي كه مردم در مضيقه هستند امام خود را با آنها هماهنگ مي سازد تا با زندگي محروم مردم منطبق گردد. اين آيين پاك اسلام است كه اصل خوش بيني و انسان دوستي و اخوت ديني را در بين مسلمانان پايه گذاري فرموده است. خوش بيني موجب نظم و مصون بودن آبروي انسانها است و بر اين اساس فقهاي اسلامي در كتب فقه، بابي در اصل صحت عمل مسلمانها نوشته اند و آن را از وظايف حتمي مسلمانها دانسته اند كه مردم به هم خوشبين بوده و اعمال مردم را حمل بر فساد و بدبيني نكنند. براي آنكه تعادل روحي افراد سالم بماند و زندگاني آنان با آرامش و آسايش انجام پذيرد دستور داده شده كه نسبت به هم خوش بين باشند.
پژوهش ها نشان داده منشا تمام بيماريهاي روحي و ناراحتي هاي فكري بدبيني نسبت به مردم است.اگر همه اشيا را خوب بنگرد و با ديده توحيدي نگاه كند به دشمنانش نيز در موقع غلبه گذشت خواهد كرد. حضرت علي(ع) می فرمایند: هر وقت بر دشمن غلبه كردي به شكرانه اين پيروزي او را عفو كن.
در نتيجه انسان خوش بين و خوشبخت در شادي و خوشحالي نزديكان خويش را شريك مي كند و هيچ گاه غم و اندوه و غصه را به خود راه نمي دهد نعمت حيات و زندگاني كه خالق هستي بخش آن را به ما بخشوده است با نيكي و زيبايي توام است. بنابر اين نقصاني كه در صورت ها و سيرتها مي بينيم از آلودگي اخلاق مخلوق مي باشد و طفلي كه در محيطي سالم واز خانواده اي شريف متولد مي شود و مادامي كه در زير تربيت ايشان زيست مي كند زيبا و پاك است، اما بعدها كه خلق نيكوي خويش را از دست مي دهد از اختيار شوم و سوء انتخاب اوست.
نظر شما