۱۲ مرداد ۱۳۸۴، ۱۳:۲۲

خبرگزاري "مهر" منتشر كرد:

آشنايي با فعاليت هاي سازمان انرژي اتمي ايران : (4)

آشنايي با فعاليت هاي سازمان انرژي اتمي ايران : (4)

بدون ترديد جمهوري اسلامي ايران از كشورهاي صاحب نام در عرصه فناوري هسته اي در جهان است، اما كسب اين جايگاه در گرو تلاش هاي بي وقفه كارشناسان و متخصصان اهل اين سرزمين است كه در طول سال هاي گذشته از هيچ كوششي فرو گذار نبوده اند.

روايت جهاني شدن دانش هسته اي ايرانيان روايتي شنيدني است كه بازگويي و تامل در آن نسل امروز ما را با مسير پيموده شده براي بومي كردن تكنولوژي هسته اي آشنا كرده و آنان را بيش از گذشته در راه صيانت از حقوق مسلم و خدشه ناپذير خودشان مصمم خواهد ساخت.

خبرگزاري "مهر" در حد توان خود كوشيده است با ارايه گزارش هايي از روند فعاليت هاي سازمان انرژي اتمي ايران كه جرقه آن از سال 1335 با مصوبه مجلس شوراي ملي براي تاسيس مركز اتمي دانشگاه تهران زده شد، تصويري ناب از اين روايت را ترسيم كند.

آنچه در پي مي آيد، بخش چهارم و پاياني گزارش خبرگزاري "مهر" است كه تقديم مي شود:

مركز تكنولوژي حفاظت و ايمني هسته اي

اين مركز به منظور ارائه خدمات و پژوهش در زمينه هاي ايمني تاسيسات هسته اي و توسعه تكنولوژي ايمني پرتوها تشكيل شده و شامل سه بخش تكنولوژي ايمني تاسيسات هسته اي، توسعه تكنولوژي ايمني پرتوها و خدمات حفاظت در برابر پرتوها است.

بخش تكنولوژي ايمني تاسيسات هسته اي به 3 گروه پژوهش هاي مربوط به ايمني طراحي ساخت و بهره برداري، توسعه استانداردهاي ايمني هسته اي و بهبود روش ها، بررسي حوادث هسته اي و ارزيابي آنها تقسيم مي شود.

بخش توسعه تكنولوژي ايمني پرتوها شامل 3 گروه است: گروه مطالعات پرتوهاي طبيعي بالا (رامسر)، گروه طراحي و ساخت سيستم هاي حفاظت در برابر پرتوها و گروه فيزيك پرتوها.

بخش خدمات حفاظت در برابر پرتوها گروههاي امور كنترل آلودگي هسته اي، خدمات حفاظت و كاربرد پرتوها و گروه پشتيباني فني را در بر مي گيرد.

گروه امور كنترل آلودگي هسته اي كه پس از حادثه چرنوبيل در كشور اوكراين به وجود آمد، وظيفه دارد كه از مواد غذايي وارداتي نمونه برداري كرده و قبل از اينكه اين مواد براي مصرف در داخل كشور توزيع شود. از عدم آلودگي آنها به مواد راديواكتيو اطمينان حاصل نمايد.

دفتر پادمان هسته اي ملي

از آنجائي كه دولت ايران يكي از اعضاي امضا كننده پيمان منع گسترش (N.P.T) سلاح هاي هسته اي است و بر اساس اين پيمان آژانس بين المللي انرژي اتمي بر مواد هسته اي ويژه كشور (اورانيوم، پلوتونيوم و توريم) كنترل و حسابرسي و نظارت مي كند، ضرورت دارد كه دولت ايران با هدف پايبندي به تعهدات خود در پيمان مزبور، پادمان مواد هسته اي را در تمامي مراكز و موسسات هسته اي داخل كشور به اجرا در آورد.

پادمان مواد هسته اي به طور خلاصه عبارت است از اجراي عمليات حسابرسي با شمارش و كنترل مواد هسته اي، بازرسي مواد هسته اي ، نمونه گيري و نمونه برداري از عوامل محيطي و تست و آزمايش نمونه هاي تهيه شده است.

تمامي فعاليت هاي ذكر شده، باعث خواهد شد تا اين گونه مواد همواره و به طور دقيق تحت نظر بوده و از محدوده كاربردهاي صلح آميز خارج نشوند و در معرض خطر دزدي، قاچاق و يا حمله هاي خرابكارانه قرار نگيرند تا در صورت بروز هر گونه حادثه اي ، اقدامات ايمني و امنيتي مناسب انجام شود.

معاون برنامه ريزي، آموزش و امور مجلس

در سال 1378 در راستاي پشتيباني فعاليتهاي سازمان و به منظور استقرار و تداوم نظام برنامه ريزي، تجهيز نيروي انساني و اجراي برنامه هاي آموزشي مورد نياز، (پشتيباني علمي از گروههاي تحقيقاتي، توسعه شبكه هاي اطلاع رساني و همچنين انجام امور حقوقي و دعاوي مربوط به سازمان در مراجع حقوقي و داخلي و بين المللي، با تصويب سازمان امور اداري و استخدامي كشور) معاونت برنامه ريزي، آموزش و امور مجلس سازمان ايجاد گرديد.

به طور كلي وظايف اين معاونت در قالب سه دفتر و يك مركز سازماندهي انجام مي شود.

مركز اطلاع رساني و داده پردازي

وظايف اين مركز در دو بخش جداگانه اطلاع رساني و داده پردازي انجام مي گيرد.

بخش اطلاع رساني

اين بخش با هدف پشتيباني از گروههاي تحقيقاتي سازمان از نظر ارائه خدمات اطلاع رساني و تجهيز پژوهشگران سازمان به آخرين داده هاي علمي و فني موجود در سطح جهان انجام وظيفه مي نمايد، در طول سالهاي قبل غناي مجموعه مدارك كتابخانه هاي زير مجموعه بخش، در تهران، اصفهان، بوشهر و كرج بر اساس نياز تخصصي جامعه استفاده كننده آنها و هماهنگ با پيشرفت فعاليتهاي تحقيقاتي سازمان گسترش يافته است.

امكانات اطلاع رساني

دامنه موضوعي مجموعه كتابخانه هاي بخش اطلاع رساني شامل مداركي در زمينه هاي موضوعي انرژي اتمي به طور كلي و تكنولوژي هسته اي به طور تخصصي مي باشد. اين مدارك به طور مستمر با همكاري و همفكري محققين و كارشناسان صاحبنظر سازمان از ميان جديدترين آثار منتشر شده در سطح داخلي و جهاني انتخاب و گردآوري مي شود.

برنامه هاي اطلاع رساني

از طرح هاي عمده مي توان به زمينه سازي و اقدام در جهت ايجاد مركز ملي و منطقه اي اطلاع رساني علوم و فنون هسته اي و نصب پايگاههاي اطلاعاتي كتابخانه  بر روي سيستم Web اشاره نمود.

بخش داده پردازي

اين بخش در راستاي وظيفه داده پردازي با ايجاد سيستم هاي اطلاعاتي مكانيزه به صورت گسترده و پيوسته و راه اندازي كامل سيستم اينترنت صوتي و تصويري، فراهم سازي بستر استفاده از خدمات نوين اطلاع رساني را در سازمان بعهده دارد.

در شرايط فعلي امكانات بخش داده پردازي عبارتست از :

- امكان ارائه خدمات اينترنت به كارشناسان و محققين سازمان

- امكان ارائه خدمات پست الكترونيك به كليه كاركنان

- بانك نرم افزار مركزي سازمان

- كلاس هاي آموزش كامپيوتر

- سايت مركز كامپيوتر براي استفاده كاربران

دفتر آموزش و تجهيز نيروي انساني

يكي از جنبه هاي پويايي هر موسسه اي بخصوص موسسات تحقيقاتي به روز نگهداشتن اطلاعات تخصصي كاركنان آ‹ موسسه مي باشد. با توجه به گستردگي علوم و تكنولوژي هسته اي و كاربردهاي وسيع روزمره آن در تحقيقات، صنايع و پزشكي، فراهم آوردن امكانات لازم جهت شركت كارشناسان و متخصصان سازمان در دوره هاي آموزشي، كارگاهها و سمينارهاي علمي داخلي و خارجي به منظور ارتقاء سطح علمي آنان يكي از وظايف دفتر آموزش است و وظيفه ديگر آن جذب نيروهاي متخصص و كارآمد براي تامين نيروي انساني مورد نياز واحدهاي مختلف از جمله تامين نيروي متخصص كارآزموده براي دوران بهره برداري نيروگاه اتمي بوشهر است.

دفتر برنامه ريزي و مطالعات فني و اقتصادي

وظيفه تهيه و تنظيم برنامه هاي بلند مدت، ميان مدت و كوتاه مدت بخش انرژي اتمي و توجيه و دفاع از برنامه ها و طرحهاي اجرائي سازمان در مراجع مسئول كشور به عهده اين دفتر مي باشد.

معاونت اداري و مالي

معاونت اداري و مالي در چارچوب تشكيلات مصوب داراي دو دفتر مستقل و سه اداره كل مي باشد و در محدوده شرح وظايف، مسئوليت سياست گزاري، نظارت، پشتيباني و ارائه خدمات را تحت نظارت رياست سازمان به عهده دارد.

ارائه خط مشي ها و روش هاي لازم در زمينه هاي تشكيلاتي، مالي، استخدامي و بودجه اعم از ريالي و ارزي، ارائه آئين نامه ها، دستور العمل ها و مقررات مورد نياز جهت تصويب به مراجع ذيصلاح و فراهم كردن تسهيلات لازم جهت تسريع در فعاليتهاي سازمان از وظايف اين معاونت مي باشد كه با عنايت به بعد اجرايي و نظارتي آن قادر مي گردد با شناسايي كاستي ها و نواقص در حوزه هاي گوناگون، ارائه پيشنهادها در جهت رفع آنها، ارزيابي و باز خورد اجراي قوانين و مقررات اعم از مصوبات مجلس و آئين نامه هاي داخلي و ساير قوانين در بهبود وضعيت سازمان و رشد منطقي آن به طور موثر ايفاد نقش نمايد.

برخي از وظايف معاون اداري و مالي به شرح ذيل است:

- تعيين خط مشي لازم در جهت اجراي سياستهاي اداري و مالي

- ارايه و بررسي اظهارنظرها و پيشنهادات مربوط به مقررات مورد نياز براي پيشبرد برنامه هاي مالي، اداري و استخدامي سازمان و نظارت بر اجراي صحيح آنها.

- نظارت بر اجراي كليه قوانين و مقررات استخدامي، مالي و اداري خاص و عام بر حسب ارتباط با وظايف و عمليات سازمان .

- نظارت بر مصرف اعتبارات سازمان در حدود بودجه مصوب و مقررات مربوط به كنترل هزينه هاي جاري مستمر و اعمال تمهيدات در راستاي سياست هاي بودجه اي، مالي و اداري دولت در جهت استفاده بهينه از امكانات و سياست صرفه جويي و صلاح.

- نظارت بر حسن اجراي كليه وظايف مديريت هاي تحت سرپرستي كه اين مديريت ها عبارتند از: دفتر تشكيلات و روشها، اداره كل تداركات و خدمات، اداره كل امور كاركنان، اداره كل امور مالي و دفتر بودجه.

پاره اي از وظايف اين مديريت ها عبارتند از:

- تنظيم چارت سازماني و تشكيلات سازمان در حوزه معاونت هاي مختلف جهت هرچه بيشتر كارآمد كردن سازمان و چارچوب اهداف مصوب.

- پشتيباني فني و اجرايي پروژه ها و بهره برداري و اداره تاسيسات سازمان و ارائه خدمات متنوع در سطح سازمان به كاركنان و طرح هاي مصوب با هدف رفاه كاركنان و پيشبرد مقاصد.

- شناسايي و استخدام و بكارگيري كاركنان با هماهنگي بخش هاي ديگر سازمان، فراهم نمودن امكانات رفاهي و اداري ( كيفي و كمي) در راستاي افزايش بهره وري و جذب نيروي انساني كارشناس و مجرب.

- ارائه خدمات مالي و اقتصادي به كاركنان و بهينه سازي و چگونگي مصرف اعتبارات و تامين امكانات مورد نياز سازمان.

- تنظيم بودجه سالانه، پي گيري تصويب بودجه، اخذ اعتبارات و تخصيص هاي مصوب.

- اخذ تسهيلات ارزي از بانكها، ارائه خدمات ارزي به پروژه ها و طرح ها ، سفارش كالا بر اساس درخواست ها، ترخيص كالا و عمليات گمركي.

- ارائه خدمات لازم به پرسنل در زمينه ماموريت هاي داخل و خارج از كشور و فراهم نمودن مقدمات لازم.

معاونت نظارت و امور شركت ها

با عنايت به اهميت فعاليت هاي سازمان انرژي اتمي ايران، هم در بعد پروژه هاي تحقيقاتي و اجرائي و هم در ساير امور ستادي و ضرورت امر نظارت و كنترل بر اين گونه امور، در اواخر سال 1378 مجموعه معاونت نظارت و امور شركت ها در سازمان تصويب و ايجاد گرديد.

اين اقدام با هدف تمركز مراكز نظارتي موجود همچون دفتر بازرسي، دفتر حراست و ايجاد دفاتر نظارت و كنترل امور شركتها ساماندهي شده است.

حوزه رياست

مسئوليت اين حوزه مستقيما با رياست سازمان بوده و شامل دفاتر پنج گانه امور بين الملل و نمايندگيهاي خارج از كشور، مهندسي تاسيسات هسته اي، روابط عمومي، رياست و هسته گزينش است. اين دفاتر، بر اساس شرح وظايف مصوب خود، رياست سازمان را براي نيل به اهداف سازمان ياري مي نمايند.

دفتر مهندسي تاسيسات هسته اي

اهم وظايف اين دفتر، تهيه طرحهاي اجرايي بر اساس مطالعات و بررسي هاي انجام شده نسبت به اطلاعات كسب شده از واحدهاي متقاضي، تهيه و تدوين بودجه مورد نياز طرحها، انتخاب مشاوران، بررسي و مطابقت طرحها با اطلاعات ارايه شده، انجام مراحل مختلف مناقصه و تعيين پيمانكار، تنظيم و انعقاد قرارداد با پيمانكاران، بررسي صورت وضعيت هاي مشاوران و پيمانكاران، بررسي كليه مسايل حقوقي، فني و مالي در ارتباط با پروژه ها مي باشد.

دفتر امور بين الملل و نمايندگيهاي خارج از كشور

به طور كلي وظايف اين دفتر عبارتند از:

- تنظيم سياستها و برنامه هاي مربوط به روابط و همكاري هاي بين المللي با ساير سازمان هاي مشابه خارجي و ارتباط با وزارت امور خارجه براي تسهيل آن.

- نظارت و پيگيري بر حسن انجام وظايف دفاتر نمايندگي خارج از كشور.

- تهيه و تنظيم قراردادهاي منعقده ميان سازمان با شركتها و سازمانهاي خارجي.

- جمع آوري و بررسي معاهدات بين المللي هسته اي و ارزيابي زمينه هاي لازم براي پيوستن جمهوري اسلامي ايران به آنها.

- اعزام مديران و كارشناسان سازمان به خارج از كشور ( در قالب قراردادها، شركت در دوره هاي آموزشي، بازديدها و ...) به منظور دستيابي به آخرين اطلاعات روز.

دفتر روابط عمومي

وظايف اين دفتر توسط واحدهاي زير مجموعه آن شامل: ارتباطات، انتشارات و تشريفات انجام مي پذيرد كه اهم وظايف آن اجمالا به شرح زير است:

- ايجاد ارتباط كارشناسانه و مستمر با ارگانها و نهادها و آحاد ملت به منظور آشنايي هرچه بيشتر آنان با فعاليتهاي سازمان از طريق رسانه هاي جمعي، برگزاري نمايشگاهها و انجام بازديد ها و ...

- كشف و شناخت آن دسته از اقدامات سازمان كه در جهت منافع همگان است و تبليغ اين اقدامات.

- بررسي مسايل و مشكلات سازمان و ارايه همكاري هاي عملي براي اطلاع مديريت سازمان.

- انجام كليه امور چاپ و انتشارات سازمان.

- برگزاري مراسم در مناسبتهاي مختلف، به منظور تعظيم شعائر انقلاب اسلامي.

- برگزاري جلسات پرسش و پاسخ ميان مديران سازمان و كاركنان به منظور افزايش اعتماد و ايجاد همبستگي سازمان.

- انتشار نشريه علمي و داخلي براي شناساندن هرچه بيشتر موقعيت سازمان به مخاطبان.

- ترتيب بايد عالمان، دانشمندان، دانش پژوهان و دانشجويان از بخشهاي مختلف علمي و پژوهشي سازمان كه با توجه به اين امر در سال 78 حدود 2500 تن از دانش پژوهان

کد خبر 212301

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha