به گزارش خبرنگار مهر، سیدجلال دهقانی فیروزآبادی استاد روابط بین الملل دانشگاه در همایش تدوین مفهوم اعتدال با بیان اینکه تجربه 35 ساله جمهوری اسلامی ایران نشاندهنده تحول و چرخه گفتمانی در سیاست خارجی است، گفت: در پرتوی تحولات داخلی و خارجی گفتمان ها و خرده گفتمان های مختلفی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران حاکم شده است.
وی گفت: اگر گفتمان اعتدال در سیاست خارجی را به صورت سلبی تعریف کنیم به آرمان گرایی توهمی و واقع گرایی انفعالی می رسیم. در معنای سلبی اعتدال به معنای نفی افراط و تفریط و پرهیز از این دو حد است.
دهقانی فیروزآبادی در تعریف گفتمان اعتدال گرایی در معنای ایجابی و مثبت آن تصریح کرد: اعتدال گرایی در معنای ایجابی و مثبت بر اساس مختصات، شاخص ها، دال متعالی و عناصر مقوم آن تعریف میگردد.
این استاد دانشگاه در تشریح دال مرکزی و متعالی گفتمان اعتدال اجراگرایی توضیح داد: تعادل و توازن بر حسب توازن بین آرمان و واقعیت، توازن بین انواع عقلانیت، توازن بین مصالح اسلامی و منافع ملی، توازن بین اهداف سیاست خارجی، توازن بین اهداف و ابزار سیاست خارجی، توازن بین اعمال قدرت و دیپلماسی تلخیص می شود.
وی ادامه داد: بر مبنای دال مرکزی توازن در گفتمان اعتدال در سیاست خارجی عناصر و دقایق آن به صورت عقلگرایی و خردورزی، واقع بینی و واقعگرایی، تکلیفگرایی معطوف به نتیجه، امنیتطلبی، صلح طلبی مثبت تعریف می گردد.
وی با تاکید بر اینکه تحول گرایی و گفتمان اعتدال گرا در سیاست خارجی به دنبال تحول اما نه به صورت افراط گرایانه است، اظهار داشت: صلح طلبی مثبت در روابط بین الملل و کمال گرایی یا همان اصلاح طلبی سابق در سیاست خارجی اعتدال گرا از مهمترین شاخصه های اعتدال در سیاست خارجی هستند.
به گزارش مهر، سیدمحمد کاظم سجادپور در این همایش در خصوص اعتدال در سیاست خارجی گفت: گفتمان اعتدال گرایی در سیاست خارجی را نمی توان بدون بررسی دقیق و همه جانبه تحولات گذشته و زمینه های مناسبات بین المللی ایران پردازش کرده و آن را عملیاتی نمود.
وی گفت: سیاست خارجی ایران قبل و بعد از انقلاب اسلامی در دوره های گوناگون دایره المعارفی از انواع کنش و واکنش استراتژیک و دیپلماتیک و حاوی عبرت ها و درس هایی می باشد که همگی در گفتمان اعتدال گرایی می توانند سودمند واقع گردند.
وی با اشاره به تصمیمات دیپلماتیک ایران در مواقع حساسی چون حمله عراق به کویت و کشته شدن دیپلمات های ایرانی در قندهار اظهار داشت: سیاست خارجی ماهیت ترکیبی دارد و تنها یک پدیده فکری نیست.
اعتدال گرایی می تواند بر توازن ها و تعادل های ضروری و گوناگون سیاست خارجی ایران استوار گردد. سیاست خارجی را نمی توان فقط با گفتمان سازی اداره کرد، بلکه باید بین نیازهای گفتمانی و واقعیت های تاریخی، اجتماعی و استراتژیک تعادل و توازن برقرار نمود.
نظر شما