به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر 1900 هکتار زمین صنعتی در مازندران وجود دارد که به تاکید فعالان اقتصادی اگر برنامه ریزی برای تامین زمین مورد نیاز برای استقرار واحدهای صنعتی در استان صورت نگیرد، بن بست صنعتی در سالهای آتی استان را تهدید می کند.
در حال حاضر 26 شهرک و 12 ناحیه صنعتی در استان مازندران فعال است که نیمی از واحدهای تولیدی این مناطق فعال بوده و بقیه یا در شرف بهره برداری است و یا اینکه در دست ساخت هستند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران با تشریح سیمای صنعتی استان در حوزه صنایع کوچک به خبرنگار مهر می گوید: از مجموع 38 شهرک و نواحی صنعتی استان، 37 شهرک و ناحیه صنعتی فعال بوده و یک ناحیه نیز در حال انعقاد قرارداد است.
عباسعلی وفایی نژاد سطح کل زمین های صنعتی استان را بالغ بر هزار و 900 هکتار اعلام و اضافه کرد: تعداد قرادادهای تولیدی در شهرکها و نواحی صنعتی، دو هزار 300 قرارداد است که تاکنون بیش از هزار و 300 واحد به بهره برداری رسیده اند.
وی اظهار داشت: بقیه واحدها به لحاظ اینکه در دوره و فرایندی ورود پیدا می کنند، بخشی بالغ بر 300 واحد در حال تعقیب زمین و انجام مقدمات، بخشی در حال نصب سوله و بخشی در حال تجهیز هستند.
فعالیت 50 درصد واحدهای تولیدی و صنعتی
وفایی نژاد اظهار داشت: از مجموع واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در شهرکها و نواحی، بیش از 50 درصد واحدها بهره بردار هستند و بقیه در شرف کار و بهره برداری هستند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران با بیان اینکه امروز مشکلات بخش صنعت دوچندان است، درباره زمان بهره برداری و تکمیل طرح های تولیدی مستقر در شهرکها بیان داشت: همه تلاشها این است که مشکلات بخش سرمایه گذاری و صنعت رفع شود.
عباسعلی وفایی نژاد افزود: طبق قراردادی که داریم، بر اساسی طرح و جواز تاسیسی که سرمایه گذاران ارائه می کنند، باید ظرف یکسال و یا در صورت تمدید 18 ماه طرح تولیدی شان به بهره برداری رسد.
وی در عین حال تصریح کرد: اما بنا به دلایلی نظیر، مشکلات کمبود نقدینگی و تسهیلات بانکی، تامین دستگاهها و تجهیزات که بعضا وارداتی هستند، مشکلات ارزی و ... تاحدودی زمان بهره برداری واحدها طولانی می شود.
وفایی نژاد اظهار داشت: در اینصورت دو تصمیم می گیریم، آن دسته از واحدهایی که کننده کار هستند وامکان توسعه و تکمیل آن وجوددارد، طی فرایند های قانونی و اختیاراتی که در هیئت مدیره است، دوره ساختشان را تمدید می کنیم ولی آن عده از واحدهایی که طرح شان توجیه ندارد و یا بنا به دلایلی زمین را گرفتندو نتوانستند اقدامی خاصی انجام دهند، طی سیاستهایی در خصوص فسخ قرارداد و واگذاری به اشخاص جدید در دستور کار قرار می گیرند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران در زمیه تامین زیرساختها در شهرکها و نواحی صنعتی استان بیان داشت: زیرساختهای لازم مانند آب، برق، تلفن و جاده در غالب شهرکها وجود دارد، به عنوان نمونه 36 شهرک از نعمت برق، 37 شهرک از نعمت آب برخوردارند و در خصوص جاده و راه دسترسی همه شهرکها و نواحی صنعتی بهره مند هستند.
11 تصفیه خانه صنعتی احداث شد
وی عنوان کرد: همچنین در بحث استقرار تصفیه خانه، این شرکت با ساخت 11 تصفیه خانه رتبه اول کشوری را داراست و اکنون شش تصفیه خانه نیز در دستور کار داریم.
وفایی نژاد، هزنیه ساخت هر تصمفیه خانه را بین چهار تا هفت میلیارد تومان اعلام و اضافه کرد: اجرای این طرح، مستلزم تامین اعتبار است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران یادآورشد: بر اساس نرخ زمان، تاکنون 110 میلیارد تومان در شهرکها و نواحی صنعتی استان هزنیه اعتباری و خدماتی صورت گرفته است که غالب خدمات عمومی برای استقرار واحدها در شهرکها وجود دارد.
وی درباره غیرفعال بودن برخی واحدهای تولیدی در شهرها و نواحی صنعتی استان عنوان کرد: متولی اصلی این بخش سازمان صنایعف معادن و تجارت است ولی هر یک از واحدها بنا به دلایل خاص خود مزیت ها و معایبی دارند و بنا به اقتضادی تولیدی که دارند و با توجه به مشکلات بازار فروش، تامین مواد اولیه و .... ممکن است با موانعی مواجه باشند.
وی درباره رکود برخی واحدهای تولیدی گفت: بخشی از واحدها به دلیل عدم توجیه تولیدات، عدم بهینه سازی ساختار تولید، کیفیت بسته بسته بندی، عدم نیاز سنجی بازار، عدم تامین نقدینگی و ... ممکن است دچار مشکلاتی باشند.
وی در عین حال تصریح کرد: وظیفه شرکت شهرکهای صنعتی، استقرار خدمات و واگذاری زمین برای استقرار صنایع است و تامین سرمایه در گردش و ... به سازمان صنعت و معدن بر می گردد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران با اشاره به فعالیت 12 ناحیه صنعتی در استان یادآورشد: نواحی صنعتی از آن دسته از بخش هایی هستند که به دلیل بخش کشاورزی بودن منطقه به شهرکای صنعتی واگذار شدند و از نظر خدمات و زیرساختها تقریبا امکانات شهرکها را دارند.
وی افزود: ناحیه صنعتی نارنج دار بن در غرب استان از نواحی موفق است و ناحیه صنعتی بخش میاندورد و ..از جمله نواحی است که تفاوتی در بحث استقرار خدمات در آنها با شهرکها نداریم.
وی درباره سرمایه گذاری در شهرکها و نواحی صنعتی استان تصریح کرد: نمی توان اصراری بر سرمایه گذاری سرمایه گذاران در یک نقطه صنعتی کرد زیرا سرمایه گذار با توجه به آیتمهایی نظر دسترسی، تامین منابع اولیه، حمایت مسئولان محلی و ...اقدام به سرمایه گذاری دریک نقطه می کند.
وفایی نژاد درباره شهرک تازه تاسیس گلولگاه در شرق استان یادآورشد: این شهرک از جمله شهرکهای صنعتی است که روند روبه رشد و توسعه ای دارد و بزرگترین واحد دام و طیور استان نیز در آن به بهره برداری رسیده است.
وی یادآورشد: همچنین طرح گازرسانی به این شهرک با 140 میلیون تومان اعتبار اجرا شد.
مدیرعامل شرکت شهرهای صنعتی مازندران درباره خوشه های صنعتی نیز گفت: خوشه صنعتی فرآیندی است که در راستای تقویت فعالیت های زنجیره های تولید و وابستگی واحدهای همگن و همسو در حال انجام است.
شناسایی 35 خوشه صنعتی
وفایی نژاد عنوان کرد: تقویت خوشه های صنعتی از جمله توصیه های مقام معظم رهبری به بخش صنعت است و واحدهایی که بنوعی ارتباط فرایندی دارند در قالب یک بسته و خوشه صنعتی دنبال کنیم.
وی با بیان اینکه تاکنون دو خوشه صنعتی شکل گرفته است، اظار داشت: خوشه ادات کشاورزی جویبار و مبلمان بابل از جمله آن است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران یادآورشد: همچنین ایجاد خوشه صنعتی قزل آلای آمل و گل گیاه نوشهر نیز در دستور کار است.
وی تصریح کرد: علاوه بر این 35 خوشه و فعالیت اقتصادی در استان شناسایی شده که هماهنگی اولیه برای ایجاد آن را درحال انجام هستیم و کمیته استانی آن شکل یافته و سیاستها دراین بخش مشخص شده است.
وی اظهار داشت: دستگاههای دخیل نیز در کمیته های فرعی مشخص شده است.
وفایی نژاد درباره نیازهای شهرکهای صنعتی استان یادآورشد: همه معتقدیم استان مازندران یکی دو دهه در بحث صنعت عقب افتادگی دارد و شرایطی باید فراهم شود تا بستر برای سرمایه گذاری در استان فراهم شود و این امر مستلزم نگاه هماهنگ و همسو بین تمام ارکان دستگاهها و نهادهاست و نگاه ویژه استانداری در زمینه تامین اعتبارات را می طلبد.
وی تاکید کرد: همچنین حمایت دستگاههای خدمات رسان و دستگاههایی دیگر برای حمایت از بخش صنعت ضروری است.
وی با اشاره به انجام اقداماتی در راستای تحقق شعار سالجاری در بخش شهرکها و نواحی صنعتی استان گفت: پارسال 50 هکتار به سطح زمین های صنعتی استان افزودیم و امسال نیز 40 هکتار تاکنون به این سطح افزوده شده است.
تهدید بن بست زمین صنعتی در مازندران
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران یادآورشد: همچنین در قالب بسته ای پیشنهاد شد تا از مجموع اراضی ملی با حمایت
دستگاهها، هزار هکتار زمین به حوزه شرکت شهرکهای صنعتی واگذار تا امور زیربنایی انجام شود.
وی تصریح کرد: اگر به مازندران در حوزه تامین زمین برای بخش صنعتی توجه نشود، ظرف چند سال دیگر بن بست زمین برای استقرار صنایع را خواهیم داشت.
وی افزود: اکنون در غالب شهرکهای حوزه مرکزی فاقد زمین برای صنعت هستیم و این امر جای نگرانی دارد و امیدورایم بتوانیم با حمایت دستگاهها ذیربط بحث زمین صنعتی در استان را مرتفع کنیم.
شهرکها و نواحی صنعتی تابلوی توسعه استان به شمار می روند که درحال حاضر بخشی از ظرفیتهای موجود در این مناطق نیازمند توسعه سرمایه گذاری است.
.....................................
علیرضا نوری کجوریان
نظر شما