۱۲ مرداد ۱۳۸۴، ۱۶:۱۶

تحليل مهر از تحولات جديد بويژه در خصوص دغدغه هاي روسيه در پرونده هسته اي

فعاليت هسته اي ايران ؛ ترازوي سنجش ظرفيت روسيه

فعاليت هسته اي ايران ؛ ترازوي سنجش ظرفيت روسيه

در پي اعلام از سرگيري فعاليت كارخانه يو سي اف اصفهان از سوي جمهوري اسلامي ايران ، روسيه در يك موضعگيري آشكار از ايران خواسته است كه به قطعنامه هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي در خصوص زمان تعليق غني سازي اورانيم پايبند باشد.

به گزارش خبرگزاري مهر ، از سوي ديگر رييس كميته امور بين المللي دوماي روسيه طي يك اظهارنظر گفته است كه جامعه جهاني نبايد در واكنش به اقدام ايران عجله كند . ايران هيچ تعهدي را نقض نكرده است.

موضعگيريهاي فوق نگراني روسيه را نشان مي دهد اما اينكه نوع نگراني ناشي از چيست در اين بين حائز اهميت مي باشد.

بيشتر تحليلگران عقيده دارند روسيه از اينكه تصميم ايران در از سرگيري غني سازي اورانيوم بر روابطش با اعضاي گروه هشت كشور صنعتي سايه بياندازد ، نگران است و احتمال مي دهد وضعيت دشواري را براي مسكو كه از چند ماه ديگر رياست اين گروه را بر عهده خواهد گرفت ، بوجود آورد .

 روسيه منافع قابل توجهي با همسايه جنوبي يعني ايران و همچنين با كشورهاي غربي دارد. از اينرو از دست دادن  يك طرف به نفع ديگري هيچ گونه توجيح منطقي ندارد و در صورت وقوع اين امر اثرات منفي زيادي را گريبانگير اين كشور در آينده به همراه خواهد داشت.

روسيه براي حضوردرصحنه بين المللي و براي قرار گرفتن درصف قدرتمندان جهان نيازمند روابط دوستانه با رقباي ديرين غربي خود مي باشد و از طرف ديگر نگران تحت  الشعاع قرار گرفتن مبادلات تجاري و هسته اش با ايران است.

روابط اقتصادي روسيه با ايران بر خلاف روابط تجاري اين كشور با غرب از نقشي  مكمل برخوردار است . يعني اقتصاد نفتي كه پايه اول در آمد هر دو كشور است در مركز ثقل مبادلات قرار ندارند و اين مي تواند بهترين فرصت براي بخشهاي اقتصادي غيرنفتي دو كشور محسوب شود . بر همين اساس در صورت متشنج شدن روابط غرب با ايران ، به دليل وزنه سنگين اقتصادي و سياسي  غرب مجبور است موضعگيري خود را به نفع اين كشورها جهت دهي كند و اين به معني آزردگي و ناخشنودي همسايه جنوبي خواهد بود.

گزارش مهر مي افزايد: با جمع و تفريق ناخشنودي ايران و خرسندي كشورهاي غربي چندان سود زيادي نصيب روسيه نخواهد شد لذا روسيه مجبور است راهكاري را بينديشد تا روابط ايران با كشورهاي اروپايي و آمريكا به تحديد فرصت  براي روسيه تبديل نگردد.

اگر از سايه محاسبات اقتصادي خارج شويم در عرصه سياست هم روسيه با يك تناقض مواجه است . روسيه كه در مبارزات ايدئولوژيك قرن بيستم با غرب زخم خورده مي باشد، از شكست ايران در مقابل غرب كه از معدود ابزارهاي بين المللي براي مقابله با سياستهاي تك رويانه آمريكا و برقرار كننده موازنه قدرت مي باشد ، چندان خوشحال نخواهد شد.

همچنين روسيه با بوجود آمدن يك قدرت نيرومند در جنوب اين كشور كه داراي توان فعاليتهاي هسته اي باشد موافق نيست و اين مغاير با سياست سنتي  اين كشور در قبال ايران مي باشد.

با همه اين اوصاف در مقطع كنوني فعاليت صلح آميز هسته اي ايران، روسيه را وادار خواهد كرد كه بيش از آنكه بازيگر ميدان باشد نقش بازيگرداني را براي خود انتخاب كند چرا كه در صورت انتخاب گزينه نخست مجبور است در صف يكي از طرفين مورد مخاصمه قرارگيرد كه اين وضعيت  مغاير با منافع ملي اين كشور تلقي مي شود.

کد خبر 213615

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha