۳۱ شهریور ۱۳۹۲، ۱۴:۰۸

سریع‌القلم:

مسئولیت سرنوشت یک کشور فقط در دست حکومت نیست/ کشوری که ثروت تولید نکند گرفتار رانت است

مسئولیت سرنوشت یک کشور فقط در دست حکومت نیست/ کشوری که ثروت تولید نکند گرفتار رانت است

اصفهان – خبرگزاری مهر: عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: مسئولیت سرنوشت یک کشور فقط در دست حکومت نیست بلکه در دست شهروندان است.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمود سریع القلم در همایش نقش فرهنگ در توسعه کارآفرینی در سالن همایش های بین المللی اتاق اصفهان به تشریح مفاهیم و موانع توسعه در ایران پرداخت.

نویسنده کتاب "عقلانیت و آینده توسعه‌یافتگی ایران" بهترین بودن را یکی از خصیصه های فرهنگ ایرانی برشمرد و گفت: می توان از این ظرفیت برای توسعه یافتن کشور و اصلاح شیوه‌ها بهره گرفت.

وی اضافه کرد: ایرانی بهترین‌ها را می‌خواهد از خانه ،ماشین و ثروت گرفته تا لوازمات و این فرهنگ در سایر کشورها کمتر مشاهده می شود.

وی بیان داشت: دانشگاهیان با نخبگان سیاسی باید تعامل بیشتری داشته باشند تا بتوانند ادبیات توسعه را در اذهان آنان  نهادینه کنند.

سریع القلم نخستین اقدام برای رشد، توسعه و پیشرفت کشور را اصلاح اندیشه و افکار دانست و گفت: برای اینکه بتوانیم پیشرفت کنیم باید فکر قبلی خود را تغییر دهیم زیرا با فکر قبلی به جایگاهی نرسیدیم.

وی  با اشاره به درآمد 1100 میلیارد دلاری صنعت نفت از زمان مظفرالدین شاه تا کنون گفت: مبلغ 770 میلیارد دلار شامل 64 درصد کل درآمدهای نفتی 108 سال گذشته طی هشت سال اخیر بدست آمد چه تاثیری بر فرایند توسعه کشور گذاشت؟این در حالیست که کشور ژاپن با یک ششم مساحت ایران و با جمعیت 126 میلیون نفری و 70 درصد کوهستانی بودن کشور در سال پنج هزار و 500 میلیارد دلار تولید ناخالص ملی بدون منابع طبیعی داشته است.

این استاد دانشگاه افزود: اگر فکرمان را عوض کرده بودیم از این منابع بهترین استفاده را می‌کردیم.

از ثروتمند شدن مردم ایران استقبال کنیم

وی خطاب به نخبگان سیاسی کشور گفت: باید از ثروتمند شدن مردم ایران استقبال کنید تا شاهد توسعه در تمامی بخش ها باشیم و نمایندگان مجلس، مسئولین دولتی و قوه قضاییه باید قانع شوند که به لحاظ تاریخی توسعه هر ملت در گرو ثروتی است که تولید می شود و ثروتمند شدن مردم تهدیدی برای توسعه ایجاد نمی کند بلکه مسبب توسعه است.

وی با اشاره به تجربه چین در ثروتمند شدن مردم خود گفت: در سال 2012 چینی ها بیش از 102 میلیارد دلار هزینه گردشگری  در جهان کردند و این در حالی‌ست که تا چند سال گذشته تصویر مردم این کشور نشان از فقر و حاشیه نشینی بود ولی امروز در جهان از مردم چین به عنوان مردم سختکوش و توانمند یاد می شود.

کشوری که ثروت تولید نکند گرفتار رانت است

سریع القلم کشوری را  که ثروت تولید نکند گرفتار رانت دانست و گفت: رشد و توسعه در این کشورها ایجاد نخواهد شد.

وی اصلاح فکر و پرورش اندیشه را مبنای توسعه یافتگی در هر جامعه دانست.

سریع‌القلم بزرگترین سرمایه ژاپن را نیروی  انسانی آن دانست و گفت:نیروی انسانی ژاپن دارای یک فرهنگ توسعه یافته است و اقتصاد این کشور بر مبنای فرهنگ توسعه خواهانه ایجاد شده است.

وی یکی از مصادیق ژاپنی ها را سوالات بسیار و سخن گفتن اندک دانست و گفت: متاسفانه روحیه سوال کردن در بین دانشجویان ایرانی بسیار اندک است ولی سخن گفتن آنان بسیار بیشتر از یک دانشجوی ژاپنی است.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: تا زمانی که فرهنگ جامعه نسبت به فرایند توسعه اصلاح نشود نمی توان توسعه را ایجاد کرد و در ابتدا باید بر روی نخبگان سیاسی و دانشگاهیان به عنوان قشر تاثیرگذار جامعه تمرکز کنیم.

وی افزود:باید تلاش کنیم آگاهی در جامعه بوجود آید زیرا فرصت پرداختن به این مساله  کلیدی را پیدا نکردیم.

با تغییر ادبیات بین المللی رییس جمهور ،نگاه به ایران تغییر کرد

سریع‌القلم با اشاره به تغییر روش دیپلماسی ایران طی یک ماهه اخیر گفت:با تغییر ادبیات در جامعه جهانی توانستیم هم منافع ملی را تامین کنیم و هم احترام سایر کشور را به خود جلب کردیم.

وی افزود: تغییر در ادبیات و نوع گفتمان  جمهوری اسلامی در جهان نه ناقض هویت و منابع ملی بود تنها روش ها و نوع گفت و گو را عوض کردیم و مفاهیمی که قبلا به کار می بردیم را بر اساس روابط بین‌الملل تغییر دادیم و باعث شد جهانیان نگاه دیگری به ایران داشته باشند.

وی خطاب به فعالان اقتصادی گفت: تامل و تفکر بر روی جملات بیان شده باعث کاهش تاثیرات منفی گفتمان در برابر بازرگانان سایر کشورها  می شود.

سریع القلم تاکید کرد: متاسفانه در ایران مفهوم جامعه وحکومت به معنای واقعی شکل نگرفته زیرا ارتباطات بر مقررات حکفرماست.

برای توسعه باید بر مدار سیستم حرکت کنیم نه بر مدار افراد

این استاد دانشگاه شهید بهشتی حرکت بر مدار سیستم را لازمه کشور دانست و گفت: بدون داشتن سیستم نمی توان شاهد رشد و پیشرفت بود اگر خوب به اطراف خود نگاه کنیم کل خلقت بر اساس سیستم و نظم مشخصی است.

نویسنده کتاب  «اقتدارگرایی ایرانی در عهد قاجار» اعتماد به نفس، صداقت در گفتار و کردار  را لازمه فعالیت اقتصادی و فرهنگی  دانست و گفت: بی صداقتی پیامد عظیمی در صنعت، تجارت و فعالیت اقتصادی دارد زیرا باعث از بین بردن سرمایه اجتماعی می شود.

سریع القلم بیان داشت: در تجارت ،اقتصاد و سیاست داخلی شفافیت و صریح بودن بسیار مهم است، به عنوان مثال استعفای یک مسئول در کشورهای توسعه یافته نوعی شفافیت و صراحت در تصمیم گیری است و در این کشورها میزان استعفا بالاست .

وی اظهار داشت: توسعه یافتگی یک جدیت می خواهد و برای رسیدن به توسعه باید تمام مردم تلاش کنند، به عنوان مثال مرم آلمان ساعت5.30 صبح از منزل به محل کار خود می روند ولی مردم یونان ساعت 9 صبح تازه از خواب  بیدار می شوند.

وی افزود: انسان ها بر اساس توانایی خود ارزیابی می شوند و افرادی که اعتماد به نفس دارد نیاز به خودنمایی ندارد.

مسئولیت سرنوشت یک کشور فقط در دست حکومت نیست

سریع القلم قایل شدن به فکر و تخصص را یکی از راه حل های قرار گرفتن در مسیر توسعه دانست و گفت: برای اینکه 75 میلیون نفر خوب زندگی کنند باید بسیار  فکر شود و  تصمیم یک شبه نمی تواند زندگی خوب برای آنان ایجاد کند البته مسئولیت سرنوشت یک کشور فقط در دست حکومت نیست بلکه در دست شهروندان  است.

وی افزود:بسیاری از ایرانیان تفاوت های فکری همدیگر را قبول ندارند و یکسان سازی افکار در میان ایرانیان ریشه تاریخی دارد و به همین دلیل است که تفکر مارکسیستی در ایران رشد قابل توجهی داشته است و در حال حاضر نیز در افکار جامعه رسوب دارد و مبنای تفکر لیبرالیستی همیشه در حاشیه بوده است.

وی قضاوت بدون پشتوانه(intuition) را یکی از  ویژگی جوامع توسعه نیافته دانست و گفت: بدون بررسی و پرسش نباید در مورد فرد یا کشوری قضاوت یک طرفه کرد.

این استاد دانشگاه افزود: واکنش بدون تامل، برداشت‌های ذهنی،تصمیم سریع ،پیش قضاوتی ،ذهن ناخودآگاه  و حداقل تفکر از جمله ویژگی  intuition است.

نویسنده کتاب "فرهنگ سیاسی ایران" بین المللی فکر کردن و  عمل کردن را لازمه اقتصاد و جامعه ایران دانست و گفت:ارزش کار هر تولید کننده و یا هنرمند در بین المللی شدن دستاورد اوست و اعتبار جهانی باعث موفقیت او خواهد شد.

باید به زبان رسمی جهان سخن بگوییم

وی آگاهی و تسلط به زبان انگلیسی را لازمه ورود به جامعه بین المللی دانست و گفت: باید تسلط به این زبان در جامعه نهادینه شود زیرا 90 درصد علوم بر اساس زبان انگلیسی است.

در سطوح سیاسی کشور اجماعی برای توسعه وجود ندارد

وی بیان داشت:آگاهی عمومی نسبت به موضوع توسعه در جامعه بسیار ضعیف است زیرا در سطوح سیاسی کشور اجماعی برای نیل به توسعه وجود نداشته است.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: در حوزه نخبگان سیاسی موضوع پیشرفت کشور اولویت اول نیست برای اینکه اولویت اول شود باید نخبگان بسیار تلاش کنند.

وی نظم و سیستم را یک موضوع فلسفی ندانست و گفت: این دو مئولفه یک موضوع کاربردی برای جامعه است.

کد خبر 2140472

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha