دکتر سید محمد میردامادی مشاور سابق امور پارلمانی دانشگاه پیام نور در مجلس شورای اسلامی درباره نحوه انتخاب اعضای هیئت امنای دانشگاه ها به خبرنگار مهر گفت: رئیس دانشگاه، اعضای هیئت امنا را انتخاب می کند و قاعدتاً متناسب با سمت و سوی تفکرات خود، این مدیران را گزینش خواهد کرد. برای انتخاب اعضای هیئت مدیره، رئیس دانشگاه معمولاً در میان اعضای هیئت علمی مشهور و خوش نام جستجو خواهد کرد و به ندرت پیش می آید که غیر از اعضای هیئت علمی انتخاب دیگری داشته باشد.
وی افزود: البته در مورد انتخاب مدیر گروه شرایط به گونه دیگری است، به این ترتیب که انتخابات داخلی انجام می شود، اعضای هیئت علمی دو نفر را برای مدیر گروه معرفی می کنند و رئیس دانشگاه از بین معرفی شدگان یک نفر را گزینش می کند. در مورد رئیس دانشکده ها نیز رئیس دانشگاه به طور مستقیم دست به انتخاب می زند. ناگفته نماند این نحوه انتخاب اعضاء ذکر شده در مورد دانشگاه پیام نور به این شکل بود.
میردامادی با بیان اینکه مسائل سیاسی در انتخاب این اعضا بی تأثیر نیست، یادآور شد: مطلوب این است کسانی انتخاب شوند که خبره کار باشند و بنا بر نظام شایسته سالاری انتخاب شوند، اما معمولاً سمت و سوی سیاسی رئیس دانشگاه در گزینش نیروها از جمله در اعضای هیئت امنا بسیار تأثیرگذار است. البته تأیید نهایی اعضا به عهده وزیر است اما به هر حال رئیس دانشگاه در گزینش اولیه سهیم است.
مدیرگروه سابق رشته الهیات در دانشگاه پیام نور در پاسخ به این سوال که آیا انتخاب اعضای هیئت علمی در جایگاه هیئت امنا سبب صدمه به سطح علمی دانشگاه می شود، گفت: هیئت امنا کار سنگینی نیست. تنها حضور در جلساتی است که طی یک سال، چند بار بیشتر تشکیل نمی شود، اتفاقاً دانشگاهی که اعضای هیئت علمی آن در جایگاه هیئت امنا نیز هستند در شرایط بهتری قرار دارد چراکه این افراد در محیط دانشگاه فعالیت دارند؛ به نوعی درگیر مسائل اجرایی دانشگاه هستند و بهتر از دیگران مشکلات و مسائل مختلف دانشگاه را درک می کنند و همین موضوع باعث می شود برای امور مختلف آن دانشگاه نظرات کارشناسی و سازنده ای داشته باشند که در روند علمی، امور اجرایی و اداری دانشگاه تأثیر مثبت خواهد داشت.
وی تصریح کرد: وقتی عضو هیئت امنا از افراد بیرون دانشگاه انتخاب شود علی القاعده در جریان کم و کیف مسائل دانشگاه نخواهد بود. بنابراین نگاه او در جلسات هیئت امنا یک نگاه بیگانه است نه یک نگاه آگاهانه. در نتیجه رأی و نظری که ارائه می دهد برای آن دانشگاه نمی تواند کاربردی باشد. معمولاً در دانشگاه فنی و حرفه ای رسم بر این است که از اساتید همان دانشگاه برای اعضای هیئت امنا انتخاب می کنند، اما در دانشگاه پیام نور از آنجا که همه رشته ها در این دانشگاه تدریس می شود اعضای هیئت مدیره به صورت متنوع و از میان اساتید رشته های گوناگون انتخاب می شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور درباره برگزاری جلسات اعضای هیئت امنا با اعضای هیئت علمی و تبادل اطلاعات میان آنها گفت: این موضوع سلیقه ای است و الزامی برای برگزاری این جلسات وجود ندارد. ممکن است استادی که از اعضا هیئت امنا است در جلسات گروه خود و در برخوردهای روزانه با سایر همکاران، تبادل اطلاعاتی داشته باشد ولی به صورت منظم و روتین جلسه ای برگزار نکند. معمولاً اعضای هیئت امنا برای دیدار با اعضای هیئت علمی هیچ ضرورتی نمی بینند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا یکی از دلایل عمده پسرفت علمی دانشگاه ها فقدان ارتباط نزدیک میان اعضای هیأت امنا و استادان دانشگاه است، گفت: قطعاً ارتباط اعضای هیئت امنا با اعضای هیئت علمی و اساتید و حتی کارمندان هر چقدر نزدیکتر باشد به نفع دانشگاه خواهد بود چراکه داده ها و یافته ها بیشتر و بهتر تناسب پیدا می کند و تبادل اطلاعات میان آنها صورت خواهد گرفت. علاوه بر اینکه اساتید به موضوعات مختلف علمی آگاهی بیشتری پیدا خواهند کرد، اعضای هیئت امنا نیز با خواسته ها و نیازهای اساتید دانشگاه بیش از پیش آشنا شده و می توانند خواسته ها را بهتر درک کرده و پاسخگو باشند.
نظر شما