۳ مهر ۱۳۹۲، ۹:۵۷

گزارش خبری/

مطبوعات محلی ایلام در پیچ و خم مشکلات/ بازاریابان مطبوعات چالش جدی برای خبرنگاران

مطبوعات محلی ایلام در پیچ و خم مشکلات/ بازاریابان مطبوعات چالش جدی برای خبرنگاران

ایلام - خبرگزاری مهر: مطبوعات محلی استان ایلام در حال حاضر با مشکلات بزرگی دسته و پنجه نرم می کنند که یکی از مهمترین آنها عدم حمایتهای دولتی و سیاست تشویقی است که همین عامل باعث شده مطبوعات محلی با رکود مواجه شوند.

به گزارش خبرنگار مهر، امروزه نقش مطبوعات در امر آگاهی بخش به مردم جامعه  بسیار مفید است چراکه در قانون اساسی مطبوعات به عنوان رکن چهارم دمکراسی یاد شده است.

امروزه مطبوعات در کنار سایر ارتباطات جمعی که به منظور تفسیر وقایع و انعکاس اخبار تلاش می کنند توانسته نقش به سزایی داشته باشد از این رو بسیاری از مردم اخبار و اطلاعات روزمره خود را در مطبوعات دنبال می کنند.

خوشبختانه در کشور علاوه بر مطبوعات سراسری، مطبوعات محلی در استانها به خوبی توانسته اند نقش مفیدی در راستای توسعه اجتماعی، فرهنگی و سیاسی داشته باشند به طوری که بعضی از نشریات محلی استانهای توسعه یافته به روزنامه تبدیل شده و توزیع گستره آن فراتر از استان خود رفته و در تراز روزنامه های کشوری عرض اندام می کنند و تاحدودی هم موفق بوده اند.

اما در این بین استانهایی کمتر توسعه یافته در کشور وجود دارد که فاصله زیادی تا شاخص های توسعه یافتگی دارند و همین باعث شده مطبوعات محلی آنها هم با مشکلات عدیده ای روبرو شوند.

استان ایلام یکی از استانهای کمتر توسعه یافته کشور است که عدم توسعه یافتگی آن برای همگان آشکار است استانی که دو دهه از عمر مطبوعات در آن می گذرد و 32 نشریه با سلایق سیاسی متفاوت وارد این عرصه شده اند.

عرصه ای که در زمان حال و گذشته در آگاهی بخشی جامعه  نقش به سزایی و بی بدیلی دارد از این رو برای بررسی پیشرفت یا عدم پیشرفت مطبوعات محلی استان ایلام و محتوای آن با کرمی مدیر مسئول هفته نامه پیک ایلام، ابراهیم محمدی سردبیر هفته نامه ایلام فردا، موسوی مقدم خبرنگار وخلیل کمر بیگی جامعه شناس گفتگویی داشته ایم.
 
مطبوعات محلی از لحاظ محتوایی و کیفی در رنج هستند

ابراهیم محمدی سردبیر هفته نامه ایلام فردا در خصوص مطبوعات محلی گفت: با توجه به اینکه حدود دو دهه از مطبوعات در استان ایلام می گذرد، به رغم مشکلات و کمبود ها و عدم تمکین مالی از لحاظ فرهنگی، سیاسی اجتماعی و تحلیلی مطبوعات محلی کارکرد خوبی داشته اند.

وی عنوان کرد: مطبوعات استان مشکلات فراونی دارند و در طول این دو دهه از لحاظ محتوایی و کیفی در رنج هستند چرا که کمتر نخبگان و نویسندگان استان به سمت سوی مطبوعات استان سوق پیدا کرده اند.

محمدی افزود: برای اینکه محتوا و از طرفی آسیب مطبوعات محلی برطرف شود صاحب نظران، نویسندگان که دغدغه اجتماعی جامعه دارند باید به کمک مطبوعات محلی بشتابند و مطالبی در راستای تنویر افکار عمومی در این مطبوعات چاپ کنند.

سردبیر هفته نامه ایلام فردا عدم استقبال نخبگان استان را به چند دلیل عنوان کرد و گفت:  متاسفانه اولین عامل کوتاهی دست اندرکاران مطبوعات محلی  در راستای استفاده از نخبگان است و از طرفی دیگر عدم استقبال صاحب نظران و نخبگان از مطبوعات محلی است که با قلم فرسایی کمتر به سمت سو مطبوعات محلی می آیند و در این راستا باید خود صاحب نظران اظهار نظر کنند چرا رغبتی در کمک به مطبوعات محلی ندارند.

این پیشکسوت مطبوعات اظهار داشت:  خوشبختانه در استان ایلام افراد نخبه و باسواد فراوانی وجود دارد چرا که اگر ما بخواهیم مقالات نخبگان و دانشجویان استان را بررسی کنیم خیلی از مقالات آنها در کنگره های ملی و بین المللی و خارج از کشور پذیرفته می شوند ولی چرا نمی آیند در مطبوعات محلی قلم بزنند که به عنوان یک آسیب است که متولیان امر فرهنگی باید آسیب شناسی کنند.

وی اظهار داشت: مطبوعات محلی استان ایلام مظلوم واقع شده اند چرا که مطبوعات استان آگهی و یا روپرتاژ نداشته باشند تعطیل خواهند شد و عدم تمکین مالی باعث شده مطبوعات محلی استان ایلام مشکلات عدیده داشته باشند.

متاسفانه نگاه بعضی از مدیران دستگا ه ها استان به مطبوعات استان بسیار ضعیف است

محمدی افزود: اگر ما نشریات محلی استان های توسعه یافته به عنوان مثال استان قزوین با بیش از 800 شرکت و کارخانه با استان توسعه نیافته ایلام داشته نگاهی داشته باشیم مطبوعات ما نمی توانند عرض اندام کنند چرا که مطبوعات استان ایلام وابستگی زیادی به دستگا ه های اجرایی استان دارند  و همین باعث شده  مطبوعات محلی نمی توانند به موقع نقد کنند و کیفیت مطبوعات محلی کاسته شود.

وی گفت:  متاسفانه در بعضی از نشریات محلی آگهی ها با فونت های بزرگ  چاپ می شوند که عدم آگاهی مسئولان اجرایی استان است که فکر می کنند که یک آگهی باید با فونت بزرگ چاپ شود که یک آسیب است.

محمدی بیان داشت: متاسفانه امروز در استان ایلام بازاریابان مطبوعات چالش جدی برای خبرنگاران به وجود آورده اند و باید در استان ایلام خبرنگار و بازاریاب از هم تفکیک شوند.

وی عنوان کرد: متاسفانه خیلی از افرادی که وارد حوزه مطبوعات محلی استان ایلام شده اند آشنایی با حرفه خبرنگاری ندارند و امروز بازاریابان در استان ایلام جای خبرنگاران را گرفته اند ومتولی امر فرهنگی استان و معاونت مطبوعاتی کشور یک مبنا و چاره اندیشی در این راستا داشته باشند خبرنگاران و بازاریابان را از هم تفکیک کنند.

سردبیر هفته نامه ایلام فردا گفت: در دو دهه گذشته که مطبوعات محلی وارد استان ایلام شده، دید فرهنگی مردم به سمت کتاب خوانی و مطبوعات بسیار خوب شده به طوری که اگر دکه های مطبوعات در استان نگاه کنیم می بینیم که خوانندگان مطبوعات محلی به دقت مطالب  را مطالعه می کنند و بیشتر نشریات استان خوانندگان خاص خود را دارند خوشبختانه هر کدام از نشریات محلی سلایق مختلف فکری مخاطب خود  ر ا درک کرده اند و در این راستا تلاش فراوانی از سوی دست اندرکاران نشریات محلی شده که این نوید بخش برای این نشریات است و آینده خوبی برای مطبوعات محلی پیش بینی می کنم.

وی گفت: مطبوعات محلی باید با رعایت قانون اساسی و قانون مطبوعات مطالب و مشکلات و از طرفی پیشرفت های استان را در اولویت کاری خود قرار بدهند تا شاهد رفع مشکلات استان و از طرفی پیشرفت باشیم.

وی عنوان کرد: در طول چند سال اخیر خوشبختانه در مطبوعات محلی موضوعات فرهنگ و اجتماعی خوب کار شده ولی باز نیازمند تلاش بیشتر است.

وی گفت: به عنوان یک سردبیر نشریه ایلام فرداد نمره مطبوعات استان ایلام را بین 15تا 17می دهم.


 در استان ایلام حرفه خبرنگاری مخدوش شده چرا که هرکسی در هرجا خود را خبرنگار قلمدار می کند

سید حرمت الله موسوی مقدم از خبرنگاران فعال استان ایلام گفت: مطبوعات محلی استان ایلام مشکلات عدیده ای از نظر معیشتی دارند و برای اداره نشریه و زندگی خود با وضعیت بسیار بدی مواجه هستند.

وی عنوان کرد: این مشکلات نباید باعث شوند مطبوعات محلی رسالت اصلی و واقعی خود که در واقع روشنی و بیان مشکلات مردم است به بهانه  مشکل مالی و...رسالت واقعی خود را نادیده بگیرند.

این پیشکسوت مطبوعات بیان داشت: رسالت مطبوعات معین و مشخص است و نشریات محلی در راستای آزادی مشروع  در چارچوب قانون باید مطلب بنویسند  و نباید دچار روز مرگی شوند و تلاش کنند موضوعات روز جامعه را در اولویت کاری خود قرار بدهند.

وی عنوان کرد: امروزه  یکی از خواسته های  مردم جامعه  از مطبوعات محلی این است که بدون ترس و واهمه مسائل و مشکلات جامعه بنویسند و در کمال رعایت و امانت انعکاس بدهند.

موسوی مقدم اظهار داشت: یکی از مشکلات سالهای اخیر مطبوعات استان ایلام این است  که حرفه خبرنگاری مخدوش شده چرا که هرکسی در هرجا خود را خبرنگار قلمداد می کند.

وی عنوان کرد: خبرنگاران عناصری سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هستند که با شجاعت برای دفاع از حقوق مردم از حق خود می گذرند ولی متاسفانه در فضای رسانه ای استان ایلام اخیرا افراد و عناصری وارد این عرصه بسیار حساس تخصصی  شده اند که فقط دنبال امرار معاش هستند و همین باعث  خدشه دارشدن عزت و جایگاه خبرنگاران واقعی شده که امیدواریم که هم مسئولان و دست اندرکاران مطبوعات محلی در این  راستا مرزبندی بکنند و حرفه خبرنگار را از بازاریاب تفکیک کنند.

وی عنوان کرد: باید بین کسانی که کار خبرنگاری رابه صورت حرفه ای دنبال می کنند با کسانی که  الفبای خبرنگاری و  آشنایی با قوانین و مقررات این حرفه ندارند مرزبندی شود چرا که این افراد شان و جایگاه حرفه خبر نگاری را زیر سئوال برده اند.

این پیشکسوت مطبوعات تصریح کرد: متاسفانه عده ای به واسطه کسب درآمد وارد حوزه مطبوعات محلی شده اند که باعث نگرانی همه اهالی رسانه شده است و مدیران مسئولین بعضی از نشریات رسالت  واقعی و حقیقی مطبوعات را تا حدودی فراموش کرده اند ومسیر اصلی خود منحرف شده اند.

مطبوعات محلی از حمایت های دولتی و سیاست های تشویقی  بی بهره هستند

عبد الحمید کرمی مدیر مسئول هفته نامه پیک ایلام گفت: در چند سال اخیر که کشور مشکلات فراوانی داشته که  مطبوعات هم از آن بی بهره نبوده اند.

وی اظهار داشت: متاسفانه مطبوعات محلی در استان ایلام  بیش از سایر بخش ها دچار آشفتگی و از هم گسیختگی شده است به طوری که ما شاهد فعالیت یک نوع مطبوعات بی رمق و ناکارآمد در سطح استان هستیم.

این فعال رسانه ای گفت: با توجه به اینکه سیاست های دولت گذشته در راستای فعالیت بخشی به مطبوعات  و حمایت از اقدامات خبرنگاران پر تلاش مشاهده نمی شود امروز شاهد این وضعیت اسفناک در باره مطبوعات محلی استان هستیم.

کرمی عنوان کرد: وقتی که مطبوعات محلی از حمایت های دولتی و از طرفی سیاست های تشویقی  بی بهره باشند به ناچار مجبورند برای سرپا ماندن به سمت آگهی وتبلیغات یا روپرتاژ و... بروند چون در استان ایلام در بخش خصوصی دچار ضعف های زیادی است ومطبوعات از حمایت این بخش محرومند  و به ناچار هر از چند گاهی مطبوعات محلی عملکرد ادارات یا ...به چاپ می رسانند.

مطبوعات نور افکنان جامعه هستند

خلیل کمربیگی محقق وجامعه شناس در خصوص مطبوعات محلی ایلام گفت: مدت­هاست ويروسي به نام آگهي به جان برخي از مطبوعات محلي افتاده است و  قدرت اين ويروس چنان است كه نه سياست و وابستگي به يك جريان سياسي خاص جلودارش بوده و نه فرهنگ با آن كارويژه­هاي بي­شمارش قدرت مقابله با آن را دارد.

وی اظهار داشت:  ويروس آگهي که به جان برخی از ديده­ بانان جامعه مي ­افتد، چنان آن­ها را آلوده مي­ سازد كه زشتي­ها، پنهان گشته و واقعيت به ظاهر، مقلوب آن مي­ شود و كاركردهاي اصلي مطبوعات را از كار انداخته و آگاهي كاذب را جايگزين آگاهي راستين در این دست مطبوعات می کند.

این جامعه شناس افزود: ويروس آگهي در برخی از اوقات چنان بلايي بر سر صفحات برخی از نشريات مي­ آورد كه تشخيص كپي از اصل، راست از دروغ و آمار واقعي از غیرواقعي دشوارمي­ شود.

وی افزود: اگر مطبوعات را "نور افكنان" جامعه ناميده­ اند، ويروس، نور اين نورافكنان را كم­ سو ساخته و زماني كه مطبوعات بايد نقش نظارتي خويش را ايفا كنند و بازوي سازمان­هاي نظارتي در اعمال قانون شوند، چنان برخی مطبوعات را از رسالت اصلي دور مي­ سازند كه در پاره ­اي از اوقات به بستن دست ­و پاي دستگاه ­هاي ناظر در برخورد با متهم مي­ شوند و بدين ­گونه آگهي، رسالت آگاهي­ بخشي برخی مطبوعات را مختل و باعث بي­ اثري نقادي نقادان مي­ شود. چرا كه با نگاشتن چند سطر نقد، اين سيل آگه"هاست كه در قالب­هاي گوناگون خبري، خود را بر صفحات نشريات ظاهر مي­ سازند و آن چند سطر نقد را نيز در زير دست و پاي خود له مي­ كنند.

این محقق اظهار داشت: ويروس آگهي، ظاهري زيبا و باطني فريبنده دارد. آگهي رافع نيازي است كه در سلسله مراتب نيازها، در صدر قرار دارد، اما گاهی سهمي خطرناك محتواي برخی مطبوعات را چنان مسموم مي­ سازد كه خواندن آن­ها براي صاحبان اصلي، تهوع ­آور مي­ شود.

این جامعه شناس افزود: متاسفانه  برخي از مطبوعات محلي را كه  گویي بولتن داخلي سازماني خاص بوده، به گونه­ اي كه اگر تحليلي بر محتواي اين دست از مطبوعات محلي داشته باشيم خواهيد ديد كه رابطه‌ مستقيمي بين چاپ اخبار آن سازمان و جذب "آگهي و روپرتاژ " آن وجود دارد.

وی بیان داشت: آگهي هويت را از برخي از خبرنگاران محلي نير گرفته و منزلت آنان را در قالب يك "ويزيتور" يا "بازارياب" تنزل داده است و در همين زمينه، هنگامي كه از خبرنگار خوب در برخي از مطبوعات محلي سخن به ميان مي آيد، "بازارياب خوب" جلوه ­گر مي­ شود و هويت خبرنگار، اين­گونه تغيير مي­ يابد.

کمربیگی اظهارداشت: بی شک همه ما  شنيده­ ايم كه مطبوعات چشمان بيدار جامعه بوده و انعكاس دهنده‌ واقعيت­هاي آن هستند، چشم و گوش مردمند و شفافيت را به بدن جامعه تزريق مي­ نمايند، فكر را توليد كرده و جايگزين معلمان هستند.

این محقق افزود:  باتوجه به عدم توسعه یافتگی استان و الخصوص بخش خصوصی چاپ چند تبليغات منبع درآمدي براي مطبوعات محلي محسوب مي­ گردد، اما نبايد این امر منجر به بسته شدن باب نقد و نقادي گردد و انعكاس مطلوب اخبار و فعاليت­هاي سازمان­هاي دولتي، نه تنها امر بدي نيست بلكه مفيد است اما نبايد هويت را از نشريه بگيرد و مخاطب را از او بگیرد و به ابزاري در دست عده ­اي تبديل شود تا محتواي مطبوعه را از رسالت واقعي خود تهي سازند.

این جامعه شناس تصریح کرد: ريشه‌ اصلي اين انحراف، در عدم امنيت شغلي و مالی اصحاب مطبوعات استان است.

.....................................


گزارش: مجتبی کاور

کد خبر 2142504

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha