به گزارش خبرنگار مهر، برگزاری جشنواره تئاتر اردبیل که فرصتی برای راهیابی آثار تولیدی استان به جشنواره های منطقه ای و ملی بود به دلیل ضعف در برنامه ریزی و برگزاری، عدم حضور انجمن نمایش استان به دلیل اختلاف سلیقهو عدم حضور گروه های نمایش سرشناس اردبیل به دلیل تحقق نیافتن مطالبات سال های گذشته با چهار اثر پیگیری شد، آثاری که نشان از ظرفیت تمام شده تئاتر استان بود.
این جشنواره به صورت فشرده طی دو روز برگزار شد و به دلیل ضعف های عمده در برنامه ریزی هیئت داوران ملزم به داوری تنها چهار اثر نمایشی شد و در نهایت تنها یکی از آثار توانست با بازخوانی مشروط به عنوان اثر برگزیده برای حضور در جشنواره منطقه ای انتخاب شود.
این در حالی است تاکید دستگاههای متولی در برگزاری بی برنامه این جشنواره به دلیل رعایت حقوق هنرمندان و راهیابی به جشنواره های منطقه ای عنوان شد.
اما زمان نامناسب برگزاری مجال تنفس و بازبینی مناسب آثار را به گروههای نمایش استان نداد و در نهایت برخلاف تصور مسئولان طبق اعلام هیئت داوران به دلیل ضعف عمومی نسبی آثار، اثر برگزیده به صورت مشروط و با لزوم دقت دوباره در مصادیق کیفی اثر جهت بازبینی مجدد با هدف شرکت در جشنواره منطقه ای به دفتر هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شد.
یکی از اعضای انجمن هنرهای نمایشی استان اردبیل در خصوص عدم اطلاع رسانی مناسب جشنواره به خبرنگار مهر گفت: دبیرخانه جشنواره تنها یک روز قبل از جشنواره تشکیل شد و بعد از ظهر همان روز به گروههای نمایش اعلام آمادگی کردیم.
مجید واحدی زاده که علت برگزاری به این شکل را ایجاد زمینه راهیابی آثار به جشنواره های منطقه ای عنوان کرده بود تاکید کرد: اداره ارشاد قصد برگزاری این جشنواره را نداشت.
توان مالی برگزاری جشنواره را نداشتیم
وی با بیان اینکه اداره ارشاد استان به دلیل مشکلات مالی انصراف خود از برگزاری جشنواره را به مرکز هنرهای نمایشی انعکاس داده بود، اضافه کرد: با این وجود حمایت مالی یکی از موسسات فرهنگی هنری اردبیل موجب شد که برگزاری آن با وجود نواقص قابل توجه انجام شود.
اظهارات واحدی زاده در حالی است که در برگزاری این جشنواره پنج دستگاه اجرایی شامل اداره ارشاد اسلامی استان اردبیل، اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن هنرهای نمایشی استان اردبیل، شهرداری و شورای اسلامی شهر اردبیل و موسسه فرهنگی و هنری تصویر مشارکت داشتند.
مشارکتی که به عقیده بسیاری از اهالی تئاتر اردبیل به دلیل ضعف در برگزاری و برپایی باری به هر جهت جشنواره باردیگر تجدید در مدیریت و برنامه ریزی های حوزه فرهنگ را خاطر نشان کرد. بطوریکه مجری برنامه نیز پس از پخش بخش هایی از اجراهای گروههای نمایش تاکید کرد: این تعداد نمایش همه توان تئاتر استان اردبیل نیست.
روز برگزاری را تغییر دادیم
با وجود اینکه گروههای تئاتر استان اردبیل از اعلام ضربتی جشنواره دچار شوک شده و از هشت گروه انتخابی برای جشنواره سه مورد در روز اول انصراف خود را اعلام کردند، سرپرست اداره ارشاد اسلامی استان اردبیل که یک روز پیش از برگزاری جشنواره معارفه شده بود، در مراسم اختتامیه این جشنواره تاکید کرد: فراخوان جشنواره در خرداد ماه به دست گروههای تئاتری رسیده بود.
علی چشمه نور با بیان اینکه اجرای عمومی شرط راهیابی به جشنواره بود، اضافه کرد: از بین 11 اثر پس از بازبینی اولیه هشت اثر به جشنواره استانی راه یافت.
وی با تاکید به انصراف سه اثر ادامه داد: در مجموع چهار اثر در بخش مسابقه و یک اثر در بخش جنبی در این دور از جشنواره استانی تئاتر اردبیل رقابت کردند.
چشمه نور تصریح کرد: به دلیل برخی مشکلات زمان برگزاری جشنواره از سوم و چهارم مهر ماه به هشتم و نهم منتقل شد.
یکه تازی تئاتر اردبیل متعلق به احوال گذشته است
با وجود اینکه چشمه نور در هنگام قرائت اظهارات کتبی خود، تئاتر اردبیل را در وضعیت روبه رشدی توصیف کرد، هیئت داوران در بیانیه خود با تاکید به افت قابل توجه آثار تولیدی به نسبت جشنواره های دوره های گذشته خواستار توجه نهادهای مسئول و هنرمندان به وضعیت تئاتر اردبیل شد.
در مراسم اختتامیه جشنواره تئاتر استانی اردبیل نماینده هیئت داوران با تاکید به افت کیفی و کمی آثار ارائه شده در این دور از جشنواره تئاتر اردبیل تصریح کرد: تئاتر اردبیل در دوره هایی خوش درخشیده و در دوره هایی در سطح کشور یکه تاز نیز بوده است. با این وجود دوران درخشش متعلق به احوال گذشته است و بررسی آثار افت کیفی تولیدات را نشان می دهد.
انتخاب اثر برای رعایت حال هنرمند
ایوب آقاخانی با بیان اینکه انتخاب از بین آثار ارائه شده از نظر فنی غیر ممکن بود، ادامه داد: هیئت داوران تنها به منظور رعایت حال هنرمندان آثار را به صورت نسبی و مشروط انتخاب کرده است.
به گفته آقا خانی تمامی تولیدات نیازمند بازنگری بوده و با وضعیت فعلی امکان رقابت در جشنواره های منطقه ای محدود می شود.
جوایزی که اعلام نشد
بی نظمی در برگزاری جشنواره، عدم حضور گروههای نمایش با سابقه درخشان تئاتر و اجراهای ضربتی گروههای شرکت کننده تنها نقاط ضعف این دور از جشنواره تئاتر اردبیل نبود.
بطوریکه با وجود تاکید دستگاههای مسئول به ضعف مالی به عنوان مهمترین مانع برگزاری مناسب این جشنواره، بیست و یکمین جشنواره استانی تئاتر اردبیل از جمله جشنواره های نادری بود که جوایز آن قبل از جشنواره اطلاع رسانی نشد.
پرسش مهر از عضو انجمن هنرهای نمایشی استان اردبیل به این پاسخ بسنده شد که اعلام جوایز به عهده داوران واگذار شده است.
مجید واحدی زاده تصریح کرد: اعتبار لازم برای جوایز تامین شده و میزان آن از سوی داوران اعلام خواهد شد.
وی با بیان اینکه جوایز به نفرات اول تا سوم پنج شاخه پرداخت می شود، اضافه کرد: بازیگری زن، بازیگری مرد، کارگردانی، نویسندگی و طراحی در این دور از جشنواره جایزه دریافت خواهند کرد.
وی در اظهرات قابل توجهی تاکید کرد: در صورتی که رتبه خاصی مجاز به دریافت جایزه نشد داوران می توانند مبلغ جایزه را به سایر جوایز اضافه کنند. تلاش شده محدودیت مالی برگزاری جشنواره تاثیری در میزان جوایز نداشته باشد.
مطالباتی که پرداخت نمی شود
این اظهارات در حالی است که یکی از فعالان تئاتر استان اردبیل و مدیر مسئول گروه تئاتر "عنوان" با انتقاد از عدم پرداخت مطالبات گروه های تئاتری در این استان گفت: متاسفانه پس از گذشت شش ماه از سال 92 هنوز مطالبات سال گذشته تئاتر اردبیل از سوی ارشاد اسلامی پرداخت نمی شود.
محمد باقر نباتی مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مراجعات مکرر گروه های تئاتر استان برای دریافت مطالبات اضافه کرد: پیگیری ها تاکنون نتیجه بخش نبوده و هنوز ریالی پرداخت نشده، این درحالی است که مدیران و مسئولان ارشاد اسلامی و انجمن هنرهای نمایشی استان قول داده بودند در شهریور ماه مطالبات سال 91 پرداخت شود.
وی با بیان اینکه مسئولان متولی تئاتر استان باید به وعده ها و حرف های خود عمل کنند، متذکر شد: شعار دادن آسان است، اما مهم این است که مسئولان به گفته های خود جامه عمل بپوشانند. تئاتر این روزهای اردبیل نیازمند نوازش و تکریم و احترام است.
این فعال هنر نمایشی استان یادآور شد: گروه ها علاوه بر اینکه از بابت سال قبل مطالبه دارند، حتی نمی دانند قرار است چه مبلغی پرداخت می شود، در این وضعیت گروه های تئاتر خواستار تسویه حساب هستند.
نباتی مقدم با انتقاد از نحوه برگزاری جشنواره تئاتر تصریح کرد: به دلیل نحوه برگزاری گروه تئاتر "عنوان" در این دور از جشنواره شرکت نکرد.
وی افزود: وضعیت تئاتر اردبیل نیازمند بازنگری و مدیریت مناسب است تا بتواند به روزهای درخشش سابق خود بازگردد.
به گزارش مهر، از 11 گروه نمایشی پروانه دار فعال در سطح استان اردبیل چهار گروه نمایشی به انتخاب مرکز هنرهای نمایشی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان گروه الف، سه گروه به عنوان گروه ب و چهار گروه به عنوان گروه ج سطح بندی شده اند.
به عقیده کارشناسان این تقسیم بندی حکایت استعداد و پتانسیل قابل توجه استان اردبیل در حوزه تئاتر است که با وجود یک قرن سابقه امروز بر خلاف استانهایی با سابقه کمتر در پله های نازل تری ایستاده است.
...........................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما