پروفسور الیزابت اندرسون استاد فلسفه و مطالعات زنان در دانشکده جان رالز دانشگاه میشیگان در مورد جایگاه دین در تعیین هویت افراد در دنیای کنونی به خبرنگار مهر گفت: هویت از اجزای مختلف و گوناگون ساخته می شود.
وی در ادامه تصریح کرد: برای نمونه در تعیین هویت افراد از عناصری چون ملیت، سنت، دین، زبان، نژاد و ... دخیل هستند و هر کدام از این عناصر می تواند به میزانی در تعیین هویت افراد یک جامعه دخیل باشد.
وی افزود: هر یک از اجزای هویتی در جای خود دارای اهمیت هستند. مهم این است که اجزای هویتی خواهان حذف هویت "دیگری" نباشد.
مؤلف "ضرورت یکپارچگی" گفت: یکی از عناصر مهم سازنده هویت افراد دین است. در دنیای کنونی نیز دین یکی از عناصر سازنده هویتی افراد است. افراد از رهگذر دینی که دارند هویت خود را تعریف می کنند.
وی افزود: برای نمونه در مناسک مذهبی این هویت دینی افراد است که برجسته و مهم است و سایر عناصر هویتی در حاشیه قرار می گیرند.
این فیلسوف اخلاق معاصر یادآور شد: همچنین ممکن است در مواردی ما به صرف انسان بودن هویت خود را برجسته سازیم. امروزه و در دنیای کنونی مسائل و مشکلاتی وجود دارد که جهانشمول است و ما به عنوان یک انسان وظیفه داریم در رفع آنها بکوشیم.
اندرسون در ادامه تأکید کرد: در چنین مواردی عناصر سازنده هویتی برجسته نمی شوند بلکه انسانیت و کرامت انسانی باید ملاک باشند. در چنین مواردی مسلماً نباید ملیت، دین و سایر عناصر سازنده هویتی مانعی برای رفع مسائل و مشکلات جهانشمول انسان باشند.
استاد پیشین دانشگاه هاروارد در ادامه افزود: بعد از مدرنیته این تلقی به وجود آمد که هویت دینی از بین خواهد رفت. اما در حال حاضر هویت دینی بخشی از تعریف هویت انسان است و از عناصر سازنده هویت انسان در عصر جدید است.
استاد فلسفه دانشگاه میشیگان یادآور شد: حتی شاهد بودیم که کمونیسم نتوانست هویت دینی و مذهبی افراد جوامع کمونیستی را از بین ببرد. اگرچه در زمان حضور دولتها و حکومتهای کمونیستی آزادیهای دینی و مذهبی محدود شد ولی بعد از سقوط کمونیسم دوباره هویتهای دینی و مذهبی سربرآورد و تعین پیدا کردند.
نظر شما