به گزارش خبرنگار مهر، این کتاب به صورت مشترک توسط محدثه زارع، پویا غلامی و ایمان گنجی ترجمه شده است. «قهقهه شهریاری» منتخبی از مقالههای سیاسی یا متنهایی است که در آنها به طور مستقیم به سیاست پرداخته شده است. نظریات باتای نقطهای مرزی در تاریخ اندیشه و فلسفه هستند. بهزعم مقدمه مترجمان بر این کتاب، متون حاضر مهمترین مقالههای سیاسی باتای محسوب میشوند و به دورههای متفاوت تفکر او، و فعالیتهای سیاسیاش، تعلق دارند.
این اندیشمند فرانسوی در واپسین دوره از زندگی فکریاش بهکلی از سیاست رویگردان میشود. باتای معتقد بود که «کار سیاسی باید با امید همراه باشد.» وی که خود را انسانی نومید نسبت به کنش سیاسی میدانست، کار سیاسی را کنشی معطوف به آینده، ابژه، غایت، و هدف میداند.
باتای در یک مصاحبه گفته است: «من خیلی آدم امیدواری نیستم. من هرگز نفهمیدهام چگونه کسی میتواند بابت فقدان امید خودش را بکُشد. آدم میتواند نومید باشد و حتا یک لحظه هم به فکر کشتن خودش نیفتد. امید تنها ارضای ممکن نیست.» در تفکرات این اندیشمند، کار سیاسی با «امید معطوف به آینده» گره میخورد و ضرورتاً بنا بر هستیشناسی ویژهاش با امر متعالی پیوند پیدا میکند. با این وجود، متون حاضر به دوره فعالیتهای سیاسی باتای و سازماندهی گروههای مختلف سیاسی مربوط میشوند. این متون رادیکالیسم، روشنبینی سیاسی و انقلابی، و امید درونماندگار نویسندهشان را نشان میدهند.
این کتاب دو بخش دارد که بخش اول آن شامل متنها و نوشتههای باتای است و بخش دوم، دو متن از آلن اس.وایس و ژولی ویلسون راجع به باتای را در بر میگیرد. متن اول، مفهوم «شهریاری» در اندیشه باتای را در سنت نیچهای بسط میدهد و متن دوم نیز به شباهتهای مفهومپردازانه پروژههای بهظاهر مجزای باتای و «دلوز و گتاری» اشاره میکند. در بخش اول این کتاب 7 مقاله به قلم باتای با نامهای «پیش به سوی انقلاب واقعی»، «توطئه مقدس»، «ضدحمله: دعوت به عمل»، «برنامه اسفال»، «واپسین متن اسفال: یازده یورش»، «ساختار روانشناختی فاشیسم» و «درباره شهریاری» چاپ خواهد شد.
دو مقاله «شهریاری ناممکن: میان اراده به قدرت و اراده به پیشآمد» و «هزینهگری غیرتولیدی و بنیان فضایی زمین» هم دو مقالهای هستند که در بخش دوم کتاب با نام «درباره باتای» درج خواهند شد.
نظر شما