به گزارش خبرگزاری مهر، سکینه پرستش، طرح اعتبار بخشی را یکی از شیوه های مکمل ارتقاء کیفیت و ایمنی مراکز سلامت برشمرد و افزود: با توجه به حساسیت و اهمیت خدمات ارائه شده در مراکز درمانی که با جان و روح انسانها سر و کار دارد، به منظور ایجاد برخوردهای مسئولانه و حاکی از احترام و همدردی و ارائه خدمات ایمن و اثر بخش، اجرای چنین الگویی لازم و ضروری است.
وی افزود: مطمئناً تا اجرای کامل و استقرار کامل این طرح و طرح های مشابه راه طولانی ای را در پیش داریم و نیاز است نیروی انسانی کافی، آموزش مداوم و تلاشهای مجدانه و موثری داشته باشیم.
عضو شورای عالی نظام پرستاری گفت: اگر چه کتابچه راهنما و سنجه هایی که توسط وزارت بهداشت برای این منظور ارائه شده تا حدود زیادی توانسته برای اجرای این طرح کمک کننده باشد ولی با توجه به نقاط ضعفی که وجود دارد، برخی موارد در آن دیده نشده است.
وی افزود: به عنوان مثال در حوزه پرستاری، برخی پستهای کلیدی نظیر، سوپروایزرهای آموزشی که نقش بسیار ارزشمندی در اجرای طرح اعتبار بخشی دارند، عنوان نشده و شرح وظایف آنها در این طرح نیامده است.
پرستش اجرای چنین شیوه هایی را نیازمند شفاف سازی بیشتر خواند و گفت: باید حداقل الگوهایی به مراکز داده شود اما متأسفانه علی رغم اینکه طرح اعتبار بخشی برای اولین بار در مراکز درمانی پیاده سازی می شود، هیچ الگویی تا به حال داده نشده و فقط همین سنجه ها و راهنماها ملاک کار بوده است.
وی افزود: همچنین نیرویی هم از قبل برای این منظور تربیت نشده است و فقط یکسری ارزیاب های استانی در مورد این سنجه ها و راهنماها، آموزش دیده اند. لذا حتماً مشکلاتی با توجه به عدم تزریق نیروی جدید به منظور اجرای این طرح، وجود دارد و به مراکز و تمام گروه ها فشار آمده است.
طرح اعتبار بخشی چیز جدیدی برای پرستاران نیست
عضو شورای عالی نظام پرستاری ادامه داد: البته بسیاری از مواردی که در این طرح به آن تأکید شده است، سالیان سال است که در حوزه پرستاری در حال اجراست و این طرح چیز خیلی جدیدی برای پرستاران نداشته است و تنها تفاوتی که ایجاد شده است، ثبت دقیق تر و حساس تر این مستندات است.
به گفته وی، آموزش و توانمند سازی نیروی انسانی، دوره های توجیهی بدو ورود، آموزش به بیمار، پرونده های پرسنلی، آزمون های صلاحیت حرفه ای، کتابچه های ایمنی، تدوین روش های انجام کار، ثبت گزارشها و ارزیابی از شیوه مراقبتها و بسیاری موارد دیگر در این طرح، چیزی نیست که برای پرستاری نا آشنا باشد.
پرستش افزود: شاید به همین دلیل هم است که تنها گروهی که در مراکز، تقریباً مستنداتش را کامل داده و در اکثر سنجه ها امتیاز را به دست آورده و نقصی نداشته، گروهپرستاری است و سایر گروه ها اعم از پزشکان، پیراپزشکان و گروه های بخش های اداری و مالی، به دلیل نداشتن سابقه ای در این زمینه، مستندات ضعیفی را در این طرح ارائه کرده اند.
وی ادامه داد: هر چند در شرایط کنونی و در ابتدای اجرای این طرح به دلیل کمبود نیرو، فشار زیادی به پرسنل پرستاری وارد می شود و نارضایتی هایی را دامن زده است اما اگر مشکلات اجرایی آن از جمله کمبود نیرو حل شود به نظر می رسد، به نفع بیماران و پرسنل باشد.
عضو شورای عالی اضافه کرد: به عنوان مثال خیلی از کارهایی که من به عنوان پرستار انجام می دادم، پیش از اجرای این طرح به اسم من مستند سازی نمی شد و با جا افتادن این طرح، بسیاری از خدماتی که امروز به دوش پرستاران محول شده است، از این پس توسط خود افرادی که موظف به انجام آن مسئولیت هستند، صورت می گیرد.
وی گرفتن رضایت از بیمار برای اقدامات جراحی و درمانی را وظیفه پزشک برشمرد و گفت: ولی همیشه این پرستار است که این وظیفه را به عهده گرفته است اما در صورت نهادینه شدن این طرح از این پس این خود پزشک است که باید به بیمار آموزش دهد، عواقب جراحی و درمانی را برای بیمار توضیح دهد و از او رضایت بگیرد.
پرستش اضافه کرد: به این ترتیب خدماتی که همواره پرستاران در بیمارستانها انجام می دادند به اسم خودشان مستندسازی می شود و این چیزی است که در بحث تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیز به دنبال آن هستیم و برای تعیین نرخ این خدمات لازم است ابتدا تمام خدمات پرستاری مستند شود.
فشار طرح اعتبار بخشی بر دوش پرستاران
وی کمبود نیرو و عدم ارائه الگو را مهمترین مسائل پیش روی پرستاران در اجرای این طرح عنوان کرد و گفت: همچنین از آنجا که سایر گروههای تیم سلامت، خیلی خود را درگیر این طرح نمی کنند، هنوز هم بسیاری از بخش های دیگر را پرستاران پوشش می دهند و همین امر فشار دو چندانی را به گروه پرستاری وارد کرده است که قطعاً باید در آینده این مشکلات به تدریج مرتفع شود.
عضو شورای عالی نظام پرستاری، استانداردسازی خدمات، ارتقای رضایتمندی بیماران را از نکات مثبت این طرح خواند و گفت: قطعاً وقتی خدمات با کیفیت باشد، دیگر شکایت و اعتراضی نیز از سوی مراجعان وجود نخواهد داشت و یک آرامش کاری را برای پرسنل به همراه خواهد داشت.
وی در پاسخ به برخی انتقادات در خصوص دور شدن پرستاران از بالین بیماران به واسطه اجبار برای انجام طرح اعتبار بخشی گفت: اگر ما بخواهیم مستندات را بدون واقع بگذاریم و بدون ارائه خدمات و عملکرد، مستندسازی کنیم این انتقادات وارد است ولی من پرستار که مطمئناٌ وجدان بیداری دارم، خدمتی را مستند می کنم که در واقع آن را انجام داده ام.
پرستش خاطر نشان کرد: اگر چه بنده نیز قبول دارم بهتر این بود که پیش از اجرای این طرح نیروها، فضا و امکانات، برنامه ریزی ها و حمایت های مالی لحاظ می شد اما نکته اینجاست که اگر منتظر می شدیم تا یک روزی تمام آن ایده آل ها و استانداردهای لازم برای اجرای طرح اعتبار بخشی فراهم شود، شاید راه بسیار طولانی می شد.
نظر شما