۲۸ مهر ۱۳۹۲، ۸:۴۳

حقوق اسلامی گستره ای فراخ از قواعد و احکام را در خصوص زنان ارائه نموده است

حقوق اسلامی گستره ای فراخ از قواعد و احکام را در خصوص زنان ارائه نموده است

جمال نصیر در کتاب «he Status of Women Under Islamic Law and Modern Islamic Legislation» درصدد ارائه تصویری کلی از قواعد حقوق اسلامی درباره حقوق و جایگاه زن برآمده و توانسته است یه شیوه شفافی مواضع حقوقی حقوق اسلامی را در رابطه با مسائل ویژه زنان شرح دهد.

 به گزارش خبرگزاری مهر، جمال نصیر با بیان اینکه بررسی مسائل حقوقی زنان در میراث دانش حقوق اسلامی، حقوق اسلامی معاصر و رویه قضایی ـ حقوقی کنونی در جوامع اسلامی امری ناگزیر است، به مطالعه و بررسی موضوعات ویژه حقوق زنان در حقوق اسلامی همت گمارده است.

وی در کتاب «The Status of Women Under Islamic Law and Modern Islamic Legislation» درصدد آن برآمده است تا تنوع قواعد موجود در حقوق اسلامی را در ارتباط با حقوق زنان شرح دهد و از این طریق روشن نماید که چگونه حقوق اسلامی گستره ای فراخ از قواعد و احکام را در خصوص زنان ارائه نموده است؛ قواعد و احکامی که تاکنون صرفا دسته ای از آنها آن هم با قرائت و تعابیری واحد مورد مراجعه بوده است. نویسنده در جهت اثبات مدعای خود به بررسی توصیفی ـ تحلیلی قواعد و احکام خاص زنان در حقوق اسلامی با رویکردی حقوقی اقدام نموده است.

نویسنده در این اثر پس از ارائه پیشگفتاری اجمالی به مطرح نمودن مباحث خود در فصول چندگانه کتاب اقدام ورزیده است. وی در فصل نخست به مطالعه گرایشهای مکاتب حقوق اسلامی پرداخته و در این میان دیدگاه هر مکتب حقوقی را راجع به حقوق زنان مورد کاوش قرار داده است. فصل دوم به مطالعه حقوق آموزش و پرورش و زنان اختصاص یافته است. نویسنده در فصل سوم ارث زنان را در حقوق اسلامی مورد بررسی قرار داده است.

فصل چهارم به قوانین و قواعد ازدواج در حقوق اسلامی اختصاص دارد. در این فصل مباحثی همچون حقوق زن در عقد ازدواج، ازدواج دائم، ازدواج موقت، چندهمسری و ازدواج رسمی و غیر رسمی مورد بررسی قرار گرفته است. ازدواج همچنین در فصل پنجم اثر مورد بحث قرار گرفته است.

نویسنده در این فصل به بررسی و مطالعه ازدواج در حقوق مدرن همت گمارده است. موانع ازدواج و بررسی موانع موقت و دائم ازدواج موضوع فصل ششم کتاب است. نویسنده بحث درباره ازدواج را در فصل هفتم و هشتم نیز پی گرفته است وی در این فصل درباره قیمومیت و ازدواج، مقدمات ازدواج، خطبه، شروط قانونی، هم کفو بودن زوجین، پیشنهاد و قبول، شاهد های عقد ازدواج سخن گفته است.

جهیزیه، تبعات حقوقی ازدواج و مسئولیت زوجین مباحث سه فصل بعدی اثر را تشکیل داده اند. مباحث فصول بعدی از این قرار است؛ نگهداری و همراهی زوجین تحت قرارداد حقوقی معتبر، طلاق و عده.

نهایتا پس از ارائه مطالبی راجع به ازدواج و شروط و قواعد آن در حقوق اسلامی نویسنده به بررسی حقوق کودک و خانواده در حقوق اسلامی پرداخته است. وی این مطلب را در فصل هفدهم اثر مطرح نموده است که دربردارنده مباحثی در خصوص تولد فرزند، حقوق والدین، سرپرستی کودک، حضانت فرزند پس از طلاق و کودکان بی سرپرست است.

با توجه به مطالب ارائه گردیده در این اثر باید گفت نویسنده در صدد ارائه تصویری کلی از قواعد حقوق اسلامی درباره حقوق و جایگاه زن برآمده است و توانسته است یه شیوه شفافی مواضع حقوقی حقوق اسلامی را در رابطه با مسائل ویژه زنان شرح دهد. مطالب کتاب تلاشی در راستای تصویر نمودن امکان سازگاری و انطباق قواعد حقوق اسلامی و قواعد حقوق مدرن در رابطه با حقوق زنان است.

نویسنده در تلاشی مضاعف برای دستیابی به هدف پژوهش خود در بحث پایانی کتاب به بررسی تعارض قوانین در خصوص مباحث حقوقی مطرح شده در مطالب پیشین پرداخته است.
 
 
 

کد خبر 2156067

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha