۱۷ مرداد ۱۳۸۴، ۱۵:۰۱

گفت وگو با تهيه كننده مجموعه برنامه " مهتاب "

نيكبخت: خنداندن مردم خيلي دشوار است / اين برنامه يك كار صرفا سرگرم كننده است

مساله اصلي اينجاست كه خنداندن مردم از گرياندن آنها بسيار سخت تر است. از طرف ديگر، از اين برنامه بايد درحد يك مجله شبانه سرگرم كننده انتظار داشت كه براي ايجاد لحظاتي شاد در پايان شب توليد شده است.

سعيد رضا نيكبخت، تهيه كننده و كارگردان مجموعه برنامه تابستاني " مهتاب " كه هر شب از شبكه سه سيما پخش مي شود، در گفت و گو با خبرنگار تلويزيوني " مهر " درباره انگيزه از ساخت اين برنامه گفت:  بر اساس برنامه اي كه سال گذشته پخش شد، امسال نيز براي تاستان با همان ترتيب شكل گيري و اهداف تعيين شده سري دوم مجموعه برنامه " مهتاب " شكل گرفت. شرايط اجرايي هم به گونه اي بود كه برنامه را در يك محله با توجه به تنوع روزهاي مختلف سال و مسايل و موضوع هاي گوناگون شكل داديم.  مضاميني هم كه در برنامه استفاده مي شود، موضوع هاي روز جامعه است كه گريبانگير افراد مختلف اجتماع است و در قالب طنز اجتماعي ارايه مي شود.
وي درباره انتخاب مجري - بازيگران اين برنامه و نوع هماهنگي براي توليد هر قسمت توضيح داد:  ما سال گذشته براي انتخاب افراد مختلف در اين برنامه دست به بررسي گزينه هاي مختلف زديم و بر اساس فعاليت هاي رايج يك شخصيت جدي و مثبت در كنار يك شخصيت طنز و شوخ به كار گرفته مي شد كه ما در اين زمينه دست به نو آوري زديم و هر دو نفر را از شخصيت هاي كميك و غير جدي انتخاب كرديم و با وجود اينكه صحبت هاي زيادي وجود داشت كه اين شيوه چندان با مخاطب ارتباط برقرار نخواهد كرد، توانست بيننده را جذب كند.
اين تهيه كننده درباره اينكه مدتي است پديده مجري - بازيگر در شبكه هاي مختلف تلويزيون ما باب شده است و به دليل تفاوت ابزارهاي بياني ارتباط مخاطب و بازيگر اين برقراري ارتباط گاه با مشكل مواجه مي شود كه در اين برنامه هم اين مساله به چشم مي خورد. از طرف ديگر، مجري هاي اين برنامه به دليل عدم توجه به اين مساله در برخي از صحنه ها به لودگي و گاه مسخرگي مي رسند كه كيفيت اثر را پايين مي آورد، توضيح داد:  ما تلاش كرده ايم كه مجري - بازيگران اين برنامه در جاي خود به اعمال هر كدام از جنبه هاي فعاليت شان اقدام كنند. يعني به هنگام اجراي برنامه از ويژگي هاي يك مجري بهره بگيرند و در موقع ايفاي نقش از خصوصيت بازيگري خود استفاده كنند و هيچ تداخلي ميان اين دو مساله به وجود نيايد. اما درباره ارايه شيوه هاي طنز و خنداندن مخاطب بايد بگويم، كار طنز در كشور ما بسيار سخت است. از ميان هر 10 يا 20 مجموعه طنزي كه ساخته مي شود، يكي - دو برنامه موفق عمل مي كند. از طرف ديگر، اين برنامه يك مجموعه طنز صرف نيست. بلكه يك برنامه زنده تلويزيوني است كه در آن بداهه پردازي هم وجود دارد كه به خاطر همين ويژگي زنده بودن برنامه گاه از روال عادي خود خارج مي شود. از اين برنامه نبايد انتظار يك مجموعه طنز تلويزيوني داشت. البته تلاش ما اين است كه مضامين مورد استفاده نيز به لودگي كشيده نشود.
نيكبخت در خصوص اينكه بخشي از موضوع هاي اجتماعي كه براي طرح در برنامه انتخاب مي شود گاه بسيار دم دستي و سطحي است، توضيح داد: هدف اصلي ما از ساخت اين برنامه ارايه يك مشكل اجتماعي در قالب طنز يا ارايه راه حل و يا حتي انتقال پيام نيست. ساخت اين برنامه به انگيزه پر كردن اوقات فراغت تابستاني مردم صورت گرفته است تا آخر شب به اين برنامه نگاه كنند و لحظاتي شاد را در كنار هم داشته باشند و لبخندي بزنند. در اين بين اگر بتوانيم پيامي هم به آنها بدهيم، از اين مساله استقبال مي كنيم. اما هدف اصلي  سرگرم كردن مردم است. از طرف ديگر، براي برنامه اي كه هر شب پخش مي شود، نمي توان به صورت مداوم دستمايه و سوژه بسيار عميق پيدا كرد. سال گذشته هم قرار بود ما اين برنامه را طي 30 شب اجرا كنيم كه كار ادامه پيدا كرد.
وي راجع به اينكه چه اصراري بر زنده بودن برنامه وجود دارد، اظهار داشت: شكل كلي برنامه چنين اقتضا مي كند كه برنامه به صورت مستقيم اجرا شود تا بتوانم ارتباط بي واسطه و زنده خود را با مردم حفظ كند. همچنين ما در اين برنامه دو بخش جدا از هم نمايش و مسابقه نداريم. بلكه برنامه يك مجله و جنگ تفريحي است. در حالي كه اگر قرار باشد ما كار نمايشي سنگين انجام دهيم، بسيار هزينه بر و وقت گير است. اين برنامه جزو آثار كم هزينه سازمان صدا و سيما برنامه ريزي و اجرا مي شود. حتي سال گذشته با آنكه اين بودجه براي برنامه در نظر گرفته شده بود، ولي از نظر تعداد مخاطبين،  برنامه در حد آثار پر هزينه تلويزيون موفق به برقراري ارتباط با بينندگان شده بود.
تهيه كننده مجموعه برنامه " مهتاب " درباره اينكه با وجود افزايش تعداد دوربين ها و تا حدودي افزايش فضاي حركت و تصويري، تنوع بصري برنامه چندان افزايش نيافته است و به نسبت سال گذشته كه در يك استوديوي كوچك و مشخص كار گرفته مي شد تفاوت و تنوع چنداني به چشم نمي خورد، گفت: ما در حال حاضر با 3 دوربين كار مي كنيم. اما جابجايي سريع دوربين در مدت زمان حدود 4 دقيقه شرايط را براي ما بسيار دشوار كرده است. از طرف ديگر، ما نمي توانيم محل قرار گيري دوربين ها را ثابت كنيم و از نظر نور و ساير مسايل فني با محدوديت مواجه هستيم. ما از اين وضعيت رضايت نداريم. ما در حال اجبار به اين محل تازه آمديم. چون شرايط دكور زدن، آكوستيك كردن صدا و ايجاد شرايط مناسب نور و تصوير در چنين محلي بسيار دشوار است و ما راضي به استفاده از يك استوديو در داخل سازمان بوديم. اما درگير بودن استوديوها در زمان انتخابات و حتي اشغال بودن استوديويي كه سال گذشته برنامه را در آن اجرا كرديم، شرايط دشواري را براي ما به وجود آورده است.
نيكبخت درباره اينكه به نظر مي رسد، متن هايي كه براي اين برنامه نوشته مي شود از كيفيت لازم برخوردار نيست و همين مساله به شدت روي برنامه تاثير منفي مي گذارد، يادآورشد:  در شرايط كنوني پيدا كردن نويسنده اي كه حاضر باشد حدود 3 ماه هر روز كنار گروه باشد و از بعد ازظهر تا حدود ساعت 1 بامداد وقت بگذارد، بسيار اندك است. از طرف ديگر نويسنده اي كه براي ساخت اين برنامه با ما كار مي كند، فيلمنامه نويس سريال هاي تلويزيوني است كه مجموعه " ريحانه " در حال حاضر از اين نويسنده پخش مي شود. مشكل ديگري كه ما در اين برنامه با آن مواجه هستيم، شرايط اجرايي است. گاه يك برنامه نوشته مي شود، بازيگران آن انتخاب مي شوند و شرايط صحنه هماهنگ مي گردد. اما بازيگر مورد نظر نمي آيد و همه چيز تغيير مي كند. در عرض يك ربع بايد گروه به فيلمنامه ديگري فكر كند و شرايطي را به وجود بياورد كه متن تازه اي نوشته شود و به اجرا دربيايد كه كار بسيار دشواري است. حتي بسياري از بازيگران ما كه در آثار مختلف حضور پيدا مي كنند، حاضر به اجراي زنده نيستند.
کد خبر 215717

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha