به گزارش خبرنگار مهر، محصولات باغی و صیفی در روستاهای چناران به مقدار زیاد و در زمانی کوتاه تولید میشود و به واسطه عمر كوتاه مصرف باید سریع به بازار مصرف برسد در غير اين صورت از بين ميروند.
برای بررسی این موضوع سراغ دهیار یکی از روستاهای این شهرستان رفتیم. روستای بهمن جان علیا از توابع بخش مرکزی چناران به فاصله 25 کیلومتری جاده چناران- قوچان و در امتداد روستای حکیم آباد به طرف رشته کوه های هزار مسجد و به فاصله 17 کیلومتری از جاده آسیائی قرار دارد که با عبور از روستاهای حکیم آباد، حاجی آباد، علی آباد، بهمن جان سفلی و گوارشکان به روستای سرسبز، دیدنی و گردشگری بهمن جان علیا می رسیم.
دهيار روستای بهمن جان علیرضا اسماعیلی که خود نیز باغدار است در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارکرد: جمعیت روستای بهمن جان علیا متغیر است در فصل بهار و تابستان که کشت و کار صیفی جات به همراه گشت و گذار در باغات و آبیاری آنان به اوج خود می رسد، 300 خانوار هم میشود اما در فصل پائیز و زمستان که كار كشاورزي نيمه تعطيل است جمعیت آن به 160 خانوار کاهش می یابد.
وی درباره اینکه این روستا چه مقدار زمین دارد و چه محصولاتی در آن کشت می شود افزود: بهمن جان علیا 763 هکتار زمین دارد که تقریبأ 270 هکتار آن باغ های گیلاس، آلبالو، زردآلو و گردو است.
اسماعیلی بیان کرد: در این روستا حدود 600 تن گیلاس و آلبالو و نزدیک به 200 تن زردآلو در سال تولید می شود.
صیفیجات کشت شده در چناران نمونه است
این دهیار افزود: به دلیل اینکه منطقه کوهستانی و سرد و فاقد اراضي مسطح و گسترده است کشت گندم و جو خوب جواب نمی دهد و در بهار خیار و گوجه فرنگی کشت میشود.
اسماعیلی با بیان اینکه در زمان برداشت خیار که از آخر تیرماه تا اوایل برج 8 ادامه دارد محصولات به چناران و مشهد منتقل میشود عنوان کرد: خیار این منطقه به دلیل کیفیت عالی و ماندگاری بالا در سطح استان نمونه است.
لزوم راه اندازی صنایع تبدیلی در منطقه
دهیار این روستا با اشاره به لزوم راهاندازی صنابع تبدیلی در منطقه اظهارکرد: محصولات باغی و به خاطر فساد پذیر بودن باید سریع به بازار مصرف برسند در غير اين صورت از بين مي روند لذا باغداران با هر وسیله ای که امکان دارد محصول تولید را به میدان بار می رسانند که درصورت وجود صنایع تبدیلی دست کشاورز برای تصمیم در مورد محصولات کشاورزی اش باز می شود.
اسماعیلی با بیان اینکه بزرگترين عامل در جهت افزايش درآمد و ارتقاء سطح زندگي روستاييان گسترش صنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي است افزود: بيشترين نیاز چناران و بهمن جان علیا با وجود باغات میوه فراوان و کشت انواع صیفی جات و گوجه فرنگی، صنایع تبدیلی و فراوری است.
وی افزود: صدور مجوز، تخصیص اعتبارات لازم با مشارکت سرمایه داران محلی در جهت راهاندازی کارخانه جات رب، کمپوت و خیارشور کمک زیادی به ایجاد کسب و کار در روستا میکند.
اسماعیلی گفت: با وجود جوانان تحصیل کرده روستا، ضمن افزایش تولید و اشتغال سالم و پایدار برای آنان، هزینه های زیادی که جهت حمل و نقل محصولات به بازار فروش و دلال بازی صرف می شود نیز از بین رفته و در نتیجه قیمت تمام شده محصولات به نحو چشمگیری پائین خواهد آمد.
سود کشاورزان در جیب دلالان
وی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات کشاورزان و باغداران منطقه، بازاریابی فروش محصولات است، گیلاس منطقه را از کشاورز کیلوئی دو هزار و 500 تومان می خرند که با بازاریابی میدان باری ها در شهرهای شیراز و اصفهان کیلوئی شش هزار تومان به فروش می رسانند.
وی افزود: گوجه فرنگی را کیلوئی 380 تا 400 تومان میخرند و چند برابر آن به فروش میرسانند و بهعنوان مثال سال گذشته آخرین قسط دریافتی از یکی از کارخانه های رب به فروردین سال 92 هم رسید.
اسماعیلی تأکید کرد: روستاها کانون اصلی تولید در کشور هستند و روستای بدون تولید معنا و مفهومی ندارد اگر روستائیان به شهرها مهاجرت میکنند و مشکلات حاشیه نشینی شهرهای بزرگ را تشدید می کنند از روی اجبار است چرا که اگر در روستا کار متناسب با پتانسیل های منطقه باشد یک ساعت زندگی در روستا بهتر از یک سال زندگی در شهر است.
وی افزود: علاوه بر وجود هوای سالم، نبود ترافیک و سروصدای ماشین آلات در روستاها و همچنین با گشتوگذار در طبیعت سالم و زیبا میتوان از لحظه لحظه زندگی لذت برد از طرفی می توان انواع مواد مصرفی مورد نیاز را تهیه کرد.، از تخم مرغ گرفته تا انواع گوشت گاو و گوسفند و فراوردههای دامی، بنابراین رسیدگی به روستاها ضمن افزایش تولید و فراوانی در جامعه، خلق حماسه اقتصادی مد نظر مقام معظم رهبری را به همراه خواهد داشت.
راه اندازی صنایع کوچک فقط از طریق مجوزهای خانگی
محمد رضا قوسیان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان چناران هم در رابطه با امکان راه اندازی صنایع تبدیلی در منطقه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارکرد: صدور پروانه تأسیس واحد های تولیدی خیار شور در قالب صنایع کوچک و مجوزهای خانگی از طریق جهاد کشاورزی اماکن پذیر است.
وی افزود: سرپرستان خانوار می توانند با ثبت در سامانه مشاغل خانگی نسبت به راه اندازی کارگاههای مدنظر اقدام کنند تا خیار بدست آمده را با اخذ مجوزهای بهدشتی به خیارشور مورد نیاز بازار تبدیل کنند.
امکان تشکیل کارخانه صنایع تبدیلی فقط در محدوده شهرک صنعتی
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان چناران افزود: اما در خصوص تشکیل کارخانه کمپوت و یا رب در روستاها فقط در محدوده شهرک صنعتی پیش بینی شده است.
قوسیان افزود: راه اندازی صنایع تبدیلی و کارخانه در روستاها امکان پذیر نيست که با توجه به حجم سرمایه گذاری و مقدار محدود تولید در یک روستا توجیه اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه یک سوم گیلاس و آلبالو استان در شهرستان چناران و در روستاهای بهمن جان، گوارشکان، گروه، اسجیل، دولت آباد و گلمکان و ... تولید می شود شرکت تعاونی دهیاری های بخش مرکزی و گلبهار با مشارکت دهیاران تحت پوشش خود می توانند نسبت به راه اندازی کارخانه کمپوت و رب در شهرک صنعتی اقدام کنند.
قوسیان گفت: ما هم در مجموعه مدیریت جهاد کشاورزی با وجود کارشناسان زبده خود، همچنان آمادگی هرگونه همکاری و ارائه مشاوره های لازم را، در راستای افزایش تولید و حمایت از کشاورزان داریم تا بتوانیم با تولید محصولات مورد نیاز، بویژه محصولات ارگانیک ضمن تأمین مواد غذائی در راستای ارتقاء سلامت شهروندان چنارانی گام های موثرتری را برداریم.
..................................
گزارش: اسماعیل عرب
نظر شما