به گزارش خبرنگار مهر، همدان از استانهای مطرح کشور در تولید انگور است و ملایر یکی از مناطق عمده تولید انگور در استان همدان و کشور محسوب می شود.
بیش از 10 هزار هکتار از باغهای شهرستان ملایر را تاکستانهای انگور تشکیل داده اند به طوریکه 60 درصد تولید انگور استان همدان و سه درصد سطح زیر کشت کشور را به خود اختصاص داده است.
برداشت سالانه 220 هزار تن انگور از تاکستانهای ملایر و برداشت 22 تن از این محصول در هر هکتار از باغات ملایر امتیازی منحصر به فرد برای این خطه است.
شهرستان ملایر به عنوان یکی از بزرگترین قطبهای تولید انگور و کشمش در کشور محسوب می شود و کشمش ملایر شهرتی جهانی دارد.
بهترین نوع انگور در این شهرستان از نوع بی دانه سفید است و به خاطر کیفیت بالای انگور ملایر بسیاری از استان ها از انگور و کشمش ملایر برای تنوع در محصولات خود استفاده می کنند.
اما آنچه در این گزارش به آن پرداخته می شود اینکه کاشت و بهره برداری سنتی و غیر علمی در باغات انگور موجب کاهش بهره وری در این باغ ها شده است.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر در این زمینه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار مهر از زیر کشت بودن 10 هزار و 122 هکتار از باغات شهرستان ملایر زیر کشت انگور خبر داد.
نبی الله احمدی بیان داشت: میزان برداشت انگوربه طور متوسط در باغات شهرستان ملایر 22 تن از هر هکتار است.
میزان برداشت انگور ملایر از میانگین جهانی، کشور و استان بسیار بالاتر است
وی این میزان را در استان همدان 17 و در کشور 11 تن برشمرد و گفت: میزان برداشت انگور ملایر از میانگین جهانی، کشور و استان بسیار بالاتر است.
وی با بیان اینکه همه ساله برداشت انگور از باغات شهرستان ملایر از نیمه دوم شهریور ماه آغاز می شود، ابراز داشت: این برداشت به طور متوسط تا نیمه دوم مهر ماه ادامه دارد.
مدیر جهاد کشاورزی ملایر با اشاره به اینکه ظرفیت تولید انگور در شهرستان بالا است، بیان داشت: میزان تولید سالانه انگور در ملایر 170 هزار تن است.
وی با بيان اينكه از این میزان انگور برداشت شده 35 هزار تن به سبزه و کشمش تیزابی تبدیل میشود، اضافه كرد: از میزان تولید انگور شهرستان 55 هزار تن نیز تازه خوری و ما بقی نیز به شیره، آبغوره، باسلق و دیگر مشتقات تبدیل میشود.
وی با اشاره به اینکه بیش از 65 کارخانه سبزه پاک کنی و بسته بندی کشمش در ملایر وجود دارد، افزود: کشمش تولید شده این شهرستان که بیش از 50 درصد صادرات ملایر را تشکیل می دهد.
وی بیان داشت: اولین محصول صادراتی شهرستان ملایر انگور بوده و بیشترین سهم صادرات استان همدان را نیز دارد.
وی افزود: امسال در ملایر نسبت به سال گذشته برداشت انگور کمتر شده و این امر به خاطر کاهش بارندگی و افت آبهای زیر زمینی و سرمازدگی در باغات بوده است.
کارشناس جهاد کشاورزی ملایر نیز اظهار داشت: در خصوص طرح باغدار نمونه بعد از چند سال کار تحقیقاتی این طرح در ملایر اجرایی شده است.
اکبر رحیمی گفت: طرح باغدار نمونه طرحی است که در آن روی بحث مدیریت تولید کار شده و در این زمینه آماده سازی باغ، مدیریت آفات و بیماریها و مدیریت تغذیه و برداشت در قالب این طرح به کشاورزان آموزش داده می شود.
وی ابراز داشت: در این زمینه امسال قصد داریم با همکاری کشاورزان در هر روستا که منطقه باغداری انگور وجود دارد یک کارشناس به صورت اختصاصی در اختیار کشاورزان هر منطقه قرار گیرد و مشکلات منطقه باغداری هر روستا را به صورت جدا بررسی کند و کشاورزان را با شیوه های آموزشی آشنا کند.
یک هزارو 208 کشاورز در طرح باغدار نمونه ثبت نام کرده اند
وی از ثبت نام یک هزارو 208 کشاورز در طرح باغدار نمونه خبر داد بیان داشت: این باغداران علاوه بر باغداران شهرستان ملایر از استانهای همجوار نیز بودند.
رحیمی گفت: در آینده نیز در صدد هستیم طرح جامع انگور را در شهرستان داشته باشیم و در این طرح روی مدیریت تبدیل و فرآوری انگور و مشتقات آن کار کنیم.
وی با اشاره به اینکه فرآوری انگور و مشتقات به دست آمده از آن باید از حالت سننتی خارج شود و در این زمینه آموزش ضرورت دارد، گفت: باید با روشهای جدید پیش برویم تا انگور ملایر بیشتر بتواند خود را در بازارهای جهانی نشان دهد.
وی عنوان کرد: در برخی موارد خشک کردن انگور به صورت مکانیزه با مواد شیمیایی انجام می شود که هدف ما خشک کردن انگور با استانداردهای روز بدون مواد شیمیایی است.
کارشناس جهاد کشاورزی ملایر بیان کرد: انگور خوب خصوصیاتی از جمله بی دانه بودن، درشت و یک دست بودن خوشه، شفافیت و از نظر سلامت بدون آفات باشد تا بتواند استانداردهای لازم را از نظر بازارهای جهانی کسب کند.
وی افزود: متاسفانه برخی آفت ها در انگور و باغات انگور ملایر وجود دارد که باعث کم شدن و بی کیفیتی محصول می شود.
وی این آفات را شامل زنجیره مو، کرم خوشه خوار سفیدک سطحی برشمرد و گفت: این عوامل از اصلی ترین عوامل خسارات به باغات انگور ملایر است.
کمبود آب یکی دیگر از مشکلات در باغات انگور ملایر است
وی کمبود آب را یکی دیگر از مشکلات در باغات انگور ملایر برشمرد و گفت: با توجه به کمبود آب گرما زدگی نیز خسارات زیادی را به کیفیت انگور وارد می کندکه باید از نظر علمی بررسی شود.
وی خاک کردن بوته های انگو در زمان سرما را روش مناسبی در حال حاضر برای جلوگیری از سرما زدگی در ملایر برشمرد و گفت: این کار شاید برای جلوگیری از سرما زدگی مفید باشد اما معضلاتی را نیز از جمله شکستگی بوته های انگور به دنبال دارد.
وی عدم توجه به آموزش و حرکت بر پایه روشهای سنتی را یکی دیگر از معضلات انگور در ملایر برشمرد.
وی با بيان اينكه در این زمینه برای تشویق کشاورزان مسابقه خوشه برتر در ملایر برگزار شد و بیش از 60 نفر از کشاورزان در آن حضورر داشتند، افزود: کشاورزان شهرستان محصول تولید شده خود را به صورت خوشههای انگور ارائه داده که بعد از داوری 10 نفر برگزیده شدند.
وی افزود: ملاک انتخاب در این مسابقه وزن خوشه، سلامت خوشه تراکم و یک نواختی در خوشههای انگور و زود رسی بوده است.
ایجاد کارخانه کنسانتره در بخش انگور یک امر مهم و ضروری است
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: ایجاد کارخانه کنسانتره با وجود ظرفیت های کشاورزی ملایر در بخش انگور یک امر مهم و ضروری است.
احمد آریایی نژاد گفت: مشکلی که در این زمینه وجود دارد نبود اعتبارات است که در این راستا با سرمایه گذار خصوصی تبادل نظر شده و باید با حل مشکلات وام این سرمایه گذار راه برای ایجاد کارخانه باز شود.
وی همچنين با بيان اينكه در هر منطقه با وجود داشتن میوه کارخانه کنسانتره اجرا می شود که امیدواریم هر چه زودتر شاهد ساخت این کار باشیم، ابراز داشت: در حال حاضر بزرگترین تهدید و بحران در باغات شهرستان بحران آب است.
وی با بیان اینکه بحران آب تهدید جدی برای باغات انگور ملایر در سالهای آتی خواهد بود، افزود: مکانیزه کردن از جمله آبیاری قطره ای روش مناسبی برای باغات است که در این زمینه نیز اعتبارات زیادی نیاز است که در این راستا کشاورزان نیز توان تامین همه امکانات مکانیزه را ندارند.
وی در ادامه با بیان اینکه پژوهشکده انگور در دانشگاه ملایر در حال حاضر می تواند کمک زیادی به کشاورزان داشته باشد، گفت: باید یافته های کارشناسان و محققان این پژوهشکده به صورت عملی در باغات کشاورزی اجرایی شود.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی همچمنین با اشاره به اینکه سالهاست کشاورزان ملایر انگور و کشمش را به روشهای سنتی برداشت می کنند، گفت: باید طبق روشهای روز دنیا پیش برویم تا بتوانیم بازارهای بیشتری را در بخش صادرات انگور و کشمش ملایر تصاحب کنیم.
وی خواستار فرآوری محصولات و مشتقات انگور در ملایر شد و افزود: ایجاد کارخانه آب میوه و تهیه کلوچه های حلوایی با مشتقات انگور، و... در این زمینه نیاز است.
بالا بردن کیفیت در بسته بندی صادرات این محصول را افزایش می دهد
آریایی نژاد همچنین بالا بردن کیفیت در بسته بندی، رنگ و شکل بسته های انگور را در بالا رفتن صادرات این محصول مهم برشمرد و گفت: باید مد نظر داشته باشیم با سلیقه و خواستها پیش برویم تا بتوانیم به برند بالایی دست پیدا کنیم.
دیگر نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به پیشینه تاریخی انگور و کشمش در ملایر اظهار داشت: امروز کشمش ملایر در دنیا شناخته شده است اما این برای ما کافی نیست و جای کار بسیار دارد.
علی نعمت چهاردولی بیان کرد: اگر قرار است تغییری در پیشرفت انگور ملایر صورت گیرید باید مدیریت درستی در این راستا انجام شود.
برای تبدیل مشتقات انگور و فرآوری آن به صنایع تبدیلی نیازمندیم
وی با بيان اينكه برای تبدیل مشتقات انگور و فرآوری آن به صنایع تبدیلی نیازمندیم، عنوان كرد: در مدیریت فروش نیز در حال حاضر مشکلاتی داریم و در این زمینه نیز با بالا بردن کیفیت باید ارزی آوری بیشتری را برای کشور و اقتصاد کشاورزان داشته باشیم.
وی گفت: با اراده می توان به همه مشکلات فائق آمد و انگور ملایر را با برند ملایر جهانی کرد.
رئیس اتاق بازرگانی شهرستان ملایر نیز گفت: محصولی که با مکانیزه و اصل استاندارد تولید شود به پیشرفت های بالاتری می رسد و تقاضای بیشتری در بازار صادرات خواهد داشت.
حسن بهرامی بیان کرد: در شهرستان ملایر با زیاد بودن محصول انگور و با توجه به اینکه ملایر به عنوان قطب تولید انگور و کشمش در کشور محسوب می شود و شهرت انگور ملایر جهانی است استفاده از روش های سنتی در برداشت و صادرات محصول همچنان پا برجاست.
وی با بيان اينكه استفاده از روشهای سنتی باعث افت ریزش و ضایعات بیشتری در برداشت محصول می شود، اظهار داشت: در کارخانه به دلیل بهداشتی نبودن و رعایت اصول ایمنی کیفیت بسته بندی برای صادرات محصول پایین می آید.
وی افزود: مهمترین ویژگی انگور ملایر در بحث رنگ و آنالیز، آن است که شهره جهانی دارد و بسیاری از استانها از کشمش ملایر برای مخلوط کردن با کشمش استانهای خود استفاده می کنند.
بهرامی گفت: ما به دنبال این هستیم که بازارهای هدفمان را همچنان حفظ کنیم و در این راستا ظرفیت هایمان باید کامل باشد.
وی در ادامه گفت: در حال حاضر 65 کارخانه کشمش در ملایر فعال است که کمبود نقدینگی در برخی کارخانه باعث شده تا با ظرفیت کمتری کار کنند.
50 درصد صادرات استان همدان مربوط به شهرستان ملایر است
وی با بيان اينكه اگر کمبود نقدینگی همچنان ادامه داشته باشد برخی کارخانه با تعطیلی مواجه می شوند، افزود:50 درصد صادرات استان همدان مربوط به شهرستان ملایر و بیشترین محصول صادراتی این شهرستان کشمش است.
وی گفت: با تزریق نقدینگی باید بازار صادرات را حفظ کنینم و در این راستا نیاز به حمایتهای بیشتری است.
رئیس اتاق بازرگانی ملایر با بیان اینکه همه کارخانه های ملایر استانداردهای لازم را در بحث صادرات دارند گفت: اداره استاندارد نیز در این راستا نظارت لازم را برای محصولات دارد و از نظر وضعیت فیزکی و بهداشتی کارخانه های ملایر وضعیت مطلوبی دارند.
بهرامی گفت: در حال حاضر در بیشتر کارخانه های ملایر بسته بندی به صورت مکانیزه و بهداشتی انجام می شود و چند کارخانه نیز با دستگاه های پیشرفته کار می کنند.
کشمش ملایر به بیش از 20 کشور دنیا صادر می شود
وی گفت: در حال حاضر کشمش ملایر به بیش از 20 کشور دنیا صادر می شود که بیشتر آن کشورهای اوکراین و عراق و روسیه کشورهای خاورمیانه هستند.
وی میزان صادرات سالانه را نیز 80 میلیون دلار برشمرد و گفت: در این زمینه تا 126 میلیون دلار نیز رکورد داشته ایم و 70 درصد صادرات ملایر مربوط به کشمش و مابقی سایر محصولات است.
وی با بيان اينكه سعی کردیم مراودات را آسان تر کنیم و بتوانیم کشورهای بیشتری را در بحث صادرات با خود همراه داشته باشیم، عنوان داشت: کلاسهای آموزشی برای صادر کنندگان به صورت مرتب در ماه برگزار می شود.
وی گفت: در بحث محصولات کشاورزی باید کارخانه کنسانتره از آب میوه و کمپوت داشته باشیم.
بهرامی ابراز داشت:در شهر سامن کارخانه هایی در حال احداث است که بحث کنسانتره را پیگیری می کنند، در این زمینه با سرمایه گذاری که برای منطقه ویژه اقتصادی سامن اعلام آمادگی کرده بود، هماهنگ و صحبتهای اولیه در این زمینه انجام شده تا منطقه ویژه اقتصادی هر چه زودتر به کلنگ زنی برسد.
پژوهشکده ملایر به دنبال ارتباط با باغداران با صنعت و علم روز دنیا است
رئیس پژوهشکده انگور ملایر نیز گفت: پژوهشکده ملایر در راستای کمک به ملایر با زبان ساده به دنبال ارتباط با باغداران با صنعت و علم روز دنیا است.
حمید نوری گفت:در حال حاضر باغداران سئوالات خود را در دوره های مختلف آموزشی مطرح و یا به پژوهشکده در ارتباط هستند.
وی با اشاره به اینکه مهمترین انگوری که در حال حاضر در ملایر تولید و و صادر می شود رقم بی دانه سفید است، گفت: ما به دنبال این هستیم که انواع مختلف بی دانه انگور را تولید کنیم.
رئیس پژوهشکده انگور ملایر با بيان اينكه امیدواریم با تحقیقات در پژوهشکده بتوانیم فن آوری را روی تازه خوری داشته باشيم، گفت: بر اين اساس در صدد هستيم بهترین کیفیت را به صورت تازه به عنوان صادرات در اختیار دیگر کشورها قرار دهیم.
وی بیان کرد: در حال حاضر خاک گرفتن گیاه و مو بهترین راه برای جلوگیری از سرما زدگی در ملایر است.
رئیس پژوهشکده انگور ملایر افزود: پژوهشکده به دنبال راه حلی برای رفع این مشکل و مقاومت گیاه در مقابل سرما در زمستان است که نیاز است تحقیقات همچنان ادامه داشته باشد.
وی گفت: پژوهشکده به دنبال بالا بردن کیفیت و رفع چالش های موجود در سر راه انگور ملایر است.
نوری ابراز داشت:اول باید چالش ها را بشناسیم و دنبال راه حل و همچنین ارائه راه حل های جدید و استفاده از تجربیات جدید باشیم.
نوری کمبود منابع آب را یکی از بزرگترین مشکلات پیش روی انگور در باغات ملایر برشمرد و گفت: باید با این حساب به دنبال مدیریت و برون رفت هدر دادن آب باشم.
وی گفت: باید بتوانیم از روشهای جدیدتر و مصرف کمتر آب برای محصول استفاده کنیم و میزان تولید انگور را بالا ببریم.
بررسی ها بیانگر آنست که کیفیت محصول کشمش برای رقابت در بازارهای جهانی باید افزایش یابد اما مکانیزه پذیر نبودن باغات به دلیل خرد و پراکنده بودن آن سبب شده تا در بخش صنایع تبدیلی نیز این مشکلات کاملا مشهود باشد.
آگاه سازی کشاورزان و باغات داران با روش های نوین باغداری و آشنایی آنها با ادوات و فنآوری های جدید در تولید، برداشت، نگهداری و جابجایی محصول به ویژه انگور که از ظرافت و لطافت خاصی برخودار است علاوه بر افزایش تولید سود مناسبی را در درازمدت نصیب کشاورزان و باغداران می کند.
با افزایش کیفیت محصول انگور به ویژه در بخش فرآوری قدرت رقابت این محصول با تولیدات خارجی فراهم می شود و با توجه به مشکلات صادراتی از جمله افزایش تولید کشورهای رقیب اگر به کیفیت و تولید محصول ایرانی توجه نشود جایگاه کنونی ایران در تولید انگور و کشمش به دست کشورهای دیگر خواهد افتاد.
نظر شما