به گزارش خبرنگار مهر ،کارشناسان بر این باورند که وجود بافتهای فرسوده و سکونتگاههای غیرمجاز یکی از بیماریهای شهری است که از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی، فرهنگی و امنیتی بسیاری از ناهنجاریهای را در دل خود نهفته دارد و باید برای حل این گونه معضلات و تامین امنیت جانی شهروندان در مقابل ساخت و سازهای بیکیفیت، قدیمی و فرسوده، این مناطق بهسازی و نوسازی شود.
در حال حاضر بحث کمبود زمین از جمله محدودیتهایی است که باعث میشود طرحهای انبوهسازی با مشکل مواجه شود، اما حمایت دولت از ساخت و ساز در بافتهای فرسوده آن هم به صورت انبوهسازی میتواند بخشی از مشکل زمین را در شهرها حل کند.
به گفته مسئولان مسکن و شهرسازی در حال حاضر عمر متوسط ساختمان حداقل 100 سال است، در حالی که بیش از 70 درصد ساختمانهای موجود در بافتهای فرسوده کمتر از 50 سال دارند و این بیانگر رعایت نکردن مشخصات فنی و مقررات ملی ساختمان در ساخت و سازهاست.
در همین راستا ترميم و نوسازي بافت فرسوده در شهرها از اهميت و جايگاه ويژه اي در راستاي توسعه شهري و امر شهر الكترونيك محسوب مي شود كه با اين وصف برنامه ريزي هاي مختلفي از سوي مسئولان شهري در راستاي نوسازي اين مناطق صورت گرفته كه در اين زمينه با توجه به اينكه 698 هكتاز از شهر همدان نيز جزو بافت فرسوده است بر آن شديم تا اقدامات صورت گرفته در اين خصوص را از مسئولان امر جويا شويم چرا كه اين مقدار، حدود 13 درصد از بافت شهري همدان را شامل مي شود.
محمد علی اسدی در این زمینه گفت: 46 هکتار بافت فرسوده نیز در شهر جورقان شناسایی شده که هنوز طرح بهسازی آن ها آماده نیست.
مدیرعامل شرکت عمران و مسکن سازان استان همدان با بیان اینکه ساماندهی هر هکتار بافت فرسوده در استان یک صد میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد، گفت: دولت در راستای احیای بافتهای فرسوده تسهیلات ویژهای اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه اقدامات بسیاری برای نوسازی بافت های فرسوده انجام شده است، اظهار کرد: تخفیف 50 درصدی در صدور واحد پروانه ها و مکلف کردن دستگاه ها برای در اولویت قرار دادن برنامه های بهسازی بافت ها از جمله این اقدامات است.
اسدی با بيان اينكه شهرداری ها نیز موظف به بازسازی سالانه 10 درصد از بافت های فرسوده هستند، گفت: از سال 88 تا 91بیش از هفت هزار و 439 واحد فرسوده موفق به عقد قرارداد با بانک ها برای دریافت تسهیلات شده اند.
مدیر عامل شرکت عمران و مسکن سازان استان همدان در اين زمينه عنوان كرد: سال 89 به دلیل سود بالای بانک ها و تخفیفات شهرداری استقبال مردم برای نوسازی بافت های فرسوده بسیار زیاد بود.
محمد علی اسدی با انتقاد از ساخت مسکن مهر در حاشیه شهر ها گفت: می توان این واحد ها را در بافت های فرسوده ساخت چرا که مردم تمایل بیشتری برای ماندن در شهر دارند.
وی با بیان اینکه باید از مدیریت محله محور برای اداره محلات استفاده شود افزود: در سال های گذشته محلات توسط خود مردم اداره می شد و مشکلات کمتری نیز وجود داشت.
وی با اشاره به اینکه در گذشته بیش از 40 مرکز محله در شهرستان همدان وجود داشته است تاکید کرد: باید با نوسازی بافت های فرسوده از نابودی مراکز محله جلوگیری شود.
در همين زمينه فرماندار همدان نيز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در همدان حدود 700 هكتار بافت فرسوده وجود دارد كه حدود 13 درصد از شهر همدان را شامل مي شود.
حسن قهرماني مطلق با بيان اينكه هسته مركزي شهري همدان نيز به عنوان بافت فرسوده محسوب مي شود، ابراز داشت: بافت فرسوده بر اساس بررسي ويژگي هاي خاصي به اين عنوان ياد مي شود و بر اين اساس نيز توجه ويژه اي به بافت فرسوده در چند سال اخير صورت گرفته است.
وي با بيان اين حدود 80 هكتار از بافت فرسوده همدان بازسازي و نوسازي كامل شده، گقت: به ويژه منطقه جولان همدان كه امروز به عنوان يك پايلوت كشوري از آن ياد مي شود و اتفاقات خوبي در اين منطقه رخ داده شكل نويي به خود گرفته است.
فرماندار همدان عنوان داشت: تسهيلات خوبي نيز در زمينه بافت فرسوده در اختيار متقاضيان گذاشته مي شود كه همين امر نيز باعث تشويق ساكنين و يا ساخت و ساز كنندگان شهري قرار گرفته و عملا خانه هاي خشتي كه حدود 80 هكتار بود به آپارتمان يا چندمرتبه سازي تبديل شده است.
قهرماني مطلق ادامه داد: گرفتاري هایی كه ما در بحث بافت فرسوده داريم اين است كه مي بايست دوستان ما در شوراي شهر و شهرداري تسهيلات بيشتري در مورد بخشودگي عوارض در اين مناطق براي سازندگان اين نواحي داشته باشند.
وي افزود: شوراي شهر دور سوم يك بازنگري در بافت فرسوده همدان داشت و مناطقي نظير ركني، سعيديه، مهديه جزو بافت فرسوده قرار گرفت که اكنون نيز هستند اما از نظر عوارض مقداري بخشودگي ها بيشتر شده است.
نقش شهرداري ها و شوراي شهر در احياي بافت فرسوده بسيار اثرگذار است
فرماندار همدان بيان داشت: نقش شهرداري ها و شوراي شهر در احياي بافت فرسوده بسيار اثرگذار است كه با اين وصف بايد مورد توجه باشد.
حسن قهرماني مطلق همچنين در زمينه لزوم ايجاد شهر جديد در همدان نيز با بيان اينكه شهر جديد در راستاي جلوگيري از ساخت و ساز غيرمجاز در حاشيه شهرها ايجاد مي شود، گفت: ضرورت اسكان سرريز جمعيت نيز از ديگر دلايل ايجاد شهر جديد در همدان محسوب مي شود.
وي يادآور شد: سال 85 تا 90 به فاصله دو سرشماري 11 و 2 دهم درصد رشد جمعيت شهرستان همدان بود كه اين رقم به معناي انفجار است چون در بحث هاي جمعيتي رشد معمول 2 تا 2 و نيم است اما يازده و 2 دهم درصد رشد يعني حدود پنج و نيم برابر رشد جمعيت.
فرماندار شهرستان همدان ابراز داشت: دليل اين قصه را ما رصد كرديم چراکه رشد خود شهر همدان يك و دو دهم بوده كه متاسفانه پايين تر از استانداردهاي جهاني است، اما چيزي كه رصد شد و نتايجي كه از آن اين عدد 11 و 2 دهم درصد جمعيتي درآمد، از این جهت بود که حدودا 10 درصد مهاجرت به شهر همدان را نشان می داد يعني جمعيت 550 هزار نفري حدود 55 هزار نفر جمعيت مهاجر داشته كه بيشتر درون استاني بوده است.
با این تفاسیر آنچه مسلم است اینکه طرحهای ساماندهی بافت فرسوده در زمره طرحهای تفصیلی ویژهای است که باید براساس واقعیتهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ساکنان این نوع بافت انجام گیرد و اینکه تا چه حد میتوان مردم را در برنامهریزی و تهیه طرحها مشارکت داد به ظرفیت مردم در تصمیمسازی در خصوص مسائل و مشکلات بافت مورد نظر بر میگردد.
نظر شما