به گزارش خبرنگار مهر، غلامرضا شافعی در پانزدهمین همایش صنایع دریایی در جزیره کیش با اشاره به تمایل وزیر صنعت، معدن و تجارت برای حمایت از صنایع دریایی، اظهار داشت: منطقه خلیج فارس و دریای عمان در کانون انرژی دنیا قرار گرفته، بنابراین نیاز به توجه زیادی به سواحل کشور است.
وی با بیان اینکه در دریای خزر روسها محدودیتهای زیادی را در گذشته برای ما ایجاد کردند، گفت: در حال حاضر ساخت 16 دکل حفاری در دریا به وزارت صنعت سپرده شده که یکی از شرایط آن، پرداخت 25 درصد از منابع از سوی شرکت ملی نفت است.
رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تصریح کرد: وزارت نفت در سال گذشته به دلیل محدودیتهای ارزی موفق به تامین این منابع نشد و در حال حاضر مذاکرات مفصلی را با پیمانکاران داشتیم و پروژه از سوی ما در حال پیشرفت است و انتظار داریم که شرکت نفت هم سهم خود را تامین کند.
شافعی با اشاره به اینکه هر کدام از دکلها بین 140 تا 200 میلیون دلار هزینه دارد، گفت: برآورد می شود که برای 16 دکل حفاری 3 میلیارد و 200 میلیون دلار منابع نیاز باشد.
وی با بیان اینکه در فازهای 14 ، 17 و 18 با شرکت ملی نفت ایران قرارداد داریم، اظهارداشت: در حال حاضر پیشرفت فیزیکی فازهای 17 و 18 بالای 80 درصد است و این فازها از اولویتهای وزارت نفت است اما در فاز 14 منابع کمتری تزریق شده است به طوری که تاکنون 2.3 میلیارد دلار در این فاز تزریق منابع داشتیم و 3 میلیارد دلار دیگر هم نیاز است.
به گفته شافعی، اتمام فاز 14 پارس جنوبی جزو اولویتهای وزارت نفت نیست.
شافعی تصریح کرد: هر روز تاخیر در فازها ضررهای هنگفتی را به کشور می زند؛ به ویژه اینکه این مخازن بین ما و کشور قطر مشترک است اما در حال حاضر قطر از آن بهره برداری می کند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه طرحی از طریق مجلس به سازمان گسترش داده شده که بر اساس این طرح، وجوه اداره شده برای حمایت از صنایع صادرات گرا در سواحل دریای عمان تخصیص داده می شود، گفت: در نحوه اجرای اصل 44 به خصوص در بخش صنایع دریایی مشکلاتی ایجاد شده است، البته وارد نحوه واگذاری ها نمی شویم اما در حال حاضر این صنایع با مشکلات زیادی روبرو هستند.
وی با بیان اینکه دولت دیگر نمی تواند این شرکتها را پس بگیرد، اظهار داشت: ما نمی دانیم چه اتفاقاتی برای این شرکتها افتاده است، بنابراین امکان اینکه شرکت صدرای چابهار دوباره به دولت واگذار شود، وجود ندارد.
شافعی با اشاره به اینکه در ایزوایکو هم هنوز کار جدی انجام نشده است، گفت: متاسفانه تصمیمات ناپخته کشور را با توقف در پیشرفت مواجه می کند.
وی با اشاره به صندوق حمایت از صنایع دریایی، افزود: بنا بود که 40 میلیارد تومان سرمایه اولیه صندوق از منابع دولتی تامین شود، ضمن آنکه در حاشیه قانون تجمیع صندوقها در نظر گرفته شد اما هیچ یک از مسئولان و متخصصان با این امر موافق نیستند، بنابراین صندوق به همان شکل به کار خود ادامه می دهد.
در ادامه محمد سعید سیف دبیر همایش با انتقاد از اینکه برخی واگذاریها در صنایع دریایی مناسب نبود، گف: امیدواریم در دولت یازدهم در این واگذاریها تجدید نظر شود، زیرا این شرکتها تامین کننده بخش بزرگی از نیازهای کشور هستند.
وی با بیان اینکه صنایع دریایی در حال حاضر وضعیت قابل قبولی دارند، افزود: ساخت سکوی امیرکبیر، سکوی جک آپ، کشتی های کانتینربر، ناوهای جنگی، زیردریایی و ربات زیر آب از دستاوردهای صنایع دریایی کشور است.
نظر شما