به گزارش خبرنگار مهر، سیزدهم آبان 1357 و در روزهای اوجگیری انقلاب اسلامی، دهها نفر از دانشآموزان كه برای انجام تظاهرات در محوطه دانشگاه تهران تجمع كرده بودند، هدف تیراندازی ماموران حكومت قرار گرفته و به شهادت رسیدند.
به دلیل بسته بودن درهای دانشگاه هیچ یك از دانشآموزان نتوانستند از برابر آتش گلولههای ماموران بگریزند و این امر تلفات آنان را افزایش داده بود و این روز شد، روز دانش آموز.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بود که تشکل ها و نهادهای دانش آموزی به صورت رسمی فعالیت خود را ساماندهی و نسبت به ارائه فعالیتهای مختلف اقدام کرده اند. اتحادیه انجمنهای اسلامی که سابقه تشکیل آن به قبل از انقلاب میرسد از جمله این نهادها است.
دانش آموزان بسیاری برای کسب بینش جدید و فعالیت در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و علمی عضو انجمنهای اسلامی دانش آموزی میشوند.
فاطمه قراقیه متولد سال 74 است و در حال حاضر در رشته مدیریت خدمات بهداشتی علوم پزشکی تحصیل میکند كه یکی از این دانش آموزان است.
خودش میگوید: من از سال 87 که در سوم راهنمایی در مدرسه ریحانه تحصیل میکردم، وارد اتحادیه انجمن های اسلامی شدم و تا سال 91 با این اتحادیه همکاری داشتم.
قراقیه یادآور میشود: من از سوم راهنمایی عضو انجمن شدم آن زمان تنها دانشآموزان مقطع متوسطه وارد انجمن میشدند. یکی از دوستان به نام خانم اناری وارد مدرسه ما شد و با شناسایی دانش آموزان نخبه سعی در جذب این افراد در اتحادیه انجمنهای اسلامی دانش آموزان را داشت.
وی در پاسخ به این سئوال که با ورود به اتحادیه چه موضوعی را دنبال میکرد، میگوید: ورود به این انجمن بستری را فراهم میکند که باعث رشد همه جانبه است. موضوعی که من از مسئولان در این زمینه شندیم این بود، انجمن اسلامی مثل یک دریا است، همه چیز در آن پیدا میشود، صدف و مروارید و ... هر کسی بسته به ظرفیت خود از آن بهره می گیرد. کسانی که جوهره اش را دارند به آنچه می خواهند، میرسند.
برگزاری خیمههای معرفت به منظور رشد اعتقادات مذهبی
فاطمه 18 ساله که در تمام سالهاي مقطع متوسطه عضو اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان قم بوده است، میگوید: ورود به انجمن سبب شد، انجمن اسلامی اعتماد به نفس مرا بالا برد، نگاهم خیلی تغییر کرد، شاید برای هر فردی این نگاه در ترم چهارم و پنجم دانشگاه برای فرد ایجاد شود، اما با ورود به انجمن نگاه من به زندگی تغییر کرد.
ارتقاي بعد شخصیتی، آگاهی در زمینه مسائل فرهنگی و اجتماعی، افزایش ارتباط عمومی، پرورش اعتقادات و شناخت وظایف و حقوق به عنوان یک دانش آموز ماحصل حضور وی در اتحادیه انجمن های اسلامی است.
این دانش آموز فعال در اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان، به برگزاری خیمه های معرفت به منظور رشد اعتقادات مذهبی دانش آموزان اشاره می کند و می گوید: برنامه های معنوی به منظور رشد و ارتقا بعد معنوی در انجمن برگزار میشود.
دانش آموزان کاندیدای نمایندگی میشوند
در اتحادیه انجمن های اسلامی، هر دانش آموز سمت های مختلفی دارد. اول عضو انجمن می شود، بعد از مدتی که فعال تر شد، معاون انجمن اسلامی شده و بعد در راس انجمن و به عنوان مسئول قرار می گیرد. مسئولان انجمن ها در شهرستان دور هم جمع میشوند و یک عده به عنوان کاندیدا معرفی می شوند که پس از رای گیری شورای شهرستان را تشکیل میدهند، سپس اعضای شورای شهرستان در مرکز استان حضور بهم رسانده و شورای استانی را تشکیل می دهند.
در تابستان هر سال، مسئولان شورای استانی از سراسر کشور، دو نفر را به عنوان نماینده در کل کشور انتخاب میکنند، كه فاطمه قراقیه در سال 90 نماینده کل کشور بوده است.
تاثیرگذاری دانش آموزان در خانواده
قراقیه در زمینه اهمیت حضور دانش آموزان در صحنه جامعه میگوید: دانش آموزی دوران بیتفاوتی نیست و امام خمینی(ره) بعد از 13 آبان فرمودند، "این انقلاب بزرگتر از انقلاب اسلامی است"، چه کسانی مسبب این انقلاب بودند، دانش آموزان.
وی معتقد است، با توجه به مسائل روز کشور، بحث جنگ نرم و جنگ روانی که اعتقادات و باورهای دانش آموزان را به نشانه گرفته است، باید به دانش آموزان آموزش داده شود.
با وجود نهادها و تشکلهای مختلف دانش آموزی، باید ایجاد حساسیت در دانش آموزان شود و آنها نسبت به مسائل خود بی تفاوت نباشند.
قراقیه میگوید: فرد تا زمانی که دانش آموز مدرسه است، میتواند در خانواده تاثیرگذار باشد. زمانی که دانشگاه برود، روی او حساب دیگري ميكنند. مسئله یارانهها، بیداری اسلامی و دیگر مسائل می تواند در خانواده ها توسط دانش آموزان به خوبی تبیین شود.
به گفته وي، دانش آموز می تواند در ابعاد مختلف، خانواده، اجتماع و گروه دوستان تاثیرات مختلفی داشته باشد.
نگاه مادی برای ورود به تشکلهای دانش آموزی
در مدرسه ها، انجمن اسلامی هنوز در مدارس جای خود را پیدا نکرده است، و از نظر قراقیه این امر به دو دلیل اتفاق می افتد. جذب دانش آموزان همگانی است، اما گروه هدف باید افراد مایل و توانمند باشند. دانش آموزانی که در برنامه های شرکت کنند و مسیر پیشرفت خود را بشناسند.
وی میگوید: بسیاری از شخصیت های کشوری در دوران دانش آموزی چند سال در این نهاد عضو بودند، از طرفی از آنجایی که بحث مادی در انجمن مطرح نیست، خیلی ها عضو نمیشوند، کمتر جذب می شوند، تعصبات مدیران و جدی نگرفتن شورای دانش آموزی مشکل دیگر است.
نظر شما