به گزارش خبرگزاری مهر، اساس هر تمدني برپايه نحوه نگرش آن به بشريت استوار است. تمدن اسلامی نيز بر پایه مبانی علوم انساني و آموزههای اسلامی برپا خواهد شد. اين تمدن در حال ظهور، در جهان کنونی با تمدنهای موجود دنیای امروز رقابتی جدی خواهد داشت و با رعایت اقتضائات و شرایط زمانی، کوشش خواهد نمود تا مناسبات ناعادلانه حاکم بر جهان را تغییر دهد و زندگی ایمانی و اسلامی را به بشریت عرضه نماید. در راستای تبیین نقش علوم انسانی در تمدن اسلامی نخبگان حوزه و دانشگاه ميبايست با بصیرت و هوشمندی به علوم انسانی توجه نمایند تا نگاهی کارآمد و حساب شده شکل گیرد و به تبع آن، مشخص شود که علوم انسانی چه نقشی در تمدن اسلامی خواهد داشت.
یکی از نخستین گامها در این راستا، بررسی مشکلات و چالشهایی است که در حال حاضر در جامعه علمی کشور به ویژه دانشگاهها موج میزنند. از این رو، از طرفی دانشگاهها باید نگاه جدی به علوم اسلامی را سهل نگیرند و از طرف دیگر مدیران و سیاستگذاران کلان کشور باید به گونهای برنامهریزی و بستر سازی نمایند که مسئله اسلامی سازی علوم انسانی با وجود فراهم بودن بستر به بیراهه کشیده نشود. در این راستا، باید نقشه جامع علوم انسانی طراحی شود، چیستی ماهیت علوم اسلامی و بررسی ضرورتهای ارائه علوم انسانی مورد مطالعه و بررسی بیشتری قرار گیرد. جهت نيل به اين مقصود باید اندیشه و تلاش جامعی صورت گیرد. برای دستیابی به این مهم نخستین اقدام اساسی ارائه الگوی علوم انسانی اسلامی است. عدم ارائه این الگو خلائی است که در جامعه امروز ما، جهان اسلام و حتی جامعه جهانی دیده میشود.
ضرورت این الگو با آگاهی از وضعیت خلاء اندیشه در جهان امروز بیش از پیش احساس میشود. بنابر شواهد موجود دنیای امروز از الگوها و سبکهای زندگی منتج از اندیشههای مدرنیته و پست مدرن خسته شده است. بنابراین باید برای رفع این خلاء جهانی و پاسخ به اصرار و نیاز جهانی، اندیشهای نوین عرضه نماییم. شایان توجه است که علوم انسانی اسلامی علاوه بر رفع خلاءها و نیازهای جامعه ایران و ممالک اسلامی، حتی میتواند برای ممالک غیر اسلامی نیز دستاوردهایی در خور توجه داشته باشد.
از این رو جهت ارائه و تببين الگوی علوم انسانی اسلامی درس گفتار فلسفه علوم انساني اسلامي با تدريس دكتر رفيعي آتاني توسط كانون انديشه جوان راهاندازي شده است.
عطاءالله رفیعی آتانی دارای تحصیلات حوزوي است که دوره دهساله سطح را در حوزه علميه قم و شش سال درس خارج فقه و اصول در محضر حضرات آيات فاضل لنكراني، مكارم شيرازي، شبيري زنجاني، جوادي آملي و مؤمن گذرانده است. وی تحصیلات دانشگاهی خود را تا دوره دكتراي تخصصي اقتصاد دانشگاه تهران نیز ادامه داده است و عضو شورای علمی گروه فلسفه علوم انسانی و گروه الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ميباشد، وی به عنوان کارشناس برتر برنامههای اقتصادی رادیو در سال 1390 نیز انتخاب شده است.
هدف اين دوره: آشنائی دانشجویان با فلسفه علوم انسانی با یک رویکرد انتقادی در چارچوب مبانی و معارف اسلامی ميباشد.
سرفصلهاي دوره شامل: 1. مبنا و معنای اسلامیت علوم انسانی (رویکردهای مختلف)؛ 2. درآمدی بر روششناسی علوم انسانی اسلامی (با تکیه بر مبانی هستیشناختی و معرفتشناختی اسلامی)؛ 3. جایگاه علوم انسانی اسلامی در منظومهی معارف اسلامی؛ 4. کارکردها و فوائد علوم انسانی اسلامی؛ 5. وضعیت کنونی علوم انسانی در ایران؛ 6. وضعیت کنونی علوم انسانی اسلامی؛ 7.استراتژی موجود و مطلوب تحول علوم انسانی و بررسی وضعیت فعلی مدیریت تحول علوم انسانی در ایران، ميباشد.
نخستين جلسه درسگفتار فلسفه علوم انساني اسلامي روز گذشته 19 آبان ماه از ساعت 14 تا 16 برگزار شد.
اين جلسات هر هفته روزهاي يكشنبه از ساعت 14 تا 16 در كانون انديشه جوان برگزار مي شود.
نظر شما