۲۲ مرداد ۱۳۸۴، ۱۰:۵۳

به مناسبت 30 مرداد ماه ؛ روز جهاني مساجد (1)

مسجد در زمانهايي خاص بعنوان پايگاه حكومت نقش آفرين بوده است

مسجد در زمانهايي خاص بعنوان پايگاه حكومت نقش آفرين بوده است

خبرگزاري "مهر" - گروه دين وانديشه : نگرش اسلام به مسجد تنها نگرش به جايگاهي براي عبادت و اقامه نماز جماعت نيست، بلكه مسجد در اسلام از زمان حضرت رسول اكرم (ص) همواره بعنوان يك پايگاه ديني و در برخي زمانها، بعنوان پايگاه حكومت، نقش آفرين بوده است .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" پيامبر (ص) از مسجد، بعنوان كانوني براي هدايت امور اسلام بهره مي بردند و مسجد، مركز حكومت و نيز مرجع فكري و محل بحث و تبادل انديشه بوده است.

پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز مساجد بعنوان پايگاه ديني، نقش هدايتگري مردم را به عهده داشتند.

از ابتداي شكل گيري انقلاب مساجد، كانون انقلاب و تجمعات انقلابي بودند، در ايام دفاع مقدس، كانون جبهه و جنگ و پشتيباني و حمايت و كانون حضور مردم و تجلي وحدت و همبستگي آنان، مسجد بود و پس از آن نيز مركز راهپيمايي ها و تظاهرات، هميشه مساجد بوده اند.

با علم به اين فراگيري و تأثيرگذاري كه مساجد در طول تاريخ اسلام داشته اند ، متأسفانه امروز شاهد كمرنگ شدن نقش مساجد در اجتماع و زندگي مردم هستيم .

حضرت امام راحل فرموده اند: «مساجد، سنگر است، سنگرها را حفظ كنيد.» كه بطور حتم منظور از اين سنگر ، يك سنگر عقيدتي و فرهنگي است . براي حفظ اين جايگاه مي بايست اقشار مختلف مردم با كاركردهاي متعدد و متنوع مساجد بخوبي آشنا شوند .

امام جماعت مسجد بطور بايد فردي عالم و آگاه نسبت به شرايط روز جامعه و آشنا با شيوه هاي جديد تبليغات و گسترش فرهنگ ديني باشد.

مسجد، بايد بتواند زمينه حضور گروههاي مختلف مردم را فراهم كند، به عبارت بهتر، بايد خوراك فكري متناسب با همه اقشار جامعه را تأمين و ارائه كند. شرايط امروز جامعه، قابل مقايسه با گذشته نيست، مسجد در شرايط گذشته با برنامه هايي مثل نماز ، دعا و موعظه مي توانست كاركرد بسيار مطلوب و سازنده اي داشته باشد اما امروز، با توجه به تغيير شرايط ، جلب و جذب افراد و ، امكانات ويژه اي مي طلبد كه مي بايست از سوي مسئولان و برنامه ريزان بدقت مورد توجه قرار گرفته ، اجرايي شود .

ارتباط مستمر، منظم و تعريف شده با مردم محل است از ديگر ويژگي هاي مساجد و مسئولان آن است ، براي اين اقدام لازم است  امام جماعت در ميان مردم باشد ، با آنها به بحث و گفتگو نشسته و آنها را در رفع مشكلات و بحرانهايي كه دارند ، ياري دهد .

مساجد بايد از امكانات روز بهره مند باشند و از آنها در راستاي ترويج انديشه اسلامي بهره گيرند . با توجه به تغيير شرايط جامعه و دسترسي همه اقشار، به وسايل ارتباط جمعي جديد و در معرض اطلاعات گوناگون قرار گرفتن مردم، مساجد هم براي آنكه همپاي مردم و جامعه پيش روند مي بايست به اين سلاح جديد، مسلح شوند و آن را در خدمت ترويج انديشه  اسلام قرار دهند.

البته بدون ترديد ، نمي بايست در گذر اين ايام برگزاري مستمر برنامه هاي معنوي و مذهبي ناديده گرفته شود ، در كنار تمام برنامه هاي ويژه و به روزي كه ارائه مي شود ، برنامه هاي معنوي نيز بايد همچون گذشته و حتي پربارتر و پررنگتر مورد توجه بوده ، برنامه ريزي و اجرا شوند .

بي ترديد مسجد مهمترين جايگاه مديريت فرهنگي و انقلابي نظام جمهوري اسلامي است. 

مخاطب ‌شناسي، روش‌ شناسي تبليغ و رعايت ظرفيت زماني و حوصله مخاطبين و مديريت فرهنگي از جمله مهمترين مواردي است كه مسئولان و دست‌ اندركاران امور مساجد بايد به آن توجه داشته باشند.

يك مدير كارآمد بايد به اين نكته آگاهي داشته باشد كه غذاي روحي مردم همزمان با غذاي جسم تغيير كرده و پيام‌هاي كوتاه ديني را نسبت به خطابه‌هاي طولاني ، راحتتر مي‌پذيرند.

نقش ائمه جماعات و هيأت امناي مساجد در ايجاد نشاط روحي جوانان بسيار مهم است. البته نبايد به گونه ‌اي عمل كنند كه نشاط جسمي آنها تحت‌الشعاع قرار گيرد.

مسجد نخستين پايگاه عبادي و سياسي و مركز سازماندهي نهضت هاي جهاني اسلام است كه مي بايست با توجه به جايگاه ويژه و تأثيرات و نقش ارزشمندي كه در سازندگي فرد و اجتماع دارد ، بخوبي مورد توجه قرار گيرد تا جامعه اسلامي بهره گيري مناسب را از آن داشته باشد .

کد خبر 217552

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha