به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر، تاكسيراني كه قدمتي 70 ساله در كشور و تهران دارد، همواره به عنوان يكي از حوزه هاي حمل و نقل عمومي سهم بسزايي در جابجايي مسافران درون شهري داشته و دارد. اما همواره به دليل ضعف هايي كه در مجموعه مديريتي و سازماني اين حوزه از گذشته تاكنون شاهد بوده ايم، نتوانسته رضايت خاطر شهروندان را فراهم آورد.
در واقع ، يكي از بخش هاي پر سر و صدا در حوزه مديريت شهري ، حوزه حمل و نقل عمومي و توسعه ناوگان اتوبوسراني و تاكسيراني است. متاسفانه با تمام تلاشها و اقداماتي كه طي سالهاي اخير در اين حوزه صورت گرفته ، اما حمل و نقل عمومي همچنان سهم ناچيزي از جابجايي مسافرت هاي روزانه درون شهري را برعهده دارد.
از همين رو شوراي اسلامي شهر تهران در مصوبات خود خواستار مشاركت بخش خصوصي در شركت واحد اتوبوسراني و سازمان تاكسيراني شد. در حال حاضر اتوبوسراني هنوز نتوانسته اقدام عاجلي در اين خصوص صورت دهد و ما همچنان شاهد اين قضيه هستيم كه اتوبوسراني البته در حوزه شهري تهران ، به تنهايي جابجايي مسافران روزانه را بر عهده دارد.
اما اخيرا بخش خصوصي توانسته در حوزه تاكسيراني وارد عمل شده تا بتواند سهم هرچند ناچيزي از جابجايي ميليونها سفر روزانه اي كه در سطح شهر تهران صورت مي گيرد را عهده دار باشد. در واقع بعد از گذشت ساليان دراز، سرانجام شاهد مشاركت بخش خصوصي در سيستم حمل و نقل همگاني كلانشهر تهران هستيم.
كمبود تاكسي ، دعواي مسافر و راننده بر سر نرخ كرايه تاكسي ، فرسوده و قديمي بودن اغلب تاكسي ها، برخورد نامناسب برخي از راننده تاكسي ها با مسافر و... باعث شده مردم به سمت استفاده از وسايل نقليه شخصي روي بياروند تا بيش از پيش حضور مسافربرهاي شخصي را شاهد باشيم.
به گزارش مهر ، اين مشكلات باعث گرديده تاكسيراني بيش از ساير بخش هاي حمل و نقل همگاني درون شهري، مورد انتقاد واقع شود. به طوري كه مديريت چندين ساله و سنتي اين بخش، سرانجام با اعتراضات پي در پي مسافران و رانندگان تاكسي تغيير كرد تا شايد از حجم انتقادات كاسته شود.
تاسيس شركت تاكسي بيسيم تهران كه گفته مي شود ثمره و تلاش 15سال تحقيق و مطالعه در حوزه حمل و نقل عمومي كشور بوده است، اولين گام عملي براي اجرايي شدن مشاركت بخش خصوصي با سازمان تاكسيراني تهران به شمار مي رود.
اما با گذشت چند ماه از دريافت مجوز از سوي معاونت حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران ، شركت مذكور براي فعاليت در اين بخش با مشكل و مانع مواجه بوده و همين امر سبب گرديد كه سرمايه مادي و انساني به كار گرفته شده توسط مديريت اين مجموعه ، همچنان راكد بماند. هرچند گفته مي شود كه از اول مهر ماه امسال فعاليت رسمي شركت تاكسي بيسيم در سطح شهر تهران آغاز خواهد شد ، وليكن اعلام نظر سازمان تاكسيراني تهران در خصوص نحوه دريافت مجوز توسط بخش خصوصي ، همچنان به عنوان يك چالش باقي مانده است...
اينكه چرا نمي خواهيم بخش خصوصي به كمك مديريت شهري بيايد و تا حدودي از حجم مشكلات بكاهد، جاي ابهام و سئوال است . زيرا در حالي كه قريب به 100هزار دستگاه تاكسي و مسافربرشخصي سهمي را در حمل و نقل عمومي شهر تهران بر عهده دارند، متاسفانه هنوز جايگاه بخش خصوصي در اين حوزه مشخص و معلوم نيست.
سال گذشته رييس سازمان حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران اذعان داشته بود كه هر يك از شركتهاي خصوصي مي توانند با مديريت صحيح مالي و سرمايه گذاري در اين بخش فعاليت كنند كه اين امر علاوه بر افزايش سهم تاكسيراني در جابجايي مسافر، زمينه ايجاد اشتغال را نيز فراهم مي كند.
اما گفته مي شود كه صدور مجوز براي تاسيس شركت تاكسي خصوصي از سوي معاونت حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران غير قانوني است. زيرا بر اساس طرح جامع مطالعات حمل و نقل شهري، سازمان تاكسيراني اين مهم را بر عهده دارد.
به طوري كه مديرعامل اتحاديه سازمانهاي تاكسيراني كشور با اشاره به مشكلاتي سر راه تاسيس شركت هاي خصوصي تاكسيراني وجود دارد، مي گويد : فقط سازمان هاي تاكسيراني صلاحيت صدور مجوز را دارند و شركت هاي خصوصي كه مجوز اين سازمانها را نداشته باشند، اجازه فعاليت ندارند.
به گفته مديران تاكسيراني، ساماندهي مسافربرهاي شخصي و همچنين تحت پوشش قراردادن همه خودروها در زير مجموعه تاكسيراني، دغدغه اي است كه حل آن نيازمند مديريت يكپارچه در اين حوزه است.
نظر شما