به گزارش خبرنگار مهر، عامل بیماری ایدز یک ویروس است که سیستم ایمنی بدن را دچار مشکل میکند و زمانی که دستگاه ایمنی بدن آسیب ببیند بدن در مقابل ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و سرطان ضعیف می شود و با کوچکترین تهاجمی از عوامل بیماری زا مبتلا می شود.
بیشترین عامل انتشار این بیماری در جهان که روز به روز در حال گسترش است روابط جنسی پر خطر و در ایران و از جمله در خراسان رضوی اعتیادهای تزریقی و سرنگ آلوده است و زخم هایی که اعتیاد با وسائل تزریقی بر پیکره مردم این سرزمین وارد می کند عمیق تر از آن است که در ذهن بگنجد.
ایدز بیماری بیعلامتی است
کارشناس پیشگیری از ایدز بهزیستی خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: ایدز نوعی بیماری ویروسی و بدون درمان است و مهمترین علامت آن بیعلامتی است.
جواد عباسی عنوان میکند: این امر بسیار نگران کننده است چرا که فرد آلوده هیچ علامت و نشانهای از بیماری نداشته و به راحتی میتواند دیگران را به آن مبتلا کند.
عباسی اظهار میکند: ایدز میتواند از طریق خون آلوده، سرنگ مشترک، وسائل غیر استریل دندانپزشکی، تماس جنسی محافظت نشده، از طریق مادر به جنین و شیر مادر به فرزند شیرخوار انتقال یابد.
کارشناس پیشگیری از ایدز بهزیستی خراسان رضوی میگوید: در حال حاضر آمار کشوری ایدز حدود 26 هزار و 500 نفر است که 90 درصد از آنها مرد و 10 درصد زن هستند.
هزار و 570 نفر سهم خراسان رضوی از ایدز
وی میافزاید: از این آمار حدودا هزار و 570 نفر سهم خراسان رضوی است که از آمار کشوری تاکنون پنج هزار و 300 نفر و از آمار استانی 150 نفر فوت کردهاند.
عباسی عنوان می کند: در حال حاضر به علت پایین آمدن سن اعتیاد سن مبتلایان به ایدز نیز پایین آمده و میتوان گفت گروه سنی بین 25 تا 35 سال را درگیر کرده است.
کارشناس پیشگیری از ایدز بهزیستی خراسان رضوی تصریح می کند: قبلا 90 درصد نحوه انتقال ایدز در ایران از طریق تزریق مشترک سرنگهای آلوده در اعتیاد تزریقی بوده ولی الان انتقال از طریق روابط جنسی هم زیاد و به 30 درصد افزابیش یافته است.
خراسان رضوی جزء هفت استان پرخطر برای ابتلا به ایدز است
عباسی تاکید میکند: خراسان رضوی جزء هفت استان پر خطر برای ابتلا به ایدز است که این هشداری خطرناک است که باید جدی گرفته شود.
وی با اشاره به انتقال از طریق تزریق سرنگ آلوده که مهمترین عامل انتقال این بیماری در کشور و از جمله در خراسان است میافزاید: بهزیستی خراسان در راه پیشگیری از این بیماری از این طریق اقدامات موثری داشته است.
عباسی عنوان میکند: با توجه به شعار" تشخیص زودتر درمان موثرتر" و اینکه این بیماری خاص و بدون درمان است جهت پیشگری از آن هشت مرکز گذری درمان در استان دایر کرده ایم.
وی تاکید میکند: این مراکز هم زنانه و هم مردانه هستند و تیم هایی شامل پزشک، روانپزشک و مددکار در آنها مستقر بوده و ضمن در اختیار گذاشتن امکانات از طریق آموزش و تغذیه، غذای گرم، مددکاری و تحویل اقلام بهداشتی شامل سرنگ به فراد مراجعه کننده از انتقال و گسترش این بیماری جلوگیری می کنند.
عباسی همچنین از انجام مشاورات فردی برای معتادین به ویژه اعتیاد تزریقی می گوید: آنها را از این روش کم کم و آرام آرام به روش های کم خطر تر کشانده و بعد آنها را تشویق به ترک می کنیم.
وی اذعان می کند: از جمله مراکز را در نواحی پر خطر مشهد مانند گلشهر، نوده و خواجه ربیع که محل تجمع بیشتر معتادین است دایر کرده ایم.
کارشناس پیشگیری از ایدز بهزیستی خراسان رضوی می گوید: در هر مرکز حدود 100 تا 150 نفر تحت پوششش بوده که آنها تحت درمان متادون قرار می دهیم و علاوه بر این مراکز حدود 28 کمپ هم برای این منظور در نواحی مختلف دایر کرده ایم.
وی ابراز می کند: غیر از این دو مورد تیم های سیاری هم متشکل از دو نفر از معتادین بهبود یافته تشکیل داده که به مناطق خارج دسترس و حاشیه شهر، باغ ها و خرابه هایی که محل تجمع معتادیسن هستن مراجعه و بسته های آموزشی و سرنگ و لوازم بهداشتی در اختیار آنها می گذارند.
عباسی می افزاید: این افراد ضمن در اختیار گذاردن آدرس مراکز درمان گذری برای معتادین آنها را تشویق به مراجعه و ترک می کنند.
مکانهایی که شناسایی نشدهاند
کارشناس پیشگیری از ایدز بهزیستی خراسان رضوی اظهار میکند: هنوز جاهایی از مشهد هستند که پاتوق افراد بوده و نیاز به شناسایی دارند و در طرحی با توزیع پرسشنامه هایی در بین پلیس، کلانتریها و مراکز بهداشت کارتن خوابها و مراکز پاتوق را شناسایی و ضمن هماهنگی با تهران برای دریافت بودجه مراکز گذری درمان را در آنها هم دایر می کنیم.
وی عنوان میکند: یکی دیگر از برنامه های پیشگیری از ایدز در مشهد برگزاری کلاسها و همایشهای آموزشی برای نحوه برخورد با بیماران مبتلا بوده که در آنها برای آموزش از کارشناسان مختلف از تهران دعوت می شود.
هنوز عامه مردم از ایدز اطلاع چندانی ندارند
عباسی همچنین با بیان اینکه ایدز بیماری ای است که هنوز عامه مردم از آن اطلاع چندانی ندارند می افزاید: برای این منظور در سطح شهر پوسترهای مختلفی برای بالا بردن آگاهی مردم نصب کرده ایم.
محمد حسین آقائی پور هم پزشکی که در مشهد به امر طبابت مشغول است در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: هنوز مردم از این بیماری و راههای انتقال آن آگاهی کافی ندارند.
وی افزود: در مراجعاتی که مردم دارند و در برخی از سوالات و صحبت هایی که می کنند مشخص است نیاز به آگاه سازی دارند.
بهترین روش درمان ایدز پیشگیری است
آقائی پور بهترین روش درمان این بیماری و ریشه کنی آن را پیشگیری و آگاه سازی مردم دانسته و ابراز می کند: همه در معرض ابتلا به این بیماری هستند و هر کس به آن مبتلا شود درمان نخواهد شد.
این پزشک می گوید: ایدز یک بیماری نیست بلکه یک ناخوشی است و شامل مجموعهای از علائم و بیماری هاست که در اثر نقص ایمنی بدن ایجاد می شود.
آقائی پور ابراز می کند: عامل این بیماری یک ویروس است که سیستم ایمنی بدن را دچار مشکل میکند و زمانی که دستگاه ایمنی بدن آسیب ببیند بدن در مقابل ویروسها، باکتریها، قارچها و سرطان ضعیف میشود و با کوچکترین عامل بیماری زا مبتلا میشود.
دوری کردن از رفتار های پر خطر برای عدم ابتلا به ایدز
وی عنوان میکند: برای عدم ابتلا به این بیماری غیر قابل درمان باید از راه هاي ابتلا به آن مانند رفتار های پر خطر اعتیاد تزریقی و روابط جنسی کنترل نشده دوری کرد.
آقائیپور میگوید: این بیماری نه تنها فرد را از درون نابود می کند بلکه به علت ناآگاهی هایی که در سطح جامعه و در بین مردم وجود دارد وضعيت رواني، ساختار خانوادگي و روابط اجتماعي فرد را به هم ميريزد.
اين بيماري خطرناک يك راه كنترل دارد و آن فقط پيشگيري است و اکنون زماني است كه ما همه، زن ومرد، بي سواد و باسواد بايد نسبت به راههاي پيشگيري از ایدز اطلاعات كافي داشته و از رفتارهای پر خطر هم دوری کنیم و فعالیت بیشتر سازمانها و نهادهای مربوطه در کنترل و شناساندن این بیماری و راههای پیشگیری از آن در بالا بردن سطح آگاهی مردم بسیار موثر است.
----------------------------
گزارش : ملیحه زرین پور
نظر شما