به گزارش خبرگزاری مهر، "چت" به معناي گفتگوهاي عاميانه است. در محيط اينترنت نيز معناي اين فناوري، گفتگو در اتاق هاي خصوصي و يا عمومي است كه بستگي به سطح برخورداري و استفاده از آن طرف افراد دارد. در اين محيط انتظار گفتگوي تخصصي بين افراد نيست اما بسياري از آنها هم در مباحث مختلف فرهنگي، سياسي، اجتماعي است.
به علت اين كه چت بدون فراهم آوري زيرساخت هاي لازم وارد شده، كاربردهاي غير مجاز، غير اخلاقي و غير كارشناسي چت و نهايتا وقت گذاري هاي بيهوده براي آن بيشتر مطرح است. اگر در آموزش هايي كه به كاربران داده می شود روش استفاده صحيح چت را هم لحاظ کنند تا به عنوان امري عجبب شناخته نشود، فرهنگ استفاده صحيح از آن فراگير مي شود.
متاسفانه فضاي مجازي چت روم هاي اينترنتي به وسيله اي براي پر كردن اوقات فراغت جوانان مبدل شده كه مرزهاي تازه اي در شكل گيري ارزشها و هويت يابي جوانان پيش روي آنان قرار داده است. گرچه در فضاي چت، مرزبندي هاي جنسيتي روز به روز ضعيف تر مي شود، اما با اين حال در بيشتر موارد جذابيت هاي جنسيتي در روابط دنياي مجازي بيش از پيش حائز اهميت است.
كارشناسان معتقدند كه مجاورت طولاني با فضاي مجازي مي تواند به فرهنگ پذيري يك طرفه و تاثير پذيري افراطي از هنجارها و ارزشها انجاميده و با تقويت پديده جهاني شدن، تعلقات ملي و سنتي كاربران را تحت تاثير قرار دهد.
كارشناسان علوم اجتماعي"چت روم ها"را ميدان هاي چند كاربردي و از پر طرفدارترين عرصه هاي مراوده در فضاي مجازي دانسته و معتقدند كه چت كردن در فضاي مجازي، مشاركت عاطفي را جايگزين مشاركت سياسي و معاشرت رو در روي اجتماعي كرده و نوعي رابطه غير حقيقي را بر فضاي مناسبات ميان افراد حاكم كرده است.كه اين امر پيامدهايي چون كاهش سرمايه هاي اجتماعي، انزوا و بريدگي از مشاركت هاي محسوس و عيني را در بر داشته است.
كارشناسان در توصيف چگونگي جايگزيني روابط عاطفي با روابط سياسي و علمي درفضاي چت مي گويند؛ چت كننده ها از برقراري چند ارتباط همزمان با ديگران به شدت لذت مي برند اين افراد در گرفتن اطلاعات خاص از مخاطب خود پيش دستي كرده و از اين طريق به شناسايي اوليه از مخاطب دست مي يابند كه از اين طريق توصيف هاي مبالغه آميز درباره خود به كار برده و با ابراز همدردي و همسويي با مخاطب، توجه او را به خود جلب كنند.
اين كارشناسان معتقدند كه ماهيت غير رو در روي ارتباطات الكترونيكي اينترنتي، انگيزه بيشتري را در كاربران به ايجاد يك رابطه مخفيانه كه ريسك شرمندگي درآن كمتر است، به وجود مي آورد.
برخي كارشناسان بد بينانه ترين نظرات در گرايش چت كنندگان را مربوط به انتخاب همسر مي دانند و خاطر نشان مي كند به خاطر گسترده بودن فضا و امكان نقش بازي كردن و ارايه رفتارهاي دوگانه، بيشتر چت كنندگان معتقدند كه محيط چت فضاي مناسبي براي انتخاب همسر به شمار نمي آيد.كه در اين خصوص آقايان بيشترين بي اعتمادي را به چت به عنوان ابزار انتخاب همسر دارند.
بيشتر پسرها با آگاهي از وابستگي عاطفي در دختران، تلاش مي كنند كه ارتباط خود را با آنها تا مرزآنچه حقيقتا به دنبال آن هستند تعقيب كنند.اين در حالي است كه دخترها اغلب با وسواس و دقت بيشتري دوستي و رابطه پابرجا با يك فرد غير همجنس را مد نظر دارند. نگاه دختران به چت بيشتر جنبه تفنن و بازي دارد با اين حال نكته اي كه در وهله نخست در تضاد با اين جهت گيري قرار دارد تعهد بيشتر به استفاده صادقانه از فضاي مجازي و محافظه كاري و احتياط بيشتر دختران در برقراري ارتباط آنلاين است. پسران در چت كردن نسبت به دختران از ترس و نگراني كمتري برخوردارند زيرا نگراني كمتري از كنترل ها و شناسايي هاي غير محسوس در خلال چت كردن دارند.
بنابراين دراين مواقع والدين بايد هوشيارانه عمل كنند و اين والدين هستند كه در آگاهي بخشي فرزندانشان موثر هستند و نبايد خيلي راحت از سوي فرزندانشان به بهانه استفاده درست از اينترنت فريب بخورند. البته ممكن است براي خيلي از خانواده ها نيز اين مساله بسيار خوشايند هم باشد كه فرزندشان به جاي اينكه بيرون از منزل باشند در خانه حضور دارند و كمترموجب نگراني آنهاست اما غافل از اين هستند كه در خانه و با يك دنيا انسان مي توانند در ارتباط باشند.
نظر شما