۲۵ مرداد ۱۳۸۴، ۱۴:۳۳

دبير فرهنگستان هنر در گفتگو با "مهر" :

هدف همايش طبيعت در هنر شرق بازخواني روايتهاي انسان شرقي است

هدف همايش طبيعت در هنر شرق بازخواني روايتهاي انسان شرقي است

دبير فرهنگستان هنر، درباره همايش بين المللي طبيعت در هنر شرق كه روزهاي 13 و 14 آذرماه در تهران و 16 و 17 در يزد برگزار مي شود، اظهار داشت : سعي ما بر اين است كه نگرش شرقي ها به طبيعت را با ارائه برنامه اي ويژه شناسايي كنيم.

دكتر بهمن نامور مطلق، دبير كل همايش بين المللي طبيعت در هنر شرق، درباره نگاه فرهنگها به طبيعت و تشابهات و تفاوتهاي آن اظهار داشت : با يك نگاه گذرا مي توانيم بگوييم كه هر انساني به طبيعت ، به شكل ويژه و خاص خود نگاه مي كند. همين طور فرهنگها هم نگرشهاي متفاوتي به طبيعت دارند. بطور كلي ما مي توانيم يك نگاه شرقي و غربي به طبيعت را در لابلاي آثار هنري، ادبي و فلسفي از يكديگر متمايز كنيم. من تصور مي كنم كه نگاه انسان شرقي به طبيعت داراي ويژگي خاصي است و انسان غربي نيز با توجه به باورها ، فرهنگ و فلسفه خود ويژگي ديگري دارد. سعي ما بر اين است كه نگرش شرقي ها به طبيعت را با ارائه برنامه اي ويژه شناسايي كنيم.

وي افزود : بطور مثال وقتي به تابلوي نقاشي شرقيان و غربيان نگاه مي كنيم ، بخوبي تفاوت نگاه مشخص مي شود. ما در نقاشي ها و يا مجسمه سازي هنر غرب ، اغلب يك تخاصمي بين انسان و طبيعت را مي بينيم و همواره انسان متمايل بر تسلط بر طبيعت است. اما در شرق و در اغلب موارد ، يك همزيستي مسالمت آميزي بين طبيعت و انسان مشاهده مي شود . در نقاشي هاي غربي انسان برجسته است و طبيعت در پشت اين انسانهاي بزرگ شده به نوعي زنداني و در حال خفه شدن است. اما در نقاشي هاي چيني و ژاپني انسان در دل طبيعت حل شده و گاهي از اوقات همانندي انسان با طبيعت برجسته است كه شايد به سختي بشود انسان را در اين نقاشي پيدا كرد.

دبير كل همايش بين المللي طبيعت در هنر شرق در ادامه به نقش فرهنگ ايراني در طبيعت اشاره كرد و گفت : ايران بخاطر جايگاه جغرافيايي و فرهنگي كه داشته يك تعادل و ارتباطي را بين اين دو شكل مبالغه آميز ارتباط با طبيعت را حل كرده است. نزد ايراني ها از قديم يك تعادل همزيستي ميان انسان و طبيعت وجود داشته است. يعني اينكه انسان و طبيعت در اندازه هاي متعادل با همديگر حضور دارد. بنابراين به دور از تعلقات احساسي بايد بگويم كه در ايران و خاورميانه اين تعادل بين انسان و طبيعت متجلي شده است.

دكتر نامور مطلق در پاسخ به اين پرسش كه ضرورت برگزاري همايش در سطح بين المللي و آنهم در يك موضوع مفهومي را در چه چيزي  ديديد ، گفت : از اهداف فرهنگستان هنر اين است كه بر روي فرهنگهاي موازي و فرهنگهاي غرب بويژه فرهنگهاي معنوي ، شرقي و اسلامي تحقيق و پژوهش نمايد. براي اينكه ما معتقديم مي بايستي تنوع و گوناگوني فرهنگها ، هم حفظ شود و هم مورد احترام قرار گيرد. چرا كه يك ضرورت انساني است. يعني انسانها در طول تاريخ بلحاظ فرهنگي وقتي به بن بست مي رسيدند از فرهنگهاي ديگر وام مي گرفتند و از بن بست خارج مي شدند. اگر ما جهاني شدن را به اين معنا بگيريم كه سلطه يك نوع تفكر و بينش و نگرش باشد،  در اين صورت اگر اين بينش و نگرش به بن بست برسد چه بلايي بر سر انسانها خواهد آمد.

دبير فرهنگستان هنر يكي از وظايف فرهنگستان هنر جمهوري اسلامي ايران را حفظ تنوع فرهنگي و بويژه ايجاد تعادل بين آنها و ترويج و شناسايي در برابرهجوم فرهنگي غرب بر شمرد و گفت :  بدليل ديگر ما مي توانيم بين فرهنگ و هنر ايراني و فرهنگ شرق يك نزديكي و مشابهتهاي زيادي را بيابيم كه ارزش پرداختن و اهميت دادن به فرهنگ شرقي، حتي غير ايراني را دارند زيرا كمك به شناخت فرهنگ ايراني نيز مي كند. به خاطر وجود مشابهت ها در مباني و بنيادهايي كه در فرهنگهاي شرقي وجود دارد پرداختن به همايش طبيعت در هنر شرق نه تنها كمك به شناسايي گونه هايي از نگرش به طبيعت را براي ما بازگشايي مي كند ، بلكه كمك مي كند تا ما خودمان را هم بهتر ببينيم. با توجه به مشابهت هايي كه با فرهنگهاي چيني، هندي، ژاپني و آسيايي است ما مي توانيم خودمان را بهتر بشناسانيم. چرا كه ما در مبنا به هم نزديك هستيم.

دكتر نامور مطلق افزود : نوع نگرش شرقي ها به طبيعت از دير باز باعث شده كه از محيط زيست حمايت كنند. ما اسطوره ها و افسانه هايي داريم كه چگونه از محيط زيست حمايت مي كردند. ما اسطوره جنگل باني هوم بابا در مقابل گيلگمش كه به جنگلهاي زاگرس حمله مي كردند را در تمدن خودمان داشتيم.

دبير كل همايش بين المللي طبيعت در هنر شرق در پايان تصريح كرد: با برگزاري اين همايش، مسائل طبيعت در هنر شرق پايان يافته تلقي نمي شود. بلكه سرآغازي براي تحقيقات و پژوهشها است. ما در مورد همايش يكسري برنامه در استقبال داريم كه در استانهاي مختلف و همچنين در هندوستان ، تاجيكستان و تركيه با همكاري رايزنيهاي جمهوري اسلامي ايران در آن كشورها برگزار خواهيم كرد تا بتوانيم اين همايش را به يك شبكه علمي تبديل كنيم. همچنين براي اين همايش ده كتاب منتشر خواهيم كرد و بيش از پنج نمايشگاه بزرگ در ارتباط با طبيعت را برگزار مي كنيم.

فرهنگستان هنر جمهورى اسلامى ايران با هدف بررسى و شناخت نگرش هنرمندان مشرق زمين به طبيعت و بهره مندى از نقد و نظر صاحبنظران انديشه و هنر همايش بين المللى طبيعت در هنر شرق را روزهاي  13 و14 آذرماه در تهران و 16 و 17 آذرماه در يزد برگزار مى كند .  طبيعت در مكاتب و سبك هاى هنرى شرق، نقش ابزار و مصالح در خلق آثار هنرى مشرق زمين، مطالعه موضوعى و تطبيقى طبيعت در هنر شرق و غرب، تاثير آرا و انديشه متفكران شرقى در خلق آثار مرتبط  با طبيعت از محورهاي همايش فوق اعلام شده اند .

کد خبر 218904

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha