به گزارش خبرنگار مهر، ملارد یکی از شهرستانهای مستعد و مهم استان تهران در حوزه کشاورزی و دامپروری به شمار می آید به طوریکه به لحاظ تولید برخی از محصولات اساسی در استان و کشور دارای اهمیت ویژه ای است، یکی از این محصولات که ملارد سهم بسزایی در تولید آن و تامین نیازهای داخلی بر عهده دارد، قارچ است.
قارچ خوراكی ماده غذایی سالم، لذیذ و سرشار از پروتئین، انواع ویتامینها، املاح و آنتی اكسیدانها است كه با دارا بودن طعم، بو و بافت مطبوع در سبد غذایی همه افراد حتی افراد دارای رژیمهای خاص غذایی نیز قرار گرفته است، این محصول جایگاه ویژه ای از نظر ارزش غذایی در بین محصولات کشاورزی دارد و در سالهای اخیر مصرف آن در جهان بسیار افزیش یافته است.
در ایران نیز طی سالهای اخیر خواص این ماده خوراکی تاحدودی شناخته شده و جای خود را در سبد غذایی خانوارها باز کرده است.
تولید قارچ در ملارد؛ فرصتی اشتغالزا و درآمدزا برای استان تهران
سابقه کشت قارچ در ایران به 50 سال پیش برمی گردد و در استانهای تهران و البرز نیز شهرستانهای شهریار، ملارد، ساوجبلاغ و نظرآباد به دلیل برخورداری از شرایط مناسب آب و خاک، قابلیت لازم برای پرورش این ماده خوراکی را دارند که در این بین ملارد به دلیل پتانسیلهای ویژه در بخش تولید و صنعت، از سایر شهرستانها پیشی گرفته است بطوریکه هم اکنون بالغ بر 40 درصد قارچ کشور در این شهرستان تولید می شود.
همانطور که گفته شد؛ در حال حاضر بیش از 40 درصد قارچ کشور در ملارد تولید می شود و این یکی از بزرگترین امتیازات شهرستان محسوب می شود چراکه این صنعت علاوه ایجاد حرکت و رونق در چرخه تولید، فرصتهای شغلی مناسب و متعددی نیز در ملارد ایجاد کرده است.
فعالیت 33 واحد تولیدی صنعتی و خانگی در ملارد/ تولید سالانه 21500 تن قارچ
رونق چرخ صنعت و تولیدات داخلی، خودکفایی اقتصادی، افزایش صادرات و حضور در بازارهای بین المللی، اشتغالزایی برای نسل جوان و درآمدزایی بیشتر برای کشور از جمله مزایای تولید قارچ در ملارد است که با توجه به محدودیت اعتبارات، کمبود امکانات و نبود تجهیزات کافی باید با حمایت مسئولان و اختصاص اعتبارات لازم، زمینه برای بهره برداری هرچه بهتر و بیشتر از این ظرفیتها فراهم شود.
در این زمینه رئیس جهاد کشاورزی ملارد در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به پتانسیلهای بالقوه این شهرستان در زمینه تولید و پرورش قارچ، اظهار داشت: در حال حاضر 16 واحد صنعتی و نیمه صنعتی و 17 واحد خانگی پرورش قارچ با اخذ مجوزات لازم در ملارد فعالیت دارند که در این بین واحد تولیدی قارچ ایران با تولید سالانه 450 تن، به عنوان قدیمی ترین و شرکت کشت و صنعت ملارد با تولید سالانه چهار هزار و 500 تن به عنوان بزرگترین واحد پرورش قارچ در سطح شهرستان مطرح هستند.
محمدعلی شاکری عنوان کرد: بطور مجموع 33 واحد پرورش قارچ در ملارد، بالغ بر 21 هزار و 500 تن از این ماده خوراکی را در سال تولید می کنند که این میزان در حدود 40 درصد تولید کشور است، همچنین این واحدها به طور مستقیم و غیرمستقیم برای هزار و 250 نفر اشتغال ایجاد کرده اند.
افزایش تولید 5500 تنی قارچ ملارد در آینده ای نزدیک
این مسئول با اشاره به کیفیت مطلوب و قابل توجه قارچ های تولیدی در ملارد ادامه داد: قارچ های تولیدی این شهرستان به لحاظ کیفی بسیار مطلوب و در حد استانداردهای جهانی است بطوریکه بخشی از این تولیدات به کشورهای مجاور از قبیل عراق صادر می شود اما متاسفانه به دلیل محدودیت در امکانات سردخانه ای و حمل و نقل، میزان صادرات بسیار کم است و در فصول بهار و تابستان نیز به دلیل گرمای هوا صادر نمی شود.
رئیس جهاد کشاورزی ملارد از افزایش ظرفیت تولید قارچ در این شهرستان خبر داد و گفت: به منظور استفاده بهینه از پتانسیل و توانمندی ملادر در تولید قارچ و ترغیب تولیدکنندگان، پروانه تاسیس چندین واحد پرورش قارچ به ظرفیت مجموعا پنج هزار و 500 تن تولید در سال صادر شده است که هم اکنون در حال احداث هستند.
هجوم شهرنشینی به حاشیه ها، تولید کمپوست را با مشکل مواجه کرده است
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در زمینه مشکلات، کمبودها و نیازهای موجود بر سر راه تولیدکنندگان این ماده خوراکی بیان کرد: عدم تولید کمپوست کافی یکی از عمده ترین مشکلات در زمینه پرورش قارچ است، با توجه به گسترش شهرنشینی، بسیاری از واحدهای پرورش قارچ و تولید ورمی کمپوست در مجاورت سکونتگاه های شهری قرار گرفته است و متاسفانه به دلیل بوی بد و سایر آلودگیهای زیست محیطی ناشی از تولید این کود، پروانه تاسیس داده نمی شود و حتی بسیاری از واحدهای تولید ورمی کمپوست نیز در مرز تعطیلی قرار دارند.
شاکری افزود: بنابر قانون، کارگاه های تولیدی قارچ ملزم به رعایت فاصله 250 متری از سکونتگاه ها هستند اما گسترش شهرنشینی و افزایش ساخت و ساز در حاشیه شهرها موجب محدودیت در تولید شده است، هم اکنون مجوز واحدهای تولیدی کود ورمی کمپوست تنها در اخترآباد صادر می شود که در آنجا نیز کمبود آب مانع بازدهی مناسب است.
این مسئول متذکر شد: از آنجاکه تولیدکنندگان در ملارد نمی توانند کمپوست مورد نیاز برای پرورش قارچ را در مجاورت کارگاه های خود تولید کنند، ناچار به خرید از مناطق دیگری هستند که این امر نیز به دلیل هزینه زیاد و کاهش کیفیت کود در اثر جابجایی، به صرفه نیست لذا بسیاری از واحدهای تولیدی قارچ در این شهرستان رو به تعطیلی و ورشکستگی هستند.
کمبود امکانات و تجهیزات، صادرات قارچ ملارد را دچار رکود کرده است
رئیس جهاد کشاورزی ملارد، نبود امکانات حمل و نقلی مناسب برای صادرات را از دیگر مشکلات در زمینه تولید قارچ برشمرد و عنوان کرد: صادرات محصولات تولیدی علاوه بر اینکه یکی از عوامل موثر در بهبود کیفیت و کمیت است، موجب نام آوری محصولات ایرانی در بازارهای جهانی نیز می شود اما متاسفانه ضعف امکانات حمل و نقل هوایی، جاده های ترانزیتی، مشکلات گمرکی، تجهیزات نگهداری و... این مسئله را تحت الشعاع قرار داده است.
وی ادامه داد: قارچ را نمی توان برای مدت طولانی نگهداری کرد و باید بلافاصله به مقصد منتقل شود در غیراین صورت کیفیت خود را از دست می دهد لذا به دلیل نبود امکانات و تجهیزات نگهداری و حمل و نقل سریع، صادرات این محصول با مشکلات عدیده ای مواجه است که متاسفانه انگیزه و رغبت تولیدکنندگان را نیز تاحدودی از بین برده است.
شاکری همچنین کمبود کلش گندم در استان تهران که از مواد مورد نیاز برای کمپوست سازی است را یکی دیگر از مشکلات موجود عنوان کرد و افزود: جلوگیری از گسترش بی رویه شهرنشینی، رعایت فاصله استاندارد سکونتگاه ها با واحدهای تولیدی، اختصاص مکانی مناسب همانند شهرک صنعتی به این واحدها و تسهیل در صادرات از جمله مواردی است که در صورت پیگیری و رفع آنها، صنعت قارج ملارد می تواند با قوت و قدرت بیشتر به تولید پرداخته و بیش از پیش در بازارهای جهانی مطرح شود.
قارچ ملارد؛ برندی ملی و بین المللی است
همچنین نماینده مردم شهریار، قدس و ملارد در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر، قارچ ملارد را یک برند ملی توصیف کرد و اظهار داشت: ملارد را می توان پایتخت قارچ ایران دانست چراکه حدود 40 درصد قارچ کشور در این شهرستان تولید می شود و قدیمی ترین، بزرگترین و مجهزترین واحد تولید قارچ کشور نیز در ملارد قرار دارد ضمن آنکه برنامه هایی برای ارتقای سطح کیفی و افزایش راندمان تولید محصولات در این شهرستان در دست اجرا است.
حسین گروسی ادامه داد: شهرستانهای ملارد، شهریار و قدس ظرفیتهای فراوانی در زمینه کشت گلخانه ای و واحدهای فرآوری مدرن دارند که می تواند بستر مناسبی برای ایجاد فرصتهای شغلی و تامین غذا برای استانهای کلان کشور مثل تهران باشد.
این مسئول گفت: قارچ ملارد به دلیل کیفیت بسیار مطلوب به یک برند جهانی تبدیل شده و اکنون در کشورهای اروپایی نیز با عنوان ملارد شناخته شده است، این شهرستان پتانسیل بسیار قوی در تولید و صادرات قارچ دارد که باید با اعمال مدیریت بهینه و تامین امکانات لازم، حداکثر بهره را از این فرصت مغتنم برد.
نگاه مسئولان پس از حماسه سیاسی به اقتصاد معطوف شود
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس بیان کرد: با نگاهی به نامگذاری چندین سال اخیر از سوی رهبر معظم انقلاب می توان دریافت که ایشان نیز توجه بسیاری به رونق تولیدات داخلی و خودکفایی اقتصادی دارند، امسال نیز که به نام "حماسه سیاسی، حماسه اقتصادی" نامگذاری شده است باید توجه و نگاه ویژه مسئولان پس از تحقق حماسه بزرگ سیاسی در 24 خردادماه، به سوی حماسه اقتصادی معطوف شود.
وی افزود: کارآفرینان و تولیدکنندگان داخلی باید از سوی مسئولان حمایت شده و امکانات لارم در اختیار آنان قرار گیرد چراکه همواره در طول تاریخ انقلاب اسلامی مشاهد شده که جوانان غیور این مرز و بوم اگر امکانات کافی در اختیار داشته باشند می توانند علاوه بر تامین نیازهای داخلی، با درخشش در عرصه های بین المللی موجبات سرافرازی و اقتدار روز افزون ممکلت را فراهم آورند.
کمبود آب در شهریار، قدس و ملارد کشاورزی را تحت الشعاع قرار داده است
گروسی متذکر شد: خودکفایی در تامین نیازهای داخلی، افزایش صادرات و حضور در بازارهای بین المللی، اشتغالزایی برای نسل جوان، درآمدزایی برای کشور و... از جمله مزایای رونق تولیدات داخلی است که قارچ ملارد نیز با توجه به پتانسیلهای ویژه تولیدی در داخل و استقبال بازارهای جهانی از این امر مستثنی نیست.
نمایده مردم شهریار، قدس ملارد در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از کمبود آب در ملارد گفت: پس از احداث سد کرج، کم آبی دامنگیری در شهرستانهای سه گانه شهریار، قدس و ملارد ایجاد شد که این مشکل با عدم تخصیص حق آبه این شهرستانها از سد مذکور تشدید شد، لذا انتظار می رود با کمک دولت، وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران این مساله نیز هرچه سریعتر رفع شود تا پتانسیلهای این مناطق در بخش کشاورزی بیش از پیش بالفعل شود.
------------------------
گزارش از محمد داوودی
نظر شما