به گزارش خبرنگار مهر، در مراسم رونمایی از کتاب "1970 روز در شماره شش ژان پارت" نوشته حجت الله ایوبی فرشته طائرپور تهیه کننده سینمای ایران گفت: اگر آن زمانی که من در فرانسه برای اجرای برنامه ای کنار وی بودم می دانستم که قرار است روزی در سینما کنار هم کار کنیم چقدر حرفهای بیشتری داشتیم که با هم بزنیم.
وی افزود: کسی که خاطرات روزانه چاپ می کند، آدم جدی و منطقی است. وقتی شما برای سینما انتخاب شدید خیلی ها شما را نمی شناختند. ولی آدم هایی که قبل از این پست با شما کار کرده بودند می دانستند قرار است چه اتفاقی بیفتد. شما حرفهای دل خود ما را با شجاعت بیشتری بیان کردید. امیدوارم روزی شاهد روزنگار شما در عرصه سینما باشیم.
این کتاب یک سند فرهنگی است
این تهیه کننده سینما ادامه داد: من خواندن این کتاب را توصیه می کنم؛ مثل فیلم "حاجی واشنگتن" که یک سند تاریخی است و همه باید آن را ببینند. ما در پاریس نظم و پشتیبانی و فهم فرهنگی شما را تجربه کردیم. می دانم در داخل کشور کار کردن حتی سختتر از خارج از کشور است چرا که در ایران هر چقدر حرف حق داشته باشید تعمدانه شنیده نمی شود.
وی تاکید کرد: امیدوارم در سایر حوزه ها و سینما شاهد اتفاقی باشیم که در همان 1970 روز افتاد. نگاه شما باعث خواهد شد که افق دید محدود نشود. همانطور که این روزها حالمان بهتر است کارهایمان هم بهتر خواهد شد. به نشر ثالث تبریک می گویم که در این شرایط سردی بازار کتاب این اثر را منتشر کرد.
طائرپور در پایان صحبتهایش افزود: ابراز تاسف دارم چرا که من از برنامه ای که در پاریس برگزار شد فیلم خوبی دارم و ای کاش امروز از من می خواستید تا آنها را در اختیار شما قرار دهم. امیدوارم باز هم شاهد همبستگی و همافزایی در کنار شما باشیم.
در ادامه این مراسم یونس شکرخواه استاد دانشگاه و روزنامهنگار گفت: من اجازه میخواهم تا بیشتر روی این کتاب متمرکز شوم. البته سطر سطر آن را در راه در ترافیک دیدم. قصد انتقاد ندارم. در گام اول کتاب نثر روانی دارد. از معدود کتاب هایی است که سریع مخاطب آن را تعقیب می کند تا تمام شود. البته این بخش مدیون سابقه ژورنالیستی ایوبی است. در این کتاب ایوبی سکانس به سکانس زمینهگذاری کرده است. شاید این یک یادداشت روزانه است اما به عقیده من سناریو دارد چرا که همراه با تعلیق است. متن ها قطعا تصادفا کنار هم قرار نگرفته اند. کتاب وی پیامی به تهران است و یادگاری برای پاریس نیست.
ایوبی یک متخصص فرهنگی است
این استاد دانشگاه ادامه داد: ایوبی به عقیده من شخصیت متخصص فرهنگی است. حضور او در حوزه سینما یک فرصت مغتنم است. جامعه روشنفکری ما باید صحنه را بی دریغ در اختیار او قرار دهد. امیدوارم از تجارب او درست استفاده کنیم تا تاثیر تسهیلگر خود را ایفا کند.
رضا میرکریمی نویسنده و کارگردان سینمای ایران هم در این مراسم گفت: 12 یا 13 سال پیش من در میان سفرهایی که برای فیلم می رفتم، قرار بود "کودک و سرباز" در پاریس به نمایش در آید. روزی قبل از این سفر با من تماس گرفتند و دیدم رایزن فرهنگی ایران پشت خط است. من از این موضوع شگفت زده شدم چرا که دکتر ایوبی عنوان کردند که در جریان اکران فیلم من هستند. تا آن زمان چنین برخوردی از یک رایزن فرهنگی ندیده بودم.
وی افزود: دکتر ایوبی به من گفت که قرار است برای من برنامه ای تنظیم کند تا زمانی که برای اکران فیلم در پاریس هستم از کتابخانه فرانسه، دانشگاه و... دیدن کنم. درست چند ساعت بعد از این تماس نامه ای به دفتر من فکس شد که برنامه ریزی دقیقی در اینباره روی آن نوشته شده بود. آنجا بودم که متوجه شدم با یک ذهن منظم و کاربلد روبرو هستم.
استفاده از "ایران" به جای "من"
میرکریمی ادامه داد: برای من جالب بود که وی در این کتاب سعی کرده از کلمه "من" استفاده نکند و به جای آن مدام از کلمه ایران استفاده کرده است. این نشانه عشق و علاقه و تعهد وی به ایران است که من با دیدن آن لذت بردم.
این کارگردان سینما ادامه داد: زمانی که آقای ایوبی مسئولیت ریاست سازمان سینمایی را پذیرفتند به وی گفتم که نگران آبرو و شخصیت علمی شما هستم. چون شرایط آن موقع سینما را می دانستم. اما با حضور وی اتفاقات خوبی افتاد. کسی که صادقانه و علمی به مقوله ای نگاه کند در آن مقوله اتفاقهای خوبی می افتد. قطعا وی بعد از آن که از میدان مین که قبلی ها گذاشتند گذر کرد حرکتهای خوبی انجام می دهد که منشا خیر و برکت است.
کارگردان "یه حبه قند" ادامه داد: بهترین رایزنی فرهنگی در دوره وی بوده است. کتاب او میتواند الگویی باشد برای کسانی که در این عرصه کار می کنند. این سند و یک درس آموزشی است که با امکانات کم چه کارهای بزرگی می شود انجام داد. وی سفارت ایران را تبدیل به مرکز فرهنگی نمونه در زمان خود کرد. حتی از شهردار هم جایزه گرفت. فرصتهای کشور بر اساس حضور آدم های نابلد سوخته می شود. این کتاب می تواند سرمشق خوبی باشد.
همچنین رخشان بنی اعتماد کارگردان سینمای ایران نیز در ادامه این مراسم گفت: در ابتدا از علی جعفری مدیر نشر ثالث تشکر میکنم چون با روحیه ای که از ایوبی می دانم اصلا این کار آسان نبوده است. این یک اتفاق مبارک است. یکی از پست های حساس فرهنگ و هنر این کشور در ید توانا و قدرتمند کسی است که خودش از عرصه فرهنگ و هنر است.
رایزنان فرهنگی غالبا درک درستی از فعالیتهای فرهنگی بینالمللی ندارند
وی افزود:در میان این هزار و چند روزی که گزارش نویسی شده است، چند روز آن را من هم همراه این یادداشت ها بودم. من اگر در جایی خارج از این مرز و بوم برای سینمای ایران برنامهای بود آرزو داشتم رایزن فرهنگی و یا همکارانش حضور نیابند چون عدم شناخت از موقعیت باعث می شد که تمام تلاشهای ما زیر سوال برود و حتی فشارهای بسیاری به وجود آید چراکه رایزنان فرهنگی بیشتر به عنوان بازرس می آمدند و تمام مدت شما را زیر نگاه عیب یاب جستجو می کردند و تازه ما باید جواب سوالهای آنها را هم می دادیم.
این کارگردان سینمای ایران ادامه داد: خاطرات تلخی از این حضورها دارم که باید حتی جواب سوالهای ابتدایی را می دادم. اما در چند روزی که همراه خاطرات این کتاب در پاریس بودم نمی دانستم برا ی اولین بار سفرم برنامه متعلق به رایزن فرهنگی است. زمانی هم که شنیدم موضع گرفتم چون تجربه خوبی هم از قبل نداشتم. اما واقعا با یک برنامه دیگری روبرو شدم. در یک مهمانی سادهای جمعی از هنرمندان که حتی در خارج از کشور زندگی می کنند هم حضور یافتند.
وی در پایان عنوان کرد: در این سفر برای اولین بار به عنوان فیلمساز ایرانی در کنار این مراسم قد کشیدم. ایوبی آشنا به روابط بینالملل است و نگاه غیر سیاسی به فرهنگ داشت. به لحاظ تاریخی ما در گزارش نویسی و خاطره نویسی خیلی شناخته شده نیستم بر عکس کشورهای خارجی که در این زمینه فعالیت دارند. آقای ایوبی شما شهامت انتشار یادداشت هایی را داشتید که یک حرکت فرهنگی بسیار موثر است. این کتاب می تواند یک سرمشق و الگویی برای افراد دیگری باشد که میخواهند در این عرصه فعالیت کنند.
نظر شما