به گزارش خبرنگار مهر، آب رودخانه کشف رود در گذشته براي آبياري مزارع كشاورزي استفاده ميشد اما در نهایت به دليل ورود انواع فاضلابها به این رودخانه، آب پاکی روی دست کشف رود و کشاورزان ریخته شد و حال دیرزمانی است که پرونده موضوع آلودگی رودخانه کشف رود روی میز مسئولان امر خاک میخورد.
مرگ تدریجی رودخانه کشفرود
بسیاری از کارشناسان بر این اعتقادند که آلودگی کشف رود موجب مرگ تدریجی این رودخانه و یکی از بزرگترین ضربهها به کشاورزان مشهدی بوده است.
هوشنگ دهقانی که یکی از کارشناسان حوزه مدیریت آب است در این رابطه به خبرنگار مهر میگوید: در گذشته آب رودخانه کشفرود به طور وسيعي براي آبياري مزارع كشاورزي حاشيه رودخانه استفاده ميشد اما امروزه به دليل ورود روانابهاي سطحي شهر مشهد و انواع فاضلابها اين رودخانه شديدا آلوده شده است.
وی با اعلام اینکه رودخانه كشف رود يكي از بزرگترين رودخانههاي شمال شرق ايران است که در تامين آب مورد نياز دهها روستا، چندين طرح پرورش ماهي و كارخانجات صنعتي نقش ایفا می کرد ادامه میدهد: هم اکنون قصه پر غصه آلودگی این رودخانه بر سر زبانها افتاده اما هیچ گاه برای حل ریشهای این مسئله راه چاره ای پیدا نشده است.
ممنوعیت کشت صیفی جات در حاشیه رودخانه
وی تاکید میکند: جاري بودن فاضلاب خام در رودخانه کشف رود و تبعات مصرف آن در بخش کشاورزي تنها بخشی از مشکلات این رودخانه است و امروز ضرورت دارد با حساس کردن مسئولان، سازمانها و نهادهاي مختلف را پاي کار آورد و براي نجات کشف رود و حفظ بهداشت عمومي و سلامت زائران و مجاوران حرم رضوي دست به کار شد هرچند که تاکنون اين تلاش ها و برنامه ريزي ها منجر به نتيجه اساسي نشده است.
این کارشناس حوزه مدیریت آب با اشاره به تشکیل کارگروه کشفرود، میافزاید: تشکيل کارگروه کشف رود در استانداری یکی از اقدامات مناسبی بود که از سوی دست اندرکاران صورت گرفت زیرا بر این اساس مقرر شد تا برای حفظ سلامتی شهروندان کشت هر نوع سبزي و صيفي جاتی در اين منطقه ممنوع شود.
بزرگ ترين رودخانه شمال شرق ايران نان کشاورزان را آجر کرد
وی با بیان مطلب فوق تصریح میکند: این اقدام موجب شده تا کشاورزی و کشت هر محصولی در حاشیه این رودخانه به عنوان خط قرمز مطرح و با متخلفان برخورد قانوني صورت پذیرد؛ هرچند که این امر موجب آجر شدن نان کشاورزان میشود اما در این راستا اجازه کاشت گلهای تزئینی و درختان صنوبر در اطراف این رودخانه می تواند به رونق کار کشاورزان نیز کمک کند.
دهقانی یادآور میشود: امروز ضروری است ضمن مقابله جدی با کشت محصولات کشاورزی در اطراف رودخانه کشفرود فکری برای حل مشکل آلودگی این رودخانه نیز انجام داد چرا که اقتصاد این منطقه به رونق کشاورزی و آب این نقطه از زمین باز می گردد.
وی تصریح میکند: برای به حداقل رساندن اثرات مخرب كوتاه مدت و بلندمدت آلودگي رودخانه کشف رود به كار بستن ضوابط مناسب و راهبردهاي مديريتي ويژه برای کاهش آلودگی این رودخانه ضروري است. در نتيجه كنترل صحيح آلودگي روانابها و پسابها مشكلات ناشي از تخليه اين قبيل آبها به منابع آب پذيرنده به حداقل خواهد رسيد.
پایان پاکسازی ۲۶ کیلومتر از حریم آلوده کشف رود
معاون هماهنگی و امور عمرانی استاندار خراسان رضوی نیز از پایان یافتن پاکسازی 26 کلیومتر از حریم آلوده کشف رود خبر داده و به خبرنگار مهر می گوید: 26 کیلومتر از حریم آلوده رودخانه کشف رود تا پایان سال جاری پاکسازی می شود.
محمدحسن واحدی اظهار می کند: 300 میلیون تومان اعتبار مورد نیاز برای پاکسازی حریم آلوده رودخانه کشف رود است.
وی با اشاره به ساخت تصفیه خانه در محل رودخانه می افزاید: در این راستا تصفیه خانه هایی با کمک آب منطقه ای و آب و فاضلاب مشهد با جذب سرمایه گذار و بخش خصوصی در دستور کار قرار می گیرد.
وی یادآور می شود: شهرداری قرار بود در راستای ساخت تصفیه خانههای محلی در مجاورت رودخانه همکاری داشته باشد که هم اکنون مراحل ساخت یکی از این تصفیه خانهها به صورت آزمایشی طی شده است.
صدور اخطاریه کتبی برای واحدهای صنفی که به تخلیه فاضلاب اقدام می کنند
وی از صدور اخطاریه کتبی برای واحدهای صنفی حاشیه رودخانه که در گذشته نسبت به تخلیه فاضلاب در کشف رود اقدام کرده اند خبر می دهد و می گوید: برای واحدهای صنفی که به تخلیه فاضلاب در کشف رود اقدام کنند اخطاریه کتبی صادر و در صورت تکرار به مراجع قانونی معرفی می شوند.
معاون هماهنگی و امور عمرانی استاندار خراسان رضوی تصریح می کند: شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز موظف است طرحهای کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدتی را به منظور رفع مشکلات پیش روی رودخانه کشف رود ارائه کند چرا که آلودگی این رودخانه وضعیت نگران کننده ای را پیش روی همگان قرار داده است.
حمایت از کشاورزان حاشیه رودخانه کشف رود
واحدی در بخش دیگری از سخنانش با اعلام اینکه از کشاورزان حاشیه رودخانه به صورت جدی حمایت می شوند، اظهار می کند: کشاورزانی که در حاشیه این رودخانه فعالیت میکردهاند مورد حمایت قرار می گیرند و در حال حاضر آنان می توانند به جای کشت صیفی جات اقدام به کاشت گلهای تزئینی و درختان صنوبر کنند در همین راستا باید بر اساس نیاز شهرداری به این تولیدات، با کشاورزان منطقه قراردادهای لازم منعقد شود.
به گفته وی اداره کل منابع طبیعی نهالهای مورد نیاز را به کشاورزان تحویل و محصولات آنها را خریداری میکند.
وی سپس در خطاب به اداره محیط زیست بیان می کند: این اداره کل باید از آبیاری محصولات کشت شده در حاشیه رودخانه با فاضلاب خام جلوگیری کند.
معاون هماهنگی و امور عمرانی استاندار خراسان رضوی با اشاره به اینکه کارگروه کشف رود باید بتواند گرهگشای مشکلات این رودخانه آلوده باشد، می افزاید: به منظور مقابله با تخلیه فاضلاب توسط تانکرها در رودخانه باید اقدامات جدی توسط دستگاه های ذی ربط انجام داد زیرا در صورتی که هر یک از دستگاههای اجرایی در راستای اجرای مصوبات کارگروه کوتاهی کنند به مراجع قانونی معرفی میشوند.
پاک سازي کانون هاي آلاينده
معاون برنامه ريزي و بهبود مديريت شرکت آب منطقه اي خراسان رضوی نیز با اشاره به مصوبات کارگروه کشف رود به خبرنگار مهر می گوید: موضوع ساماندهي معضلات کشف رود در قالب پاک سازي کانون هاي آلاينده، آزادسازي حريم رودخانه و جلوگيري از کاشت صيفي جات در اين منطقه بخشی از مصوباتی است که در کارگروه کشف رود به تصویب رسیده است.
محمد علايي با اشاره به کشت گل های تزئینی در حاشیه رودخانه کشف رود ادامه می دهد: هم اکنون کشف رود به منطقه اي براي کشت گل ها و درختان تزييني تبدیل شده و این امر با همکاری کشاورزان صورت پذیرفته است.
تعهد 40 میلیارد تومانی شهرداری برای خرید گل های تزیینی
وی می افزاید: کشت گل های تزیینی به رفع مشکلات بهداشتي در اطراف رودخانه کشف رود و تامين نيازهاي فضاي سبز مشهد کمک می کند.
علايي از تعهد شهرداري مشهد برای خرید گل های تزیینی خبر می دهد و می گوید: شهرداری قرار است تا سقف 40 ميليارد تومان براي خريد اين محصولات تزييني سرمايه گذاري کند.
یکی از مجریان طرح صنوبر کاری در مسیر کشف رود از خلف وعده مسئولان برای دادن وام به صنوبرکاران خبر داده و اعلام می کند: از میان 270 نفر متقاضی وام معرفی شده به بانک زیر 20 نفر موفق به دریافت وام شده اند.
یزدی می گوید: برای توسعه کشت صنوبر نیازمند همکاری بانک کشاورزی در اعطای وام هستیم و در غیر این صورت نمی توانیم کاری از پیش ببریم.
مشکلات کشف رود هنوز حل نشده است
فرماندار مشهد هم با تاکید بر اینکه مشکلات کشف رود هنوز حل نشده به خبرنگار مهر میگوید: حل مشکل این رودخانه نیازمند مشارکت تمامی دستگاه هاست.
حسن موحدی تصریح می کند: ساماندهی و رسیدگی به مسیر کشف رود تنها وظیفه شرکت آب منطقهای و فرمانداری نیست و باید تمامی مسئولان پای کار بیایند تا مشکل رودخانه کشف رود صد درصد حل شود.
وی ادامه میدهد: کشف رود در گذشته دریا بود و مردم از آن ماهی میگرفتند اما در حال حاضر این رودخانه به لجن زار تبدیل شده و ضروری است امروز با روشهای درست و علمی نسبت به تصفیه فاضلاب این رودخانه اقدام کرد.
مرگ تدریجی رودخانه کشف رود در حالی رقم می خورد که هنوز تدابیر دقیق و حساب شده ای از سوی مسئولان امر برای احیاء دوباره این رودخانه صورت نگرفته است.
...............................
گزارش: مرضیه صاحبی
نظر شما