به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ، سي و سومين نشست از سلسله نشستهاي مؤسسه پژوهشي ميراث مكتوب، نشست نكوداشت "علامه محمد باقر مجلسي و ميراث مكتوب اماميه"، با سخنراني جويا جهانبخش، پژوهشگر و مصصح نسخ خطي، برگزار شد.
جهانبخش در اين نشست به سرگذشت "صحيفه سجاديه" در ايران و خدمات مجلسي ها يعني علامه مولانا محمد تقي و مولانا محمد باقر مجلسي اشاره كرد و گفت: اين دو مجلسي به عنوان مصححان "صحيفه سجاديه" در ايران مطرح هستند.
وي در ادامه سخنانش به نحوه دستيابي مجلسي به "صحيفه سجاديه" اشاره كرد و گفت : پدر علامه مجلسي درباب "صحيفه سجاديه" رويايي را در چند جا از كتاب "روضة المتقين" شرح كتاب شريف فقيه ذيل بحث راوي صحيفه مطرح كرده است. علامه چند جا اصطلاح مناوله را به كار مي برد. مناوله يعني اينكه استاد كتاب حديثي خود را به راوي مي دهد و راوي از اين كتاب روايت مي كند و ايشان مي گويد : مناوله اي داريم به صاحب الزمان(ع) در رويا. تفصيل آن مناوله را علامه در اين كتاب روايت مي كند. ايشان مي گويد من امام را در مسجد جامع اصفهان در خواب ديدم و مشكلاتم را به ايشان عرض كردم و گفتم كتابي به من معرفي كنيد كه من بر روي آن كتاب كار كنم. آن حضرت فرمود از براي تو كتابي به مولانا محمد تاج دادم و من او را در خواب مي شناختم. من وي را ديدم و وي كتابي به من داد كه كتاب "صحيفه سجاديه" بود.
جهانبخش افزود: اين كتاب نسخه اي كهن از "صحيفه سجاديه" كه از روي خط شريف شهيد اول نوشته شده بود به حساب مي آمد. نكته مهم اين است كه وقتي علامه نزد شيخ بهايي رفت نسخه را با نسخه اي كه جد شيخ بهايي نوشته بود مقابله كرد كه آن نسخه هم از شهيد اول بود.
اين مصحح نسخ افزود : شهيد اول نسخه اش را از نسخه امين الروسا و ابن سكون نوشته شده است و با نسخه ابن ادريس به واسطه يا بدون واسطه مقابله كرده است. امين الروسا از فضلا و اهل كتاب قرن ششم است. درباره ابن سكون نيز گفته اند كه حريص التصحيح كتب بوده است.
جهانبخش گفت: "مناقب الفضلاء" عنوان كتابي است كه خاتون آبادي نواده علامه مجلسي نوشته است وي در اين كتاب توضيح مي دهد كه وقتي شهيد اول نسخه اي را ديد كه سديدي از روي نسخه ابن سكون نوشته بود و با نسخه ابن ادريس مقابله شده بود اين نسخه سديدي رمز سين براي ضبطهااي ابن ادريس گذاشته بود و شهيد اول دوباره اين نسخه را مقابله كرد و اين دفعه اختلافاتي يافت. اما علامه نسخه ابن ادريس را كه بعدها به مجلسي ثاني رسيده بود و اختلافاتي كه شهيد اول و ابن ادريس نديده بودند مطرح كرد.
وي در پايان تصريح كرد: مجلسي يكم اين نسخه را رونوشت مي كند و نسخه اي كه بين شيعيان ايران تكثير شد نسخه اي است كه به رويت شيخ بهايي رسيده بود و در واقع مروج صحيح نسخه "صحيفه سجاديه" ايشان است.
نظر شما