به گزارش خبرنگار مهر، مردم استان زنجان 85 در حالی در میان شور و شوق پروژه از دسته رفته پتروشیمی زنجان را پس از یک دهه باردیگر در نقشه صنعت استان زنجان بازیابی مجدد می کردند که مدیران آن مقطع با حجم بالای تخریب فضای گذشته سعی در مطرح کردن خود داشتند و وعده های می دانند که خودشان هم خیلی اعتقاد به گفته هایش نداشتند و تنها این حرف ها را برای تثبیت جایگاه مدیریتی خود برای مردم می گفتند که صادقانه همه زندگی و دارایی شان را تبدیل به اواراق مشارکت برای توسعه استان کرده بودند.
در حالی محمدرضا باهنر نایب رئیس وقت مجلس شورای اسلامی کلنگ احداث کارخانه تروشیمی زنجان را در منطقه ایجرود بر زمین زد که از مهندس نجابت مدیرعامل وقت شرکت ملی پتروشیمی ایران قول گرفت این پروژه را 30 ماهه تحویل بدهند که با اصرار و دلایل مهندس نجابت زمان مورد استناد مهندس باهنرذ به 36 ماه افزایش یافت.
و امروز 6 دی ماه سال 92 یعنی بیش از 6 سال از 85 و 3 سال از زمان وعده داده شده مسئولان و تنها نزدیک به 60 درصد پیشرفت پروژه و 96 هزار سهام دار زنجانی که آزوهای خود را در راه اندازی پتروشیمی زنجان جستجو می کردند ولی هنوز دود سفید از دودکش خانه آروزهایشان بیرون نیآمده و هنوز باید چشم انتظار باشند برای زمانی که تحققش معلوم نیست.
دولت نهم در سفر دور اول خود به زنجان مصوبه ای را تصویب کرد که آروزی بر باد رفته زنجانی ها را زنده می کرد تا شاید مرهمی باشد بر زخم های که زنجان و زنجانی در گذشته ها خورده بود ولی این مرهم، مرهمی نبود که زخم ها را درمان کند بلکه خود نمکی بود بر زخم های زنجانی ها تا سووء مدیریت و ناتوانی مسئولان را یادآور شود.
در حال حاضر مجتمع پتروشيمي زنجان براي توليد اوره و آمونياك، در منطقه ايجرود زنجان در زميني به مساحت ۵۰۰ هكتار در حال ساخت است و ظرفيت توليد يك ميليون تن اوره و ۶۷۰ هزار تن آمونياك را دارد.
بر اساس اظهارات مديرعامل شركت پتروشيمي زنجان، در اين پذيرهنويسي اين شركت در مجموع بيش از ۵۵۶ ميليارد و ۳۲۲ ميليون ريال سرمايهگذاري صورت گرفت كه ۷۸ درصد آن به مردم استان زنجان، ۱۷ درصد شركتهاي دولتي و پنج درصد هم به ساير سهامداران استانهاي ديگر اختصاص داشت
بهگفته محمدرضا مريدشوشتري، سهامداران اين شركت ۹۶ هزار نفر با ۷۰ درصد سرمايه و شركت ملي صنايع پتروشيمي كشور با ۱۹ درصد سهام بودهاند و هزينه مورد نياز براي راهاندازي اين پروژه حدود ۷۰۰ ميليارد تومان برآورد شده كه اين واحد صنعتي تا اواسط سال ۱۳۸۹ با ۶۰ميليارد تومان هزينه ۱۴ درصد پيشرفت داشته است.
مديرعامل اين مجتمع پتروشيمي اواسط سال 91 اعلام كرده بود كه اگر ارز مورد نياز اين طرح تامين شود، ظرف مدت ۳۶ ماه اين پروژه به بهرهبرداري خواهد رسيد.
محمدرضا مريد شوشتري يكشنبه سوم مرداد ماه سال ۹۱ تاكيد كرد: قول ميدهيم اگر منابع ارزي و ريالي به تناسب پروژه تامين شود، ظرف مدت ۳ سال، پتروشيمي زنجان بهطور كامل به بهرهبرداري برسد.
بهگفته محمدرضا مريد شوشتري همه چيز مهياي حركت بود به نحوي كه پيمانكاري بسيار قوي براي اين پروژه در نظر گرفته شد كه همه امكانات خود را به اين پروژه آورد و تجهيز كارگاه ۹۰ درصدي انجام داد.
وي ادامه داد: در صورت تامين اين منابع بايد باقي سرمايههاي ارزي و ريالي به تناسب با پيشرفت پروژه در اختيار ما قرار بگيرد كه در اين صورت قول ميدهيم ظرف مدت سهسال اين پروژه به مرحله راهاندازي برسد.
تحصیل مال نامشروع در پتروشیمی زنجان
دی ماه سال 90 دادگاه تجدیدنظر استان زنجان چهار نفر از مدیران سابق شرکت پتروشیمی استان زنجان را به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور، مجموعا به 12 سال حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی محکوم کرد.
این پرونده با شکایت شرکت پتروشیمی زنجان و دادستان زنجان ابتدا در شعبه 106 دادگاه عمومی جزایی زنجان علیه 4 نفر از مدیران سابق این شرکت، به اتهام مشارکت در تحصیل مال نامشروع به مبلغ 105 میلیارد و 949 میلیون و 988 هزار ریال مطرح میشود
این روند ادامه یافت تا اینکه دولت یازدهم بر روی کارآمد تا خود را در مقابل پروژ های بیند که قربانی بی تدبیرها شده و هنوز با گذشت 7 سال از آغاز عملیات ساختش و 4 سال از زمان وعده داده شده است به بهره برداری نرسیده است.
نماینده عالی دولت در استان زنجان همچنین به آخرین وضعیت پتروشیمی زنجان اشاره کرده و ادامه می دهد: 60 درصد از سهامداران پتروشیمی زنجان مردم هستند و مابقی در اختیار سایر سهامداران قرار دارد.
جمشید انصاری در خصوص چالش های پیشروی این شرکت نیز با بیان اینکه بانک صادرات حاضر نیست 16.5 درصد از سهام پتروشیمی زنجان را بابت طلب خود قبول کند که در اردیبهشت ماه گذشته بابت بدهی دولت به آنها واگذار شده است و می افزاید: این درصد از سهام پتروشیمی زنجان در حال حاضر بلاتکلیف است.
استاندار زنجان با اشاره به اینکه اقداماتی برای بازپسگیری سهام واگذار شده شرکت ملی پتروشیمی انجام شده است می گوید: اگر شرکت ملی پتروشیمی در این شرکت سهامدار نباشد امکان عملیاتی شدن آن تقریبا منتفی است.
انصاری می افزاید: مردم به اعتبار دولت اقدام به خرید سهام پتروشیمی زنجان کردهاند و باید مسئولیت شرکت ملی پتروشیمی در آن اعاده شود.
اقدامات لازم برای احداث پتروشیمی زنجان انجام نشده است
انصاری می افزاید: اعتباری بالغ بر یک هزارو 600 میلیارد تومان برای سرمایه گذاری این پروژه مورد نیاز است این در حالی است که طی پنج سال گذشته 816 میلیارد تومان تسهیلات به این پروژه اختصاص یافته که در نهایت امر نتیجه مطلوبی نداشته است.
وی ادامه می دهد: اجرای کامل پروژه پتروشیمی این استان به تنهایی نیمی از رشد سرمایه گذاری صنعتی این استان را محقق و تحولی مهم را ایجاد می کند.
انصاری می گوید: اگر این پروژه و اعتبارات ملی آن در زمان موعد خود به درستی پیگیری و اجرایی می شد تحولی اساسی را در این استان ایجاد می کرد.
استاندار زنجان ادامه می دهد: پتروشیمی زنجان از جمله پروژه های مهم اقتصادی این استان به شمار می رود که بر این اساس به طور جدی پیگیری و حمایت می شود.
تامین ارز مشکل پتروشیمی زنجان
مدیرعامل شرکت پتروشیمی زنجان در این خصوص مشکل پروژه پتروشیمی را تامین ارز از محل صندوق توسعه ملی عنوان کرد.
مرید شوشتری در گفتگو با خبرنگار مهر می افزود: صندو.ق توسعه ملی با 265 میلیون یورو ارز برای پروژه موافقت کرده است و درخواست های از بانک ملی به عنوان بانک عامل است دارد که این درخواست ها هنوز عملی نشده است.
وی ادامه داد: حدود 60 درصد پیشرفت پروژه منوط به تامین کالای مورد نیاز است و از این 60 درصد هم باید ارز تامین شود.
مرید شوشتری تامین ارز مورد نیاز را نیازمند تعامل و همکاری بانک ملی و صندوق توسعه ملی عنوان کرده و می افزاید: عدم تحقق این امر موجب بروز مشکلات متعدد برای پروژه پتروشیمی زنجان شده است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی زنجان در ادامه رفع مشکل منابع نقدینگی پروژه را از دیگر مشکلات پروژه پتروشیمی زنجان عنوان کرد و با بیان اینکه حل مشکل نقدینگی پروژه از دو روند حل می شود می افزاید: افزایش سرمایه یکی از مهم ترین راحل ها برای تامین منابع نقدینگی پروژه پتروشیمی زنجان است.
وقتی همیشه پای یک بانک در روند ساخت و پیشرفت یک پروژه در میان است
مریدشوشتری می افزاید: شرکت در مرحله افزایش سرمایه بود و حتی مجمع عمومی برای افزایش سرمایه هم برگزار شد اما سهام دولت که 16 درصد است برای رد دیون به بانک صادرات واگذار کردند و بانک صادرات به دلیل عدم جابجایی سهام نتوانست در مجع رای بدهد و متاسفانه افزایش سرمایه صورت نگرفت در نتیجه بخشی از نقدینگی که می توانست از محل آورده سهام داران به شرکت تزریق شود محقق نشد.
وی در ادامه عدم اجرایی شدن طرح انتشار اوراق مشارکت 100 میلیارد تومانی خبرداده ومی گوید: متاسفانه بانک عملی به عنوان بانک عامل انتشار اوراق مشارکت را منوط به گشایش اعتبار اسنادی ارزی کرده است که باید صندوق توسعه ملی این امر را انجام دهد.
مریدشوشتری علت ایجاد این مشکل را باری پتروشیمی زنجان و برخی پروژه های دیگر را عدم پاسخگویی ساختار بانک ملی برای این نوع پروژه ها عنوان کرده و می افزاید: از سال 87 پروژه پتروشیمی در بانک ملی است و به صورت مرتب گزارش های فنی خاصی خواسته شده و در زمان مشخص داده شده است ولی متاسفانه تصمیم گیری نمی شود و شاید مدیران مختلف بانک ها سلایق خاصی در این خصوص داشته باشند.
وی در عین حال با تاکید بر اینکه تحریم ها هیچ اثری بر روی پروژه پتروشمی زنجان نداشته است می افزاید: هیچ مشکل فنی در پروژه پتروشیمی زنجان وجود ندارد.
مرید شوشتری با تاکید بر لزوم تامین هرچه سریع تر منابع ملی پروژه پتروشیمی زنجان می افزاید: در غیر این صورت پروژه خیلی کند جلو می رود. و ما همانند دونده ای شده ایم که می دویم ولی به خاطر وجود مشکلات مالی در باتلاق گیر کرده ایم.
وی قول داد در صورت تخصیص ارز مورد نیاز به پروژه پتروشیمی زنجان 40 ماهه به ظرفیت 100 درصد خواهیم رساند.
به هرحال 96 هزار سهام دار پتروشیمی زنجان منتظر هستند تا مسئولان مرتبط با تعامل و همکاری مانع از نابودی سرمایه زنجانیهای شود که با عشق و علاقه دارایی خود را برای توسعه و پیشرفت استان در خرید سهام پتروشیمی زنجان هزینه کردند.
..................................
گزارش: رحیم مقدمی
نظر شما