به گزارش خبرنگار مهر، محی الدین بهرام محمدیان در نشست خبری که پیش از ظهر یکشنبه در محل مدرسه دارالفنون برگزار شد، با اعلام صد و شصت و یکمین سالگرد افتتاح دارالفنون گفت: در دنیا رسم است که مراکز آموزشی و تربیتی را ارزش گذاشته و حتی تا مرز تقدیس برسانند در کشور ما نیز این موضوع در حوزه های علمیه بویژه حوزه علمیه قم، اصفهان و تبریز صحت دارد و نباید هیچ مدرسهای به واسطه ریختن آجرهایش تعطیل شود.
وی افزود: بسیاری دانشگاه تهران را دانشگاه مادر می شناسندT اما باید گفت که دارالفنون سابقه آموزشی و تربیتی اش بیشتر از دانشگاه تهران است و این مدرسه مادرِ مادر است.
وی با بیان اینکه دارالفنون مانند هنرستان امروزی بوده که برای دانش آموزانش کاربرد عملی و علمی داشته، تصریح کرد: ما معتقدیم که این مدرسه باید در راستای تعلیم و تربیت و پژوهش احیا شود، اما در عین حال لازم است کالبد آن نیز مرمت و مقاوم سازی شود.
به گفته رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی دارالفنون بیش از همه نیازمند بهسازی و مقاومسازی است. چرا که ایران کشور زلزله خیزی به شمار می آید و اگر به مقاوم سازی این مدرسه توجه نشود، تجربه کمتوجهی به مقاوم سازی ارگ بم برایمان تکرار می شود. این ارگ اگر چه مرمت شد، اما در زلزله بم به دلیل آنکه مقاوم سازی نشده بود، هزینه های مرمت از بین رفت بنابراین ما معتقدیم در گام نخست احیای دارالفنون باید مقاوم سازی انجام شود. پس از آن میتوان مرمت را بر اساس ضوابط میراث فرهنگی و استانداردهای لازم انجام داد.
محمدیان تصریح کرد: سازمان پژوهش در حال حاضر متولی این ساختمان است و در آینده ای نزدیک بخشی از نشست های علمی و برنامه های پژوهشی ما در اینجا مستقر خواهد شد.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره آنکه سازمان میراث فرهنگی یا آموزش و پرورش متولی احیای این بنا هستند، توضیح داد: این بنا متعلق به آموزش و پرورش است، اما با توجه به اینکه ثبت ملی شده باید با نظارت کارشناسان و مسئولان میراث فرهنگی فعالیت های مربوط به مرمت انجام شود.
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی درباره اختلاف نظری که بین آموزش و پرورش و میراث فرهنگی وجود دارد، گفت: نظر ما بر این است که پیش از مرمت مقاوم سازی شود؛ چراکه این بنا در حال حاضر در برابر زلزله 4 یا 5 ریشتری دوام نمی آورد بنابراین معتقدیم اول باید مقاوم سازی شده و بعد براساس اصول و ضوابط میراث فرهنگی، مرمت و احیا شود.
جشن بازگشایی دارالفنون در سال آینده
وی با بیان اینکه هیچ موزه ای موزه نمی شود، مگر آنکه درس آموز باشد، درباره اعتبارات مرمت دارالفنون توضیح داد: آموزش و پرورش تا به حال 5 میلیارد تومان برای این بنا هزینه کرده است ضمن آنکه میراث فرهنگی نیز آمادگی خود را برای احیای این بنا اعلام کرده و ما امیدوار هستیم سال آینده که مصادف با صد و شصت و دومین سالگرد تاسیس دارالفنون است بتوان بازگشایی آن را جشن گرفت.
7200 متر مربع معارض دارالفنون است
محمدیان همچنین به رفع معارضان دارالفنون اشاره کرد و گفت: سندی که در سال 1312 برای این بنا زده شده، به اسم وزارت آموزش و پرورش است، اما در حال حاضر تعدادی از مغازههای اطراف این مدرسه واگذار به بخش های تجاری شده که ما این معارضان را شناسایی کرده و در صدد حل مشکلات حقوقی و قانونی آن هستیم و هنوز معلوم نیست که این معارضان چگونه در اختیار معارضان قرار گرفته است/
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در بخش دیگری از سخنان خود در اجرای سند برنامه درسی ملی به عنوان یکی از زیرنظامهای سند تحول بنیادین تاکید کرد و گفت: ما موظفیم در هر سال دو پایه از کتابهای درسی را تغییر دهیم که این اتفاق در پایه های اول، سوم، ششم و هفتم انجام شده است البته در هر سال اجرای کتاب به صورت آزمایشی بوده و در سال دوم با تجدیدنظر و رفع اشکالات کتاب ها اصلاح شده است. برای سال تحصیلی 94-93 نیز تدوین محتوای کتاب های پایه چهارم و هشتم را در دستور کار قرار دادیم.
ورود تدریجی آموزش حقوق شهروندی و محیط زیست به کتابهای درسی
وی تصریح کرد: در سند تحول بنیادین به حقوق شهروندی، مدنی، محیط زیست، آموزش در فناوریهای جدید، آموزشهای مربوط به بازار کار، سلامت و بهداشت تاکید شده است که تمامی این موارد به تدریج در برنامه های آموزشی ما تسری می یابد، اما باید قبول کرد که ما یکهزار و 150 عنوان کتاب درسی داشته و برای ما مقدور نیست تا همه تغییرات را به شکلی مطلوب در همه این کتابها لحاظ کنیم چراکه آموزش پلکانی است و باید تغییرات تدریجی اتفاق بیافتد. لذا از تمامی کارشناسان و صاحب نظران دعوت می کنیم که با شناسایی نقاط آسیب برنامه و گاه نگاه نقادی این موضوع را به ما اعلام کنند، اما مثلا نمی توان اگر نقدی بر کتاب اول دبیرستان است آن را برای سال آینده تغییر داد؛ چراکه تغییر در کتاب درسی باید به نوبت و به تدریج باشد.
محمدیان تصریح کرد: در همه این برنامه ها در کنار تدوین محتوای کتاب دسته های آموزشی را تولید و تقویت کرده و معتقدیم دانش آموز علاوه بر کتاب درسی باید از ابزار دیگر رسانه جهت یادگیری و همچنین فاصله گرفتن از حافظه مداری استفاده کند.
برخی فکر می کنند که کتاب خمره رنگرزی است
وی با انتقاد از کتابهای کمک آموزشی که عمدتا کمک به بازار نشر آموزش است نه کمک به تربیت دانش آموز گفت: در تولید برنامه های درسی ما همواره بر اساس برنامه درسی ملی نیازسنجی می کنیم تا بتوان نیاز آتی زندگی اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی دانش آموز را برآورده کنیم باید نیاز دانش آموز مورد توجه قرار بگیرد اما برخی فکر می کنند که کتاب خمره رنگرزی است.
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی ادامه داد: من از حیثیت مولفان کتاب درسی دفاع می کنم چراکه آنان با پشتوانه سوابق علمی، معلمین و تدریس و تحصیل امروز مولف کتاب درسی شده اند و در شورای برنامه ریزی کتاب های درسی افراد متخصص در حیطه های مختلف حضور دارند. من که خود از 14 سالگی نویسنده بودم، تا بحال جرأت نوشتن یک کتاب درسی را نداشته ام.
توجه به آموزشهای دوزبانه
محمدیان با تاکید بر آموزش های جدی زبان انگلیسی و عربی در سال آینده گفت: یکی دیگر از برنامههای ما برای سال آینده توجه به مناطق دوزبانه است که مقدمه این کار بازنگری در تربیت آموزش پیشدبستانی و تولید محتوا است.
وی در توضیح بیشتر این موضوع افزود: در مناطق دوزبانه برخی از بچه ها از امکان حضور در پیشدبستانی محروم هستند برای اینکه این فرصت برای آنها فراهم شود باید برنامه های آموزشی با کیفیت لازم و مطلوب تدوین شود. البته آموزش ادبیات بومی در سال های گذشته در درس استانشناسی گام اول بود و در حال حاضر نیز توجه به محتوای آموزشی برای مناطق دوزبانه انعطاف در برنامه درسی ملی است.
یک غلط هم در کتاب درسی قابل قبول نیست
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در پاسخ به خبرنگاری درباره وجود اشتباهات املائی و گاه محتوایی گفت: من معتقدم یک غلط در کتاب درسی هم قابل قبول نیست چه برسد به آنکه یک فهرستی از غلط های املائی یا انشائی وجود داشته باشد، اما سوال من از برخی رسانه ها این است که غلط نامه متعلق به چند کتاب است و یک آدم مشکل دار را چندبار شلاق می زنند. یک اشتباهی در کتاب ریاضی سوم ابتدایی به دلیل بی توجهی ویراستاری وجود داشته اما دائما رسانه ملی به آن میپردازد و قبول دارم این خطای دید بوده که موقع نوشتن و محاسبه کردن این اشتباه بوجود آمده است.
وی ادامه داد: اما اگر قرار باشد دستگاه ها دائما اشکالات یکدیگر را علم کنند ما هم حرف های گفتنی بسیاری درباره اینکه چرا رسانه ملی کتاب های کمک آموزشی بدون مجوز را تبلیغ می کند، داریم.
به گفته محمدیان در سال گذشته به دلیل فشار کاری زیاد این اشتباه در کتاب ریاضی بوجود آمد، اما قطعا امسال دقت و مراقبت بیشتری در ویرایش محتوای کتاب ها انجام می شود و تعهد می کند که تولید محتوای سال آینده اشکال نداشته باشد که اگر خلاف آن بود خودمان، خودمان را جریمه خواهیم کرد.
ادعای صدا و سیما مبنی بر داشتن مجوز تبلیغ کتاب از آموزش و پرورش
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در پاسخ به سئوال خبرنگار دیگری درباره تبلیغ کتابهای بدون مجوز و پاسخ صدا و سیما گفت: در جلسه اخیر شورای نظارت و محتوای آموزشی که مدیر بازرگانی صدا و سیما نیز حضور داشتند، ایشان ادعا کرد که مجوزهای لازم را از آموزش و پرورش برای تبلیغ کتابهای کمک آموزشی گرفته است. این ماجرا مربوط به یکماه پیش است و من نیز به تازگی طی یک نامه ای به آنها اعلام کرده ام مجوزهای آموزش و پرورش خود را به ما ارائه دهند.
وی ادامه داد: حتی به آنها اعلام کرده ایم که اگر مجوز چه از طرف آموزش و پرورش و چه از طرف صدا و سیما جعلی باشد از طریق مراجع قانونی آن را پیگیری می کنیم چرا که هیچ بخشی جز سازمان پژوهش مجوز لازم را برای تبلیغ به کتاب های کمک آموزشی نمی دهد و ما مطمئن هستیم که چنین مجوزی از طرف ما صادر نشده است.
محمدیان درباره علت مخالفت آموزش و پرورش با تبلیغ کتاب های کمک آموزشی گفت: این کتاب ها نه تحقیق بنیان هستند و نه پژوهش بنیان، ما به دنبال این هستیم که نمره گرفتن را تعدیل کنیم و دانش آموز بر اساس شایستگی هایی که در هر پایه به دست می آورد به پایه تحصیلی دیگر برود نه آنکه صرفا هدف گرفتن نمره 20 باشد.
وی در پاسخ به خبرنگاری درباره واگذاری تالیف کتاب درسی به استانها گفت: یکی از برنامه های درسی ملی کاهش تمرکز در برنامه ریزی و تولید محتوا بوده است چرا که ایران از تنوع بومی برخوردار بوده و باید بر اساس نیازهای بوم زیستی افراد محتوا تالیف شود.ما این کار را در دو مرحله آغاز کردیم که بخشی از یک کتاب درسی توسط معلم یا مدرسه تولید شود. بخش دیگری از کار ما تولید محتوای مستقل است که این را به عنوان سیاست چند تالیفی به ویژه در حوزه فنی و حرفه ای و کار و دانش پیگیری کرده و استانها در تولید محتواهای کتاب های این مقطع نقش بسیاری دارند.
محمدیان نظر خود را درباره ورود برخی آسیبهای اجتماعی به کتاب ها به منظور جلوگیری از کاهش سن آسیب های اجتماعی این گونه بیان کرد: تضمین سلامت و بهداشت هر فرد جامعه برعهده دستگاه دیگری است اما آموزش و پرورش در حوزه بهداشت، سلامت، تندرستی و تربیت بدنی خود را موظف می داند که برخی آگاهی ها و دانش های پیشگیرانه را در اختیار دانش آموز قرار دهد.
وی تصریح کرد: در کتاب تفکر زندگی به برخی از این موضوعات اشاره شده است اما اینکه کتاب درسی به بولتن هشدار برای دانش آموز تبدیل شود ما این کار را نمی کنیم. ما می توانیم تنها سرفصل هایی را برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی و بهداشت دانش آموز در کتاب اشاره کرده و مابقی کار بر عهده دستگاههای دیگر است ضمن آنکه در مجلات رشد نیز به موارد پیشگیری از اعتیاد یا رفتارهای مخاطره آمیز به صورت ویژه پرداخته شده است.
حجم کتاب های درسی متناسب سازی می شود
محمدیان درباره کاهش حجم کتابهای درسی برای سالهای آینده گفت: بهتر است به جای کاهش از واژه متناسب سازی حجم و محتوا استفاده شود. البته درس هایی را که ما تدوین می کنیم با توجه به هفته های آموزشی که 34 هفته است تالیف می شود؛ اما گاه حوادث غیرمترقبه مانند آلودگی هوا منجر به این می شود که معلم و دانش آموز، آموزش هایشان بر اساس این هفته ها پیش نرود. اما در این میان برخی دروس است که با توجه به چگالی سنگین در فهم محتوا نیازمند پرداختن بیشتر از یک جلسه است به همین دلیل درصدد هستیم تا کتابها را با توجه به سنگینی و چگالی هر درس متناسب سازی کنیم.
وی درباره اینکه بسیاری از معلمان دانش آموزان را تشویق به استفاده از کتابهای کمک آموزشی می کنند، افزود: بله این اتفاق در برخی مدارس رخ می دهد و متاسفانه والدین دانش آموزان نیز برای آنکه در تحصیل دانش آموزشان هیچ کم و کسری نداشته باشند این کتاب ها را برای آنها تهیه می کنند. ما باید با همکاری رسانه ها، فرهنگسازی و آگاهی لازم را به معلم، والدین و دانش آموز انجام دهیم البته خوشبختانه کتابهای جدید درسی، معلم را وادار به مطالعه می کند و دانش پدر و مادرها را نیز به روز می کند.
نظر شما