به گزارش خبرنگار مهر، پا يكي ازاعضاي بدن است و بيشتر از ساير اعضا با آلودگيهاي محيطي و ميكروبي از قبيل كف سالن ها، تشك هاي ورزشي، استخرها و اماكني كه معمولا پابرهنه راه ميرويم در تماس است بنابراين اين عضو ميتواند در صورت عدم رعايت بهداشت، اشاعه دهنده بيماريهاي ميكروبي و ويروسي باشد.برای در امان بودن این عضو بدن از بسیاری از مشکلات و بیماری ها از پاپوش، گیوه، ساروق و یا به اصطلاح امروزی کفش استفاده می شود.
کفش نیز مانند لباس باید دارای خصوصیاتی باشد تا مصرف کننده در درجه اول با توجه به فصل ها از پوشیدن آن احساس راحتی و آرامش کرده و سپس از گزند آب و باران و گرمای آفتاب در امان باشد.
بنابراین هر فصل و هر محیطی کفش مخصوص خود را می طلبد به طور مثال کفش های تابستانی و زمستانی هریک خصوصیات مخصوص خود را دارند.
یکی از تولیدکنندگان قدیمی کفش در رشت در این زمینه می گوید: از هفت سالگی وارد شغل کفش دوزی شده و تا به الان که حدود 50 سال از سنم می گذرد هنوز کفش میدوزم.
منوچهر باقری ادامه می دهد: در گذشته مثل الان نبود در آن زمان مردم برای تهیه کفش به کسی که کفش را با دست خودش می دوخت مراجعه می کردند، اندازه پای آنها گرفته می شد، وقتی مشتری رنگ و طرح کفش را انتخاب می کرد، کفش دوز کفش دلخواهش را می دوخت.
به گفته وی، کفش های دست دوز از دوام بیشتری برخوردار بودند و بعد از چند سال فقط با یک تعمیر جزئی دوباره مثل روز اول نو و زیبا می شد.
این تولیدکننده کفش از دوران طلایی گذشته با حسرت یاد کرد و اظهارداشت: آنقدر در گذشته شغل کفش دوزی اهمیت داشت که من با شش تا هفت شاگرد تا نیمه شب داخل همین مغازه چند متری می ماندیم و کار می کردیم تا به موقع سفارش را به دست مشتریان برسانیم.
کفش دست دوز مرغوب ترین کفش
وی میگوید: مردم در گذشته بیشتر کارها را قبول داشتند تا جائیکه علاوه بر تامین نیاز داخل استان، کفش های دست دوز را به استان های دیگر نیز می فرستادیم.
باقری بیان داشت: کفش دوزها بر طبق اندازه واقعی پای مشتریان کفش تولید میکردند و مصرف کننده پس از پوشیدن کفش احساس ناراحتی در هیچ قسمت پا نمی کرد.
وی در خصوص مراحل تولید کفش میگوید: ابتدا باید چرم مورد نظر خریداری شود سپس با توجه به سلیقه مشتری الگوهای از پیش طراحی شده برای تولید لحاظ می شود. سپس چرمهای با طراحی مورد توجه مشتری در قالب های از جنس چوب قرار داده می شود تا چرم حالت قالب را به خود بگیرد.
این تولید کننده، کفش دست دوز را مرغوب ترین کفش ذکر میکند و میگوید: تمام مراحل از اول تا انتهای کار دوخت کفش با دقت خاصی دنبال می شود تا کفش های تولید شده علاوه بر ظاهر از کارآیی خوبی برخوردار بوده و پای مشتری در آن راحت باشد.
وی در ادامه ورود کفش های چینی به ایران را بزرگترین ضربه به تولید کننده داخلی دانست و گفت: کفش های وارداتی با رنگ چشم فریب و ارزان در بسیاری از فروشگاه های داخلی به فروش می رسد اما کفش های تولید کننده داخلی که با هزاران مشقت آماده می شود خریداری نداشته و پشت ویترین های مغازه خاک می خورد.
باقری میگوید: دوام کفش های وارداتی بسیار کم بوده و پس از مدتی پا در داخل این کفش ها بو گرفته و با کمترین نفوذ آب، چسب های آن باز می شود.
وی ادامه می دهد: برای تامین زندگی ام تعمیرات کفش هم انجام می دهم. اگر این کار نباشد نمی دانم چطور می توانم اموراتم را بگذارنم.
این تولید کننده کفش در ادامه از عدم آموزش حرفهاش به نسل جوان ابراز نگرانی کرد و گفت: امروزه دیگر کسی سراغ آموزش کفش دوزی نمی رود و اگر این جریان ادامه داشته باشد بزودی صنعت تولید کفش دست دوز مثل سایر مشاغل که الان دیگر خبری از آن ها نیست نابود خواهد شد.
وی همچنین نبود درآمد کافی و عدم استقبال از تولید کفش داخلی و همچنین عدم حمایت مسوولان ذیربط و ورود آزادانه کفش های وارداتی را از دلائل نابودی این شغل دانست.
باقری خواستار اتخاذ تدابیری از سوی مسئولان ذیربط برای کاستن فشارهای ناشی از عدم امنیت شغلی و جلوگیری از نابودی این شغل پرسابقه و حمایت از تولیدکنندگان کفش های داخلی شد.
یک شهروند گیلانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد کفش و کفش فروشی های سطح شهر رشت می گوید: به کفش فروشی رفته و برای کفشی که فروشنده می گفت چرم اصل است 150 هزار تومان پول دادم ولی بعد ازدو ماه استفاده کفش هایم پوسته پوسته شد طوریکه نتوانستم از آن استفاده کنم. وقتی کفش ها را به کفش فروشی که از آنجا خرید کرده بود بردم فروشنده منکر شد و من راه به هیچ جایی نداشتم لطفا از سوی مطبوعات و رادیو و تلویزیون در این خصوص و همچنین کفش فروشی های خوب و معتبر اطلاع رسانی شود.
شهروندی دیگری می گوید: با نظر دکترم برای خرید به یکی از مراکز پزشکی برای خرید کفش طبی مراجعه کرده و یک جفت کفش طبی خریدم ولی هنوز سه ماه از استفاده آن نگذشته بود که پاشنه یک جفت از کفشم به طرز عجیبی نرم شد و دیگر قابل استفاده نبود وقتی به فروشنده مراجعه کردم با جواب سربالا مواجه شدم در حالیکه موقع خرید به من گفته بود که تا شش ماه گارانتی دارد.
ورود کفش های چینی به ایران بزرگترین ضربه به تولید کننده داخلی
در ادامه رئیس اتحادیه کفاشان و کفش فروشان رشت و حومه در گفتگو با مهر از ورود کفش های بی کیفیت و بنجل چینی به کشور ابراز تاسف و نگرانی کرد و گفت: طی سالهای هفتاد و هشت تا هشتاد 500 تولید کننده کفش در رشت و حومه مشغول فعالیت بودند ولی با ورود کفش های چینی از سال هشتاد و دو تعداد این تولید کنندگان به 10 نفر کاهش یافته است.
خسرو نصیر زاده افزود: کیفیت کفش های دست دوز در رشت و حومه به حدی عالی بود که از استان های تهران، تبریز، مشهد به طور مستمر، برای خرید کفش، آن هم به صورت انبوه، مراجعه می کردند.
صنعت کفش دوزی در خانواده نصیر زاده موروثی است و خود ایشان از سال 52 به همراه پدر در کارگاه تولید کفش فعالیت دارد به مهر می گوید: همه اعضای بدن کارایی مخصوص خود را دارند و در این میان پا نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی ادامه داد: پوشیدن کفش های نامناسب عامل بروز مشکلاتی از انگشتان گرفته تا قوس پا، پنجه تا پاشنه پا و از رو تا مچ پا شود.
نصیر زاده تاکید کرد: پوشیدن چنین کفش هایی نه تنها باعث ایجاد درد بلکه بروز بیماری های پوستی، میخچه، پینه و عفونت های قارچی هم می شود.
وی گفت: مشکلات ناشی از پوشیدن کفش نامناسب فقط محدود به پا نیست و سایر قسمت های بدن مانند ستون فقرات، مفاصل ران، زانو ها، مچ پا و حتی نحوه راه رفتن و تعادل فرد را هم دچار مشکل خواهد کرد.
رئیس اتحادیه کفاشان و کفش فروشان رشت و حومه افزود: وقتی از پا به عنوان قلب دوم یاد می شود و بسیاری از پزشکان اذعان دارند که با تغییر در پوست و رنگ پا می توان بسیاری از بیماری ها را تشخیص داد، این خود گواه اهمیت دادن به کفشی است که باید پوشید.
وی تصریح کرد: کفش های چینی از ضایعات پتروشیمی ساخته می شود که بعد از مدتی پوشیدن علاوه بر بو گرفتن کفش و در نتیجه پاها عامل بروز بسیاری از مشکلات و بیماری ها می شود.
نصیر زاده ضمن ابراز نگرانی از عدم حمایت مسئولان دست اندرکار و ادامه روند واردات کفش های چینی اظهارداشت: قبل از سال هشتاد و دو کفش دوزان هفته ای 180 تا 240 جفت کفش تولید می کردند اما متاسفانه با ادامه این روند آنقدر عرصه بر تولید کنندگان تنگ شد که تعدادی از استادکاران رشت و حومه برای امرار معاش و تامین مایحتاج خود و خانواده بار سفر بسته و در تهران و چند استان دیگر در کارگاه ها به عنوان شاگرد مشغول به کار هستند.
وی گفت: واردات بیش از حد کفش های چینی با کیفیت پائین و قیمت های به ظاهر ارزان یکی از مشکلات اساسی تولیدکنندگان داخلی است که باعث فلج شدن این صنعت و بیکاری فعالان این حرفه شده است.
رئیس اتحادیه کفاشان و کفش فروشان رشت و حومه ادامه داد: کفش دست دوز يکي از برجسته ترين کفش ها در سطح دنيا است، در استان های دیگر از تولیدکنندگان کفش های دست دوزحمایت های بیشتری از سوی مسئولان صورت می گیرد و این در حالی است که گیلان به لحاظ کیفیت و کمیت کفش های دست دوز قدمت بیشتری دارد.
وی افزود: خریداران کفش در زمان خرید از خریدار فاکتورخرید کفش که شامل نوع و جنس و قیمت کفش است را دریافت کنند تا در صورت بروز هرگونه تخلف با در دست داشتن فاکتور مزبور به اتحادیه مراجعه و خواستار پیگیری شوند.
کفش های چینی از ضایعات پتروشیمی ساخته می شود
نصیر زاده تصریح کرد: اتحادیه در مدت 72 ساعت پس از طرح شکایت از سوی خریدارپس از کارشناسی کارشناسان با دیدن نوع کفش فروخته شده و قیمت خرید، موضوع را پیگیری می کنند و در صورت تقلب یا تخلف، مبلغ خرید به خریدار مسترد، یا کفش تعویض می شود.
وی اذعان داشت: بیاله (رویه کفش) طرح درجه یک مصنوعی چرم است که بعد از چرم از مقاوم ترین نوع است و معمولا در رویه کفش استفاده می شود اگر از بیاله ای که متری 12 تا 13 هزار تومان است در تولید کفش استفاده شود آن کفش پس از مدتی استفاده، پوسته خواهد داد و اگر از بیاله ای که متری 30 هزار تومان است، استفاده شود این اتفاق نخواهد افتاد.
رئیس اتحادیه کفاشان و کفش فروشان رشت و حومه اذعان داشت: چنانچه با ارائه فاکتور از سوی مشتری، مشخص شود که تولید کننده ای چرم های خوب را با بیاله های خوب ادغام کرده و سپس به نام سراسر چرم به مشتری فروخته است از سوی اتحادیه مورد مواخذه قرار می گیرد بنابراین ضروری است تا خریدار در زمان خرید کفش، فاکتورخرید کفش را از خریدار دریافت کند.
وی گفت: برخی از مراکز تجهیزات پزشکی، کفش هایی را به نام کفش های طبی به خریداران عرضه می کنند که فقط از نام طبی بهره برده در صورتی که طبی نیست.
نصیر زاده بیان داشت: در صورت مشاهده هر گونه تخلفات در کفش های طبی نیز، شهروندان می توانند با در دست داشتن کفش و فاکتورخرید به اتحادیه مراجعه کرده و خواستار پیگیری شوند.
وی افزود: شهروندان در این زمینه می توانند به آدرس خیابان بحر العلوم، راسته کرایه میز و صندلی، نبش کوچه حساس مراجعه کنند.
رئیس اتحادیه کفاشان و کفش فروشان رشت و حومه ادامه داد: تعدادی ازافرادی که در بخش تولید کفش دست دوز فعالیت دارند به لحاظ کیفیت تولید از استان تبریز و چند استان دیگر سفارش کار دارند ولی این افراد فاقد پروانه فعالت هستند.
وی در ادامه به یکی از بزرگترین مشکلات این قشر اشاره کرد و گفت: بسیاری از کسانی که دارای پروانه فعالیت هستند در طول سال سفارش کار ندارند آنها چراغ کارگاه را روشن می گذارند به امید این که مشتری از راه برسد و سفارش دهد ولی نداشتن مشتری از سوی سازمان مالیات مورد قبول نیست کارشناسان این سازمان در جواب می گویند اگر این کارگاه فعال نیست پس چرا چراغش روشن است؟ چرا باز است؟
نصیرزاده اذعان داشت: از سازمان مزبور و کارشناسان آن درخواست دارم تا در این خصوص به اتحادیه مراجعه کنند زیرا اتحادیه از کم و کیف تولید خبر دارد و اگر بر این اساس باشد به راستی تعدادی از تولید کنندگان که با رکود تولید مواجه اند، نباید مالیات پرداخت کنند.
وی ضمن قدردانی از حمایت دولت ازاین صنعت گفت: از سال 1390 مقرر شد که تولید کنندگانی که دارای پروانه تولید هستند با مراجعه به اداره برق از سوبسید برق استفاده کنند.
رئیس اتحادیه کفاشان و کفش فروشان رشت و حومه گفت: بیمه تولید کنندگان پروانه دار صورت گرفته و افرادی که در شرف پروانه دار شدن هستند نیز به بیمه معرفی می شوند.
بسیاری از کارگاه های تولیدی کوچک و سنتی تعطیل و کارگرانشان بیکار هستند
وی ادامه داد: بسیاری از کارگاه های تولیدی کوچک و سنتی تعطیل و کارگرانشان بیکار هستند بنابراین اختصاص وام های کم بهره ضروری است.
وی همچنین خواستار اعطای وام به تولید کنندگان کفش تحت نظارت اتحادیه شد و گفت: دولت در حمایت از تولید کنندگان کفش وام پنج میلیون تومانی را در نظر گرفت که فقط 30 نفر از تولید کنندگان موفق به دریافت آن شده اند و بقیه به دلیل داشتن چک برگشتی، شراکت و غیره از دریافت وام مزبور محروم شدند در صورتی که اگر معرفی به بانک تحت نظارت اتحادیه صورت گیرد، مشکل تعداد بیشتری از این قشر رفع خواهد شد.
وی در پایان از محمد شکریه ریاست مجمع امور صنفی رشت به جهت همکاری با این اتحادیه در رفع مشکلات تقدیر کرد.
نظر شما