۱۴ دی ۱۳۹۲، ۱۰:۰۲

اوقات شرعی شهرهای آلمان و فرانسه یکسان شد/ گزارشی از سفر علمی مجری طرح پژوهشی اوقات شرعی به آلمان و فرانسه

اوقات شرعی شهرهای آلمان و فرانسه یکسان شد/ گزارشی از سفر علمی مجری طرح پژوهشی اوقات شرعی به آلمان و فرانسه

پس از اجرای فاز اول طرح اوقات شرعی به سفارش پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و نظارت دفتر مقام معظم رهبری توسط حجت الاسلام دکتر علیرضا موحد نژاد ، نتایج این طرح پژوهشی در کشورهای آلمان و فرانسه برای تعیین دقیق زمان طلوع فجر صادق مورد استفاده قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر، به دنبال اختلافات دامنه­ دار مراکز شیعی در آلمان در استخراج و ارائه جداول مختلف اوقات شرعی به همت و دعوت آیت الله دکتر رضا رمضانی امام جمعه مرکز اسلامی هامبورگ و نماینده مقام معظم رهبری در این مرکز حدود 50 نفر از ائمه جماعات و مسئولان مراکز شیعی آلمان از ملیت­های مختلف ایرانی، ترک و عرب در گردهمایی سالانه خود به موضوع یکسان سازی این جداول (برای یک شهر) پرداختند.

در این گردهمایی از حجت الاسلام دکتر علیرضا موحدنژاد عضو شورای تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران و عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری دعوت به عمل آمد که در روز چهارشنبه 30 اکتبر در این گردهمایی شرکت نموده تا با توجه به پژوهشهای انجام شده در ایران و آلمان به راه حلی برای رفع این اختلافات دست یابند.

در این گردهمایی نتایج به دست آمده از حدود 30 رصد طلوع فجر و زوال حمره مشرقیه(نشانه آغاز وقت نماز مغرب) که در ایران انجام گرفته بود توضیح داده شد. نتایج به صورت فیلم، عکس، جدول و نمودار بود. این رصدها در قالب طرح پژوهشی «بازنگری ملاکهای فقهی و نجومی فجر صادق و مغرب در 3 استان ایران» با حمایت مالی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالهای اخیر انجام شده بود. همچنین فیلمهایی از دو رصد طلوع فجر که در منطقه تاریکی بین هامبورگ و برلین صورت گرفته بود به نمایش در آمد. این دو رصد توسط دو نفر از دست اندرکاران طرح پژوهشی فوق الذکر در حدود دو سال قبل و با حمایت مالی مرکز اسلامی هامبورگ انجام شده بود.

نتایج همه رصدها این بود که طلوع فجر معمولاً وقتی روی می­ دهد که مرکز قرص خورشید حدود 5/17 درجه زیر افق باشد البته بسته به سردی هوا و شفافیت جو این عدد بین 4/18 تا 3/16 درجه می­ تواند متغیر باشد. و این با برخی از ادعاهای مطرح در اروپا مانند 5/14 یا 12 درجه تفاوت فاحشی دارد که می ­تواند به اختلاف­هایی حدود 45 دقیقه در اعلام اذان صبح بیانجامد.

 چهار یا پنج نفر از روحانیون حاضر در گردهمایی مزبور اصرار داشتند که ملاک مورد عمل در ایران و در سایت مرکز اسلامی هامبورگ برای طلوع فجر (ارتفاع منفی 7/17 درجه­ای خورشید) قابل قبول نیست زیرا با آنچه برخی از متخصصین نجوم در آلمان می ­گویند منافات دارد. حجت الاسلام دکتر موحدنژاد در جواب گفت ما مستندات خود را توضیح دادیم و حاضر به بحث علمی در این زمینه هستیم اگر شما در این زمینه ورود تخصصی دارید با شما بحث می­ کنیم اما اگر به قول متخصصین استناد می­ کنید ما باید با آنها بحث کنیم. به توصیه و پیشنهاد آیت الله رمضانی قرار شد وقت ملاقاتی بین دکتر موحدنژاد و یک پروفسور آلمانی در برلین که بعضاً به قولش استناد می­ شد گذاشته شود.

بنا به درخواست یک روحانی شیعه پاکستانی بنام آقای نقوی که در پاریس زندگی می­ کنند دکتر موحدنژاد در روز شنبه 2 نوامبر از هامبورگ به پاریس رفت و در اجتماع حدود 150 نفری در یکی از مراکز فرهنگی لبنانی­های مقیم پاریس در مورد اوقات شرعی و رؤیت هلال سخنرانی کرد. این سخنرانی که به تناوب توسط یکی از کارکنان سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاریس به فرانسوی ترجمه می­ شد یک ساعت طول کشید. سپس حضار سؤالات خود را مطرح کردند. پرسش و پاسخ نیز حدود یک ساعت بطول انجامید که حضار با علاقه و جدیت آن را پیگیری می­ کردند. در این پرسش­ها علاوه بر برخی سؤالات و ابهامات معمول در زمینة اوقات شرعی و خصوصاً رؤیت هلال، برخی از پرسش­ها ناشی از نگرانی به واسطه نبود مرکزی تخصصی و مورد قبول در اروپا برای شیعیان بود که ابهامات و اختلافات در دو زمینه فوق را افزایش می­ دهد.

در روز یکشنبه 3 نوامبر نیز جلسه­ای مشابه جلسه 30 اکتبر هامبورگ با برخی از مسئولان مراکز شیعی پاریس برگزار گردید با این تفاوت که حدود 15 نفر در آن حضور داشتند و در بین ارائه مباحث، سؤالات مطرح می­ شد در این جلسه نیز مستندات علمی و همچنین راه استخراج اوقات شرعی با استفاده از نرم افزار توضیح داده شد.

در ساعت 18روز دوشنبه 4 نوامبر با یکی از متخصصین نجوم بنام اولیور فابِل در یکی از آسمان نماهای برلین قراری گذاشته شده بود. گفته می­ شد که وی معتقد است، فجر زمانی است که ارتفاع منفی خورشید به 12 درجه برسد. دکتر موحدنژاد، انصاری و خادم با وی بحث کردند و چند فیلم از فجر که در بم و آلمان گرفته شده بود را به وی نشان دادند او پذیرفت در زمانی که ارتفاع منفی خورشید به حدود 17 درجه می­ رسد نوری در افق دیده می­ شود و گفت من مفهوم فجر را نمی­دانم. انصاری از روی موبایل خودش آیه فجر را که در آن به خَیط ابیض اشاره شده نشان داد و فابِل از روی ترجمة آلمانی آیه یادداشت برداشت.

وی گفت: «من قبلاً به برخی گفته بودم چون در برلین در برخی از اوقات سال، خورشید به 18 درجه زیر افق نمی ­رسد. بنابراین ابتدای بین الطلوعین نجومی وجود ندارد لذا خوب است که 12 درجه زیر افق را که شروع بین الطلوعین دریانوردی است ملاک فجر بگیرید که همیشه این زمان در برلین موجود است.» هیئت ایرانی توضیح داد که وقتی فجر تحقق یابد، باید آنرا ملاک گرفت و وقتی هم که فجر (تبین خیط ابیض از اسود) وجود ندارد اکثر علما گفته­ اند که ازدیاد نور در افق را باید ملاک گرفت. بنابراین جایی برای ملاک 12 درجه باقی نمی­ ماند.

کد خبر 2207103

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha