به گزارش خبرنگار مهر، تازهترین کتاب مرکز اسناد انقلاب اسلامی در قالب پژوهشی در متون خاطرات منتشر شده از فعالان سیاسی چپ در سالهای قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با عنوان «جدال خاطرات» به قلم محمود لالوی منتشر شد.
این کتاب به نقد و بررسی تضادها و رقابتهای تنگاتنگ بازماندگان حزب توده و رفتار سیاسی آنها در قالب نگارش کتابهای خاطرات نوشته شده است؛ جدالی که به زعم نویسنده این اثر گاه تا حد قسم خوردن، فحاشی، هتاکی و حتی تهدید هم پیش میرود و به نوعی شکل مبارزاتی نوینی را نشان میدهد که نمایشگر یک مشکل و معضل قدیمی در میان فعالان چپ در ایران است.
لالوی در بخشی از مقدمه خود بر این کتاب مینویسد: وجه تسمیه این کتاب از دو جنبه درونی و بیرونی متضمن پیکار و جدال نویسندگان آن است: اول درگیریهای درونحزبی بین فراکسیونها، افراد و اشخاص با باندها و یا نگارندگان خاطرات با یکدیگر و یا حزب و شوروی است که تقریباً در کلیه خاطرات بازتاب یافته است. حتی انگیزه بسیاری در نگارش خاطرات همین اراده و نیت نبرد و مبارزه و پاسخگویی و یا اتهام به رفقای قدیم و رقبای جدید است. جنبه دیگر این خاطرات نوعی جنگ و جدال و مبارزه است، اما مبارزه درونی و فکری؛ جدال فکری نویسنده خاطرات با خودش.
لالوی کتاب خود را در فصل نخست با بیان کلیاتی مانند بیان اهمیت خاطره و انواع خاطره بیان میکند و در بخش انتهایی فصل نخست به موضوع چرایی نگاه انتقادی به خاطرهنگاری جریان چپ در ایران میپردازد.
وی در فصل دوم این کتاب به معرفی ساختار حزبی توده و آسیبشناسی این ساختار میپردازد و موضوعاتی مانند فراکسیونگرایی و باندبازی، همبستگی و وابستگی حزبی، سانترالیسم دموکراتیک و در نهایت تاثیر فروپاشی حزب توده و شوروی بر خاطرهنویسی چپ را عنوان میکند.
نویسنده در فصل سوم این کتاب نیز به موضوع ویژگیهای خاطرهنویسی جریان چپ در ایران توجه نشان میدهد و موضوعاتی از قبیل بینش، خودمحوری،محتویات، انگیزه و صفات در آن را موشکافی میکند و در ادامه و در بخش چهارم کتاب با نگاهی از بیرون به خاطرات جریان چپ در ایران نظر میافکند.
فصل پایانی این کتاب با عنوان خاطرات عبرت به نقد و بررسی خاطرات انشعابیون، افسران حزب توده و نیز خاطرات اعضاء حزب از جامعه سوسیالیستی شوروی اختصاص پیدا کرده است.
جدال خاطرات در 220 صفحه و با قیمت 7 هزار تومان از سوی انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.
نظر شما